Hectàrees, Compromís i la NASA: segona part

16/07/2012

Incendis

Aquesta entrada del bloc és la segona part de la que vaig escriure sobre el càlcul de les hectàrees i les imatges de la NASA. Després d’un interessant intercanvi d’opinions amb Enric Morera i Lluis Mi Campos, he decidit escriure aquestos aclariments. No van dirigits exclusivament a ells –per més que són els qui m’han fet plantejar-me el post- i tant de bo el senyor Castellano, tot i que fos per error, acabés llegint aquestes línies.

El cas és que Enric i Lluís em van retreure, quan vaig publicar l’entrada, que jo parlava de superfície cremada, i cal parlar de superfície afectada: molta més, òbviament. Que la tragèdia era enorme, que la devastació era inabastable, que el territori estava ennegrit fins i tot quan no estava cremat. I en això, amics, estem d’acord.

Però el del que jo parlava, únicament i exclusiva, era de les hectàrees cremades. Perquè d’això és del que parlen les imatges de satèl·lit difoses: no d’afeccions o pobles de dol, sinó de la detecció, per part d’un sensor, de la presència de foc a una àrea determinada. Jo ja he dit que no em crec les dades de l’Honorable Conseller, i que tocant una mica el SIG m’apareixen més de 50.000 hectàrees. També considere d’una imprudència i d’una falta de formació científica que em deixa bocabadat que el senyor Castellano done xifres de superfície amb una precisió de ±0,01 hectàrees. Això és comparable a expressar el pes d’una persona en mil·ligrams: s’entén que és un despropòsit i només obeeix a la prestesa voluntat d’oferir dades amb un vernís impostat de fiabilitat.

El cas: continue dient que NO es pot parlar de 90.000 o 100.000 hectàrees. A la imatge inferior, també del FIRMS, i que no he processat amb el SIG (per a evitar susceptibilitats) es veu clarament com els punts estan separats, hi ha buits notables enmig i l’àrea total no és comparable a l’illa d’Eivissa.  I això ens diu una cosa: NO s’han cremat 100.000 hectàrees, i, per tant, és equivocat, i perillós, alimentar aquesta percepció per les xarxes socials.

Imatge del FIRMS, la mateixa que circulava per Facebook i treta del visor web de la NASA. A que es veu distint?

Ara bé, significa això que només s’hagen vist afectades 50.000 hectàrees? En cap cas. L’extensió de massa forestal i cultius afectada és, sens dubte, molt superior: la fragmentació de l’hàbitat, la pèrdua d’ecosistemes clau, l’efecte frontera, la manca de connectivitat entre distintes àrees, són factors que determinen una afecció molt superior a allò que ha cremat. Per molt que, per exemple, ens trobem una petita vall a Cortes sense cremar, el fet que estiga envoltada de cendra la convertix en una àrea extremadament vulnerable, desconnectada de la resta de masses forestals i la qual, a més, patirà els efectes post-incendi (alteració del microclima, erosió hídrica, etc).

És per això que caldria que l’Honorable Conseller de Governació, el senyor Serafín Castellano, oferís dades del perímetre afectat, de la superficie inclosa, de l’estat dels cultius que, tècnicament, han sobreviscut al foc, de com s’han calculat les hectàrees cremades, de la confirmació sobre el terreny de les dades oferides pels satèl·lits. I que, ja posats, oferís la seua molt esperada dimissió.

Nota final: Em continua sorprenent (i ho dic amb estima i sense mala llet, que conste, que en tinc molts amics al partit) la dificultat que tenen alguns dirigents, militants i simpatitzants de Compromís a l’hora d’acceptar que han comès un error, o de rebre crítiques a una determinada estratègia electoral. Si ho dic, és senzillament perquè d’ells s’espera més que no d’altres partits, ja que una de les seues màximes és obrir la política al ciutadà, democratitzar radicalment la presa de decisions, promoure un govern obert. I no: en comptes d’admetre que difondre ara la dada de les 100.000 hectàrees és una temeritat –que ho és, es mire com es mire, i ho serà tot i que l’ICV ho confirmés a posteriori- profunditzen en l’argument, maquillant-lo amb això de les hectàrees “afectades”, que no és, en absolut, del que estem parlant. 

Anem a vore, companys, amics: estem d’acord. Això és un desastre, se’ns ha cremat el país, cal exigir responsabilitats. Però són les formes. 

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 comentaris a “Hectàrees, Compromís i la NASA: segona part”

 1. Lluís Mi Campos Says:

  Andreu, sí que admetem les crítiques o els comentaris, a més els valorem. El mal dels incendis és ben gran. D’Andilla valoren com afectat ja el 100% del terme municipal, he llegit en alguns informes per a les assegurances. Al final, les xifres no importen i el que cal és buscar la manera de refer el territori i ajudar els afectat.
  Salut.

  Respon

 2. andreuescriva Says:

  Hola Lluís Mi, sent haver contestat tan tard. En això, estem d’acord (acabe de treure un article sobre el tema en premsa: no importen les xifres, importa el territori). Tanmateix, crec que en aquestot temes s’ha d’anar amb cura i deixar el menor nombre de clivelles possibles per a que us acusen de demagogs o alarmistes (ja sabem que ho intenten a tothora), i una cosa és posar en qüestió el grau d’afecció, i altra els càlculs cartogràfics de Conselleria. És el meu parer, però.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: