Sánchez Gordillo i el món sobrenatural

21/09/2012

Pseudociències

Avui, amb la seua confirmació d’asistència al “Congrés” de pseudociències “Ciencia y espíritu”, Sánchez Gordillo (diputat andalús d’IU i alcalde de Marinaleda) acaba d’entrar, per dret propi, al grup de polítics científicament analfabets. Tampoc no cregueu que és un grup nou: incorporacions anteriors han estat les de Patxi López, Esperanza Aguirre, Ignacio González o Leire Pajín per lluir les polseres Power balance, una estafa d’allò més evident. Alguns s’excusaren, però ho varen fer maldestrament, sense creure-s’ho, de vegades senzillament atribuint la compra de l’amulet a un regal que no volien rebutjar.

Tanmateix, Sánchez Gordillo els acaba d’avançar per l’esquerra. No li ha calgut posar-se un tros de plàstic amb un holograma de quiosc: impartirà una xerrada en el que probablement és un dels fòrums més anticientífics, analfabets i irracionals dels que se celebren a l’Estat (qui sap si al món!): “Ciencia y espíritu”, que té com a lema “Salud y conciencia en la Tierra para poder trascender a las estrellas“. Ací baix, el cartell.

Cartell del Congrés “Ciencia y Espíritu”. No només els cal un curset accelerat de ciència, sino també un dissenyador!

Aquest any, i altres passats, s’hi han donat cita gent que predica la curació del de tots els mals amb la meditació, que es creu la vinculació de les piràmides amb civilitzacions alienígenes,  que creu haver estat abduïda per un OVNI –alguns inclòs han fet estudis sobre “las razas que nos visitan”-, que creu que la terra està buida –sí, com sona: tota la tectònica i els terratrèmols són producte de la nostra imaginació-, que ens parla de “mágicas experiencias con seres de otro mundo” i es descriu a si mateix comeste Barcelonés de nacimiento y terrícola de adopción se considera a sí mismo como un ser de luz cósmico y galáctico interpretando al artista Víctor Brossa en este preciso instante del no tiempo“. El lirisme és excepcional. Però us he de confessar que la meua favorita és una iaia, de nom Fulgencia de León Alegría, que, com s’explica a la web, tingué durant tretze anys, i sense saber-ho, una mainadera (Antonia) extraterrestre; ara, als vuitanta-quatre anys, ho explica tot amb una xerrada que es diu “Revelaciones sobrenaturales: hacia la quinta dimensión”. Impagable.

Si us pose tants exemples és, a banda de per a que rigueu una mica i descobriu fins a quins nivells de desconeixement científic i credulitat malaltissa pot arribar aquesta societat –i com se n’aprofiten alguns, és clar-, per a que veieu de què estem parlant. No és una xerrada sobre les multinacionals alimentàries o farmacèutiques –per molt conspiranoica que puga ser-, no és un fòrum d’agricultura ecològica, custòdia del territori o noves formes de relació amb la natura –per molt que, en alguns casos puguen derivar cap a temes estrambòtics i interpretacions errònies de la realitat-: és un congrés de gent amb seriosos problemes mentals, d’estafadors i aprofitats, persones sense escrúpols que viu a costa de la ignorància dels altres. És com si Gordillo aparegués en un d’aquells consultoris astrològics dels quals se’n riuen els programes d’humor: un descrèdit absolut.

Sánchez Gordillo, comptant les dimensions que li falten per tal d’arribar a l’estat quantico-tàntric de coneixement transpersonal i estel·lar de la cinquena dimensió. (Ho sent, no he pogut evitar la broma)

I sí, abans que ho digueu: és una falàcia Ad hominem. Però, sentint-ho molt, algú qui no té criteri per a escollir el context de les seues proclames, algú qui li fa publicitat gratuïta a pseudodelinqüents i malalts egòlatres, perd credibilitat, perd legitimitat. Almenys als meus ulls. I ja pot tornar a muntar el numeret del Mercadona, ja pot escridassar qui vullga, ja pot ser exemplar el seu poble, que jo, a partir d’ara, me’l miraré amb altres ulls.

Vinyeta molt il·lustrativa del gran J.R. Mora.

, , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

5 comentaris a “Sánchez Gordillo i el món sobrenatural”

 1. pelukas Says:

  Bueno, poca opinión puedo aportar al respecto porque he de ser sincero, poco por no decir nada me atrae saber de ese colectivo….o lo que sea. Sin embargo Andreu, parece que tu estás bastante puesto con todo ese mundillo. Imagino que la curiosidad te llevó a investigar a fondo para saber de “su ciencia” y de quienes forman parte de ello, y por ello parece que sabes bien de lo que hablas. En fin, lo mismo Gordillo se encuentra en esa fase de aproximación a lo desconocido y de coincidir con tu opinión pronto podréis hablar de tu a tu.

  Respon

 2. Gustav Amadeus Says:

  L’analfabetisme científic dels ciutadans és secular, endèmic i transversal. Que Sagan ens pille confessats.

  Respon

 3. marti Says:

  És la gran lacra de l'”esquerra alternativa”, que massa sovint assumeix de manera acrítica coses que vagin acompanyades d’aquesta etiqueta: medicina alternativa, ciència alternativa… Aquí hi ha un article interessant sobre el tema.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Tota la raó… Com diuen alguns, són “els escèptics del canvi climàtic”, però de l’esquerra. En fi.. I gràcies per l’enllaç 😉

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: