L’esquerra potser dialoga, però no de ciència i medi ambient

28/06/2012

Política

Dimarts 26 tingué lloc, amb el nom de “L’esquerra dialoga”  i promogut per Valencians pel Canvi, una trobada ben singular: la dels líders d’ Esquerra Unida (Marga Sanz), Compromís (Enric Morera) i PSPV (Ximo Puig), adobats amb la introducció i reflexions de Joan Romero. Allò que s’anomena, de forma més o menys encertada, “l’esquerra valenciana”. Ells són, i ho hauran de ser encara més, els actors fonamentals que han de dur a un desgast irreversible del PP, però cal que eviten aquella actitud indulgent, tan freqüent a la dreta, d’esperar al porxo de casa fins que passe el cadàver del teu enemic. D’ells s’espera –tot i les evidents i necessàries diferències- enteniment, diàleg, front comú i voluntat de govern. No sempre és fàcil, això, i la prova n’és el post previ d’Enric Morera, el posterior tuit de Tona Català (al que s’agafà com ferro ardent el sector més blocaire de Compromís, però que ha sigut absurdament magnificat per premsa i PP) i la multitud de temes als quals no només no hi ha acord, sinó que aquest sembla molt i molt llunyà.

(Fotografia extreta de la web del Diari Ara)

En qualsevol cas, més enllà de l’aritmètica de la qüestió (govern en minoria? Tripartit? Bipartit i suport puntual? UPyD que ho envia tot a fer la mà?) i sense fer cap anàlisi del diàleg en sí mateix –una mica llarg i avorrit, si em permeteu, i amb una manca alarmant de propostes concretes per part dels tres implicats- sí que se’n pot treure una mica de suc sobre les coses que ens interessen en aquest bloc.

I dic que podem extreure coses interessants, però per l’absència: cap dels que va parlar va fer menció, ni de passada, a la recerca, a la ciència, al famós i més-que-grapejat I+D+i. Ni al medi ambient, i això és encara més greu. Un dels poc fronts comuns de l’esquerra valenciana a principi del s. XXI va ser el d’intentar aturar la depredació salvatge del territori, el de demanar –d’una forma o altra- una moratòria urbanística. Hi havia, al 2006 i al 2007 –any d’eleccions- una sensació d’urgència, “d’ara o mai”, de que el canvi estava a les nostres mans i aquella seria la última oportunitat per a aturar la desfeta territorial del nostre país. Ens equivocàvem: la crisi –com sí que va esmentar Ximo Puig, l’únic que parlà del territori breument- ens ha fet el treball brut, i ara hi ha una moratòria urbanística de facto, molt més efectiva que qualsevol disposició transitòria a una llei.

El problema, però, roman, en tant que hi és a la societat, que no ha canviat de paradigma ni de visió del territori, i que el PP, que no sap què fer per a poder oferir alguna dada econòmica positiva, tornarà a insitir-hi en quant hi veja alguna oportunitat.

I jo, des d’aquesta modesta tribuna, convide al PSPV, Compromís i EUPV a posar-se d’acord amb el que xafen els nostres peus: el País Valencià. No cal acord programàtic, ni definició d’iniciatives detalladíssimes: tan sols un document –ja n’hi ha precedents– que marque les línies roges i les fletxes verdes. Els valencians ens ho mereixem.

A banda d’això, ni residus, ni espais naturals, ni infraestructures, ni energia –tan sols mitja frase de Morera, amollant l’eslògan “renovable” i anti-nuclear, però d’això en parlarem un altre dia- ni turisme ambiental, ni tan sols el desgastat tòpic de “l’empleo verde” –i ho pose en castellà perquè sempre en parlen en castellà, no sé massa bé per què.

Si ha d’haver tripartit, o, tot i que no hi haja un govern conjunt, si s’han de posar d’acord, que no ho facen en base a cadiretes, medalles i xapes: que ho facen per l’interès dels valencians, que ens hi juguem el país i el futur.

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

3 comentaris a “L’esquerra potser dialoga, però no de ciència i medi ambient”

  1. GustavAmadeus Says:

    L’ombra d’Unamuno (que invente ellos) és molt allargada

    Respon

  2. Jeronik Says:

    M’encanta aquest bloc, és una mostra de seny d’aquestes que rarament son destacades a la xarxa, llàstima que m’haja assabentat de la seua existència buscant informació de la tragèdia que assola els boscos valencians des de fa uns dies.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: