L’incendi de Dos Aguas, o com hem arribat fins ací

29/06/2012

Incendis

El post d’avui és un escrit d’urgència, de denúncia, davant la ràbia i la impotència que sent en aquest moment, mentre es crema part del meu país i les cendres entapissen els carrers de València. És un post trist, perquè he estat moltes vegades per la zona que ara es mor sota el foc, l’he caminat i m’hi he banyat al Xúquer a Dos Aguas, cada estiu. Aquest matí m’he alçat i, quan he sortit a la terrasseta de casa, prop de l’Avinguda del Port, he vist com estaven les cadires, he mirat el cel i he entès que aquest incendi anava a ser diferent.

La terrassa de casa, trist presagi de la negror que arrapava l’interior del país.

El Xúquer, a Dos Aguas. Una joia natural del País Valencia que ara es crema, sense remei.

Si l’aire està brut de cendra a València, imagineu-vos l’aigua a Dos Aguas: negra, i d’ací uns mesos, amb les pluges, d’aquell marró que ens parla de la pèrdua irreversible del sòl.

A l’incendi de Cortes de Pallás no s’arriba de qualsevol forma. El PP, que va bastir una estratègia de persecució implacable al PSPV amb els incendis de l’estiu de 1995, va fer bandera de la relativa absència d’incendis als anys posteriors, quan ja hi eren al govern. Aquesta dècada sense grans incendis estigué motivada en part per la climatologia, en part per la sort i en part perquè, òbviament, cada vegada quedava menys espai per a ser devorat per les flames, entre el ciment i la cendra. Però molt especialment, per un Pla de Vigilància que porta en actiu des de 1995, el mèrit del qual no es pot atribuir el PP. He de remarcar que a la web de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient és impossible accedir a dades actualitzades i globals sobre els incendis al País Valencià. Tan sols hi ha estadístiques per any, presentades en format Excel: des de 1998 no es publica res semblant a un informe global (i és tan sols un quadre que no ocupa ni mitja pàgina). Si ho trobeu, rectificaré, és clar, però el que resulta evident és que no tenen cap interès a fer-ho públic. Ací, l’apartat de la web, per si teniu temps i ganes.

El cas és que, poc a poc, els successius governs del Partit Popular s’han anat relaxant, oblidant-se dels incendis, dels boscos i del món rural. Però ha estat des de l’esclat de la crisi quan han sortit de la seua inacció per a posar en marxa una potent maquinària: la de les retallades en prevenció d’incendis forestals. No és que als anys previs no es retallaren mitjans: és que, des de 2009, el ritme de les retallades en prevenció i vigilància ha estat esfereïdor. Si us sembla, faré una cronica d’una mort anunciada: la del bosc valencià.

 • 2009/2010: Juan Cotino, un dels polítics valencians amb més influència, poder i draps bruts dins del PP, accedix a la Conselleria amb competències ambientals, després del pas de Rafael Blasco (A.K.A. “Roger Rabbit”), Esteban González “desaparegut” Pons i J.R. García Antón (tristament traspassat). Només arribar, es carrega el leasing (és a dir, lloguer i manteniment) dels cotxes de VAERSA (empresa 100% pública que depén de la Conselleria, i que s’encarrega d’una gran varietat de feines ambientals, entre les quals la prevenció d’incendis forestals) i obri concurs per a la compra de nous vehicles. A principis de 2010 es fa efectiva la compra de 115 vehicles toterreny de gama alta, per un import de 2.391.000 €: el model escollit és el Land Rover Freelander 2. I el conec bé: NO és un toterreny (amb el que això comporta de cara a garantir la mobilitat en terrenys extrems), té un espai de càrrega reduït  i modularitat limitada, un consum no especialment baix, i un equipament de sèrie que excedeix allò que demanda una brigada forestal. Però la qüestió no només no acaba en la compra injustificada d’uns vehicles que no eren necessaris: al mateix temps, s’anuncia l’acomiadament de personal de vigilància forestal per un import de 2.390.998 €. Heu llegit bé: només dos euros de diferència. Allò que en castellà se’n diu “cuenta con paga”: només que et quedes amb els mateixos cotxes, però sense gent que els conduïsca. Segur que algú va fer un excel·lent negoci. FontsLa Intersindical acusa a Vaersa; Cotino cambia trabajadores por coches.
 • Abril 2011: Un altre any fatídic per a la prevenció d’incendis, que comença amb Cotino de conseller i acaba amb la incorporació d’Isabel Bonig després de les eleccions de maig. A l’abril hi ha denúncies sobre les primes que es repartixen els directius de VAERSA mentre continuen les retallades: “Cargos de Vaersa se reparten 785.000 euros mientras merma el dinero de incendios“. D’això se’n diu una gestió eficient i pensant al medi ambient.
 • Octubre 2011: El Consell fa un pas més i, com qui no vol la cosa, després de precaritzar els mitjans de prevenció, vigilància i extinció d’incendis, diu que “El sòl cremat es requalificarà només per l’interès general”. I digueu-me desconfiat, però allò de “l’interès general” és quelcom manipulable, subjectiu i molt apropiable per part de qualsevol govern. S’obre la porta, en definitiva, a l’especulació amb la fusta, els terrenys i el sòl cremat, l’ús del qual hauria de ser només un: regenerar-se i que hi reviscole el bosc.
 • Desembre de 2011: VAERSA acomiada,  mitjançant un SMS –sí, ho sé: això és de miserables i covards-  42 treballadors el treball dels quals era la prevenció d’incendis forestals. Alhora, contractava dos càrrecs de lliure designació, el que no es correspon en absolut amb una situació de precarietat econòmica.
 • 2012: Arribem fins al present amb 1000 efectius menys aquest estiu, el que, sumat a les salvatges retallades anteriors i a la poca pluja caiguda sobre territori valencià en mesos previs, fa preveure un estiu més que complicat. Ja portem més superfície cremada que en tot 2011, i l’any és llarg i els mitjans, escassos.

El que acabe de construir és sens dubte un relat esfereïdor. Ho és, perquè amb només uns clics al nostre ordinador, podem constatar l’absoluta indiferència del govern valencià per la preservació dels nostres boscos. Ho és, perquè hi veiem l’opacitat de l’administració, els contractes sospitosos, la precarització dels mitjans de prevenció dels incendis forestals, la burla constant a l’electorat. Ho és, perquè dies com avui, al qual es crema l’interior del país i a València, la groga, el cel plora cendra del Caroig, no s’entenen sense aquesta crònica del balafiament, de les retallades, de la visió a curt termini, de la ceguera crònica d’uns governants als que els fa el mateix que es creme el país, que ells ja pegaran a fugir amb un bòlid de Fórmula 1, amb un iot de l’America’s Cup o un avió des de Castelló.

Ho és, perquè, no ho oblideu, aquest és el resultat de les retallades, de la deixadesa, del desviament de diners: del govern del PP.

Actualització i aclariment 18:00h: arrel d’uns tuits amb @violetatena, voldria fer un parell de puntualitzacions. És evident que, tant en el risc d’incendis com en qualsevol foc en particular, hi ha multitud de factors que hi influexen. Res més lluny del meu objectiu que simplificar. Sóc conscient, i coneixedor, del debat sobre l’abandonament de cultius, la silvicultura preventiva o els usos tradicionals del bosc, i cadascun d’ells seria suficient per a omplir un altre post igual de llarg que aquest. Nogensmenys, he pensat que era necessari vore amb perspectiva les retallades dels últims tres anys, posar-les juntes i construir un breu relat de com han anat retallant en vigilància, prevenció i mitjans d’extinció. Potser no són la causa directa de l’incendi –ja s’apunta cap a una negligència d’uns instal·ladors de plaques solars– però el marc global de la prevenció d’incendis forestals influeix, i molt, sobre la nostra capacitat de resposta una vegada les flames són al bosc.

Actualització 23:20h: Em recorden alguns tuits que sí que hi ha un càlcul aproximat de les retallades globals en prevenció d’incendis: del 38% respecte 2010, i del 75% respecte 2008. Eixe 38%, com assenyala la notícia del Levante-EMV, està molt per baix de la mitjana de retallades de l’executiu d’Alberto Fabra, un 6,4%. En qualsevol cas, aquest càlcul no fa sino integrar les dades que teníeu a la cronologia de més amunt, la de la vergonya i la deixadesa. Per tancar l’actualització: ja són 7.000 hectàrees a l’incendi de Dos Aguas, i se n’ha declarat un altre al terme d’Andilla (la Serranía). I és ací on la cosa s’acaba de complicar: hi haurà mitjans suficients per acudir a ambdós fronts? Esperem que sí.

L’incendi, vist des de Carlet. (Fotografia de David García Montserrat, al Levante-EMV)

El foc, ofegant Dos Aguas (Fotografia d’Alvaro Pina, a la web del Levante-EMV)

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

32 comentaris a “L’incendi de Dos Aguas, o com hem arribat fins ací”

 1. Pich Says:

  dado el éxito del #incendio el gobierno Valenciano anuncia q no destinará fondos para prevención el año q viene…se esta reduciendo el riesgo al 100%…

  Respon

 2. asistente Says:

  Hoy es el día de acordarse del incendio de les Useres y el juicio que no sale http://elpais.com/diario/2011/07/26/cvalenciana/1311707886_850215.html

  Respon

 3. joan carles Says:

  Creo que el Pais Valenciano jamás ha sufrido una plaga tan implacable y destructora como el PPCV. No van a dejar ni las cenizas.

  Respon

  • Xavi Says:

   En Valencia ya hemos sufrido una plaga similar, la del PSPV-PSOE. Y por eso el pueblo ya no vota masivamente al PSPV. Espero que ahora pase lo mismo con el PPCV, ya hemos sufrido bastante esta nueva plaga. PP NUNCA MAIS !! Por favor cambiemos la partitocracia, SIEMPRE PERDEMOS LOS MISMOS.

   Respon

   • Juan Carlos Ballester Says:

    de 10 … tienes razón, en todo, siempre perdernos los mismos, y siempre ganan los unos … o los otros, ahora ya estoy viendo la campaña contra los unos… pero en el fondo son los mismos

 4. Conxa Says:

  Bon repàs. Jo afegiria un detall que em crida l’atenció últimament: quan un incendi és creix un poc de seguida apareix la Unitat Militar d’Emergències a apagar el foc.Recorrent a la memòria va passar al setembre de 2010 a l’incendi d’Ontinyent i Bocairent, i fa poc també al de la Safor i ara en aquest.

  Respon

  • Llucià Vanyo Says:

   L’unitat militar d’emergencies crec que es molt efectiva, van al problema el resolen i s’en tornen a casa. Si ho fan bé al meu Pais, benvinguts!!

   Respon

 5. andreuescriva Says:

  Hola Conxa, i gràcies per passar-te. És cert el que dius, i és que des de 2005, quan es va crear, la UME té la capacitat d’assistir les altres forces d’extinció d’incendis i coordinar-se amb GC, policia, etcètera. Al meu parer, és una molt bona utilitat que se li dona als recursos humans i materials de l’exèrcit.
  Saluts

  Respon

 6. Ghost Says:

  És lamentable. A més a més, l’orige de l’incendi que s’ha prés com a oficial no s’el creuen ni ells. Un espurna? Collons, si en uns espurna cremes el món… aviats anem. Ací hi ha gat en sac, COM SEMPRE.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Pel que sembla pot ser: una espurna en terreny sec pot ser molt destructiva. Per a tindre un foc com el de Cortes només cal un focus; la resta ho fa el vent, la baixa humitat relativa, els pocs mitjans…

   Respon

 7. Bruixete Says:

  Has hecho una buena recopilación de datos, no voy a discutir ninguno porque sé fehacientemente que son ciertos. Solo comentar que las estadísticas de incendios están en la web del ministerio, ya que éste se encarga de recopilar las estadísticas autonómicas. En las webs de las consellerias hay más información, pero desde que la prevención de incendios pasó de medio ambiente a gobernación, parece ser que muchos datos han quedado perdidos en el ciberlimbo. Concretar que vaersa únicamente realiza labores de prevención, la extinción la lleva tragsa (12 años o más).
  Y luego solo decir que hace años que sabíamos que esto llegaría, el monte valenciano aunque no lo creas, hace años que aumenta su superficie (mira los datos del 3 IFN, evidentemente no todo es arbolado), junto con las condiciones climáticas del mediterráneo esto es un polvorín, faltaba saber el cuando y ya sabemos que es 2012.
  Los políticos y gestores no son los únicos culpables, desde hace más de 15 años las corrientes pseudoecologistas han dejado mella en la sociedad y cualquier medida que se tome para prevenir incendios que implique la corta de árboles es portada en los periódicos por delito ecológico.
  Y sé por experiencia, que la selvicultura preventiva (y su alto coste) es criticada hasta por algunos componentes del plan de vigilancia que creen que únicamente sus labores de vigilancia y disuasión (cuyo coste en nueve meses de trabajo triplica el de la selvicultura preventiva anual) componen la única y verdadera prevención de incendios.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Gracias por pasarte y por tu opinión, Bruixete. Y por las puntualizaciones, por supuesto. Seguiré averiguando el tema de las estadísticas (no tenía mucho tiempo, pero desde luego lo que te aseguro es que la información en la web de conselleria es MUY deficiente). Sobre el tema de la selvicultura, etc, tengo mis prevenciones, dependiendo de dónde, cómo y cuándo se haga. El alarmismo, tienes razón, nunca es bueno.

   Respon

  • Juan Carlos Ballester Says:

   de acuerdo en todo Bruixete, gracias por aclarar conceptos así

   Respon

  • Vanessa Says:

   No toquem els collons ara diguent que esta calamitat d’incendi es responsabilitat dels ecologistes!!!! Es responsabilitat primer de la falta de mollera i imprudencia de la gent, segon de la falta de campanyes preventives d’estiu, després de les retallades sense to ni so i de la falta de profesionals i de mitjans. I si hi hagueren més ecologistes i menys pasotes que voten com si jugaren a la primitiva, açó te puc asegurar que no havera pasat. La gent que critica als ecologistes son els que per desgracia si que han deixat mella en esta societat de lelos i ganao que caminen perque veuen caminar.

   Respon

 8. Enric Navarro Says:

  Falten encara més ingredients en aquesta paella. És de veres que el Ministeri del PP ha deixat únicament fora del PAMER al País Valencià? Eixos fons es dedicaven en bona mesura a tasques de prevenció, però sembla que la Generalitat es va quedar l’any passat els diners i no varen arribar als Ajuntaments. Companys periodistes, podeu confirmar estes informacions?

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Hola Enric. De moment, no tinc constància del tema, però intentaré esbrinar-ho. Gràcies pel toc, vorem què hi trobem! Saluts.

   Respon

  • andreuescriva Says:

   Hola de Nou, Enric: sembla ser que sí, per impagaments de la GVA, s’ha deixat al País Valencià fora del PAMER. Els ajuntaments van avançar diners que mai no van rebre. Anirem ampliant, pero es molt greu.

   Respon

 9. Ana Martinez Says:

  Me ha encantado y entristecidopor igual este articulo q acabo de leer. Y yo me pregunto ¿es w ya no queda ningu n politico decente? Z ¿ acso han de pasar un examen para conoecer quien tendra mss capacidad de robar cuando suba al poder? ¿ que nos psss? ¿porque no teaccionamos y pedimos justicia y csrcel para los mangantes, corruptos, estafadores sinverguenzas y aprovechados de este pais? !abramos los ojos , salgamos todos a la calle con un unico fin … No a quejarnos no .. A exponer co nombres y apellidos caso x caso al corrupto y su corrupcion. Sslgamos a evitar q losigan haciendo… Salgamos a pedir q la ley ampare al inocente y no al reves. !!!!Vamos!!!!!

  Respon

 10. Juan Carlos Ballester Says:

  Por cierto .. en la zona de Serra empieza a llover … upfffffffffffffffffff

  Respon

 11. andresrguez Says:

  ¿Y las condiciones de Poniente y humedad? ¿La nula visibilidad que impide el trabajo en condiciones de los medios aéreos? ¿También tiene la culpa el PP? {palm}

  Le pasa lo mismo que en Galicia en 2006. Viento + nula visibilidad y orografía sólo accesible desde el aire + baja humedad = incendio sin control

  Respon

  • andreuescriva Says:

   No, no la tiene, en absoluto. Es cierto que las condiciones influyen siempre mucho, y en este caso no ha sido distinto. Simplemente he recogido en una cronología los recortes que se han aplicado en prevención de incendios… Y nadie duda de que eso influya, como tampoco nadie duda de la extrema dificultad de apagar un incendio con las condiciones meteorológicas que se han dado.

   Respon

 12. Paco. Says:

  Fent analogies (que no bromes) amb el tema del foc i els incendis diré que: votar PSOE o PP es com eixir de la paella per a caure a les brases.

  Respon

 13. Alonso Quijano Says:

  Hola Andreu.
  Solo decir que me he permitido hacer una traducción de tu post y lo he colgado como complemento de un post mío que versa sobre otros recortes de los que somos víctimas, que se verán menos sus efectos que lo llamativo del fuego y el humo, pero que costarán muchas vidas y “libertades”. Mi blog tiene un fuerte contenido disidente si deseas que remueva la traducción házmelo saber y lo anularé inmediatamente. Por otro lado si lo lees comprende que el autor es nada menos que Alonso Quijano, registrado con copyright junto a la novelita de portada, se consecuente al tomar la decisión, solo él se podría permitir según qué licencias.
  Alonso Quijano

  Respon

 14. carlos Says:

  Coincido y aplaudo cada palabra y cada dato que expones, soy bastante montañero y lo he podido ver con mis propios ojos, un freelander 2 totalmente nuevo, con una señorita conduciendolo con las ventanillas cerradas el A.A.(hacian unos insoportables 27ºC) y la radio (con música) a toda paleta, ¿labor de vigilancia? paseito por la montaña subencionado. Apenas paró un minuto y sin bajar en ningun momento del coche consulto lo que estabamos haciendo. Estabamos descendiendo una sima petrechados con arneses y demás, pero parecio no importale demasiado. Cuando se fue (a parte de hacer 27 maniobras para dar la vuelta) se despidió tocando el pito a toda leche !! impresionante documento. Recuerdo que pensé que con lo que costaba ese coche se podrian comprar 2 santana y pagar los sueldos de los dos conductore/as durante 1 año. El dia del comienzo de los incendios pase por la sede de Vaersa en serreria y la conselleria de territori y habitatge y me quedé a cuadros, coches aparcados, el edificio totalmente a oscuras, nada pasaba, (claro un incendio en finde jode mucho no?)

  Respon

 15. Pasto Says:

  A ver, yo no quiero opinar tan rotundamente como se suele hacer en los Foros, porque no soy experto en incendios forestales ( aunque reconozco que leido algo sobre el tema). Pero si queria remitiros un articulo cientifico sobre un estudio de prevencion de incendios de la zona que se ha quemado ( creo que es alli, perdonar porque yo no conozco Valencia). No es mi intencion liaros mas, solo es aportaros esta informacion que creo que es interesante y que no se si los responsables politicos, a lo mejor deberian haber tomado en cuenta. El articulo habla del coste de la utilizacion de la ganaderia caprina en la prevencion de incendios forestales en el Alto Turia.

  pagina 103
  http://www.unavarra.es/servicio/herbario/SEEP2012/htm/SEEP_2012_actas.htm

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Pasto, muchísimas gracias. Todos los elementos para el debate, y para aprender, se agradecen. Yo tampoco soy experto, ni mucho menos, y te digo que opiniones como la tuya son las que más aportan. La rotundidad y aquello de sentar cátedra no avivan el debate ni generan reflexión, justamente 😉

   Respon

 16. Rosa Cervera Says:

  Hola a tod@s, dentro de un mes se cumple un año de este desastre que arrasó con la vida vegetal y animal de Dos Aguas.
  Queremos invitaros a todos los que queráis y podáis venir, a la Exposición Fotográfica ÍGNEO (su autor es precisamente Álvaro Pina, el fotógrafo que realizó una de las fotos que aparece en este blog).
  Será los días 28, 29 y 30 de Junio en el Edificio Multiusos de Dos Aguas. De esta forma tan personal, la mirada de un fotógrafo, queremos dignificar la tragedia, mantener viva la conciencia ecológica de un territorio encantador de 12000 hectáreas calcinadas, así como, por supuesto, no dejar en el olvido todas las responsabilidades (institucionales y personales) que no supimos exigir a tiempo, que no supimos mantener…

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Hola Rosa: mil gracias por acordarte de este blog y la entrada. Si te parece bien, envíame (si lo hay) cartel y lo publicitaré desde esta modesta tribuna. Y si puedo, por supuesto, me acercaré. Ánimos, y a recomenzar, a repensar el territorio, a que nunca más pase lo mismo, o al menos no por nuestra culpa…
   Un abrazo,
   Andreu

   Respon

Trackbacks/Pingbacks

 1. El Incendio de Dos Aguas, o cómo hemos llegado hasta aquí [CAT] - 29/06/2012

  […] "CRITEO-300×250", 300, 250); 1 meneos El Incendio de Dos Aguas, o cómo hemos llegado hasta aquí [CAT] cienciaipolitica.wordpress.com/2012/06/29/47/  por Pedro.j.alvaro hace […]

 2. IL·LUSIONS ÒPTIQUES: CURSET ACCELERAT DE POLÍTICA AL FACEBOOK. « CIÈNCIA I POLÍTICA - 10/07/2012

  […] poden quantificar tan fàcilment a nivell econòmic (per molta cronologia que hi haja recopilada a aquesta entrada i notícies recents) , ni la modificació de la llei és una carta blanca (tot i que hauria […]

 3. Crònica d’un agraïment | CIÈNCIA I POLÍTICA - 31/12/2012

  […] Cantó, o l’exhibicionisme impúdic de la ignorància”, amb 7669 vistes. En segon lloc, “L’incendi de Dos Aguas, o com hem arribat fins ací”, amb 4513 vistes i empatat a comentaris (29) amb l’entrada sobre el diputat d’UPyD. I en […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: