Sobre el deute il·legítim i #Rescatempersones

31/10/2012

Economia

Ahir vaig assistir a una xerrada de Paco Álvarez a l’Institut Francès de València, amb el títol de “Economía y finanzas para torpes”. Álvarez, ex-vicepresident de la Borsa de París, ex-conseller de la Borsa de València i ara president de Ética Family Office, és un excel·lent divulgador de la realitat econòmica i financera que patim, i ahir en va ser una bona mostra. A mi se m’havia passat el “Salvados” de Jordi Évole al qual feia un resum de la situació actual, i també un programa de TV3, “Singulars”, al qual se li realitzava una extensa entrevista. Ambdós vídeos, molt i molt recomanables: us deixe per ací el de La Sexta, per concís i clar.

Del que volia parlar, de qualsevol forma, no és tant de la xerrada en sí mateixa, sinó dels elements que aporta Álvarez en la seua diagnosi. Va remarcar un fet vàries vegades: que no hi havia ideologia en les seues paraules. Però no es referia a la manca d’ideologia a la manera d’UPyD –que realment sembla que es declaren apolítics de la mateixa manera que ho feia Franco-, sinó a una manca palesa d’un fort component ideològic en les dades que ens mostrava. Que, allò que diapositiva rere diapositiva se’ns feia evident, no era fruit de cap prejudici, orientació política, fília o fòbia ideològica: eren tan sols dades i anàlisis econòmics d’una realitat palesa. Una mica –d’això ja en parlarem- com el que jo reclame al cas dels transgènics, un debat altament polititzat al qual sovint s’obvien les dades disponibles sistemàticament, i on s’identifica a l’esquerra amb l’oposició frontal i la dreta amb la tolerància i incentivació d’aquestos cultius.

A tot el món, quan Álvarez explicava –i convencia- de forma claríssima sobre la necessitat d’auditar el deute i establir quin és legítim i quin no, ens venia al cap Izquierda Unida i les seues propostes (canalitzades habitualment per Alberto Garzón) i Compromís amb el recurrent hashtag #Rescatempersones i la molt ben pensada pàgina web associada. Dos formes d’abordar una mateixa realitat: la impossibilitat de pagar tot el deute de l’Estat Espanyol i la necessitat de buscar vies alternatives per a evitar una austeritat que, molt encertadament, s’ha qualificat d’austericidi.

Jo, ho reconec, era escèptic amb això de no pagar el deute, i del fet de parlar deute il·legítim. M’explique: una cosa és abominar de en què ens hem gastat els diners –que prèviament hem aconseguit amb emissió de deute i impostos-, criticar el malbaratament sistemàtic i considerar que no hauríem de pagar però que ens tocava pagar. Però com diu Álvarez, les dades són les dades, i hem pagat ja, els ciutadans espanyols, més de tres vegades el mateix deute des de l’any 2000 fins el 2010. Ací baix, una taula que el mateix Álvarez m’envià amablement a l’acabar la xerrada. És doncs inajornable un debat sobre què estem pagant, i a qui li ho estem pagant (sembla ser que sobre  un 30% a bancs alemanys i un 22% a bancs francesos). Altra cosa és que calga fer-ho en temps i en formes, estudiant molt bé els passos i amb un consens que permeta tirar endavant la proposta i fer front als embats que, de ben segur, patiria l’Estat a conseqüència de plantar-se en el pagament de deute. El que està clar és que cal obrir el debat i posar els papers a la taula.

La taula del document que ens envià P. Álvarez a qui li ho demanàrem. Claríssima.

Conclusions? Que cal escoltar i aprendre: jo ahir vaig canviar d’opinió, amb dades i fets constatables, sobre una matèria complicada i controvertida de la qual, a més, quasi tots tenen una opinió que defenen amb ungles i dents. Tots hauríem de saber escoltar, deixar prejudicis a un costat i entendre quan se’ns està parlant amb estudis, dades i números no opinables. Ja us he dit en quin altre debat estic pensant.

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: