Article recuperat: Crisi, retallades, científics i assessors.

04/11/2012

Política

[Arran d’una informació d’H. Esteban a Las Provincias, a la qual ens conta com la partida pressupostària per a assessors és de les poques que augmenta en un 2013 al qual s’hi sumen retallades sobre retallades, recupere aquest article que el Levante-EMV em publicà el passat abril. Ho faig també perquè no estava disponible on-line, i, perquè a més, la negativa del vicepresident Císcar a admetre allò evident -es gastaran més diners l’any vinent a pagar a personal “de confiança”- i la seua forma de justificar allò injustificable afegeixen més elements al debat. Bo, i per si no n’hi havia prou: 68 dels 245 assessors de Rajoy no tenen el graduat escolar. Un assessor és algú que t’aconsella quan tu no saps d’una matèria: no defense que la única formació vàlida siga la universitària -ni molt menys-, però no us fa una mica de pudor que el president del govern s’envolte de 68 persones que no tenen tan sols el graduat? Eixa és la imatge que té de sí mateix? En definitiva: això dels assessors dóna per a un segon post, però més endavant. De moment, recupere article i us deixe que comenteu.

PS: sí, ho sé. Però la demagògia és una mica necessària, també.]

 

Crisi, retallades, científics i assessors

Amb l’excusa de la crisi s’estan vulnerant drets social i conquestes històriques dels treballadors i s’està retallant –o ajustant, o aprimant, escollisquen vostès l’eufemisme que més els agrade- el que anomenem “Estat del Benestar”. Tanmateix, no només les prestacions més bàsiques i irrenunciables (la sanitat i educació públiques) s’estan veient afectades: hi ha tot un seguit de partides pressupostàries que estan patint els efectes salvatges de les desacomplexades tisores (neo)liberals. Una d’eixes, com segurament sabran, és la de la ciència. Arreu de l’estat –però en cap lloc com a València, que per alguna cosa som els primers i el topònim està marcat en roig al mapa de les retallades- s’anuncien clausures de centres i línies d’investigació, acomiadaments a les universitats, la supressió de beques, ajudes i subvencions. Tant fa que tothom prediqués, fa menys de dos anys, que la solució per a sortir enfortits de la crisi era el canvi de model productiu, que la I+D+i era el beuratge màgic que guariria la nostra economia, la qual depenia fins a un extrem malaltís de l’atovó i el ciment. La ciència ha estat la primera parada de la carrera embogida per tal d’aplicar una mal entesa austeritat. Inclòs a l’improbable escenari d’una recuperació en 2014 del nivell de despesa en recerca com el que teníem en 2008, no hauríem perdut només sis anys, sinó que tornaríem a estar a la cua del món desenvolupat (amb una inversió que no arribaria ni a la meitat de la dels països punters). Ha costat molts anys i molt d’esforç que la ciència espanyola fos reconeguda i valorada arreu del món. Mireu si la cosa és greu i preocupa, que la revista Nature ha tret ja diversos editorials alertant de la debacle d’Espanya si persisteix en les retallades a la ciència; que la Comissió Europea –la qual no es talla un pèl en exigir la disminució del dèficit passe el que passe- ha dit que és un greu error el camí que estem prenent. La ciència no és cap luxe, senyores i senyors.

Potser ara us pregunteu a què venia el títol d’aquest article. Bàsicament, a que li haurem de preguntar a la societat si, assumint que han de tancar l’aixeta en algun lloc, no tenen cap altra proposta. Si li sembla bé pagar assessors municipals (de València, posem per cas) que cobren tres mil euros al mes, i acomiadar becaris que en cobren menys de mil, abocant al fem el treball de molts anys sobre distints tipus de càncer, malalties hereditàries o l’efecte de l’alcohol als fetus. No és cap broma, això: estem parlant de recerca que, en poc de temps, podria haver-nos canviat la vida, a vostè, a mi, i a qui ha ferit de mort el CIPF (Centre d’Investigació Príncep Felip).

Li haurem de preguntar a la societat –és a dir: a vostè, al qui té al costat mentre llegeix aquestes línies, al de més enllà- si de veritat valora el triple (considerant que el salari és una bona mesura) el treball d’algú qui pot, perfectament, no tindre cap qualificació per al que fa, si és que fa quelcom; qui ha estat posat a dit pel partit; qui, de fet, només fa que propaganda de partit. No tenen cap obligació de treballar per a la ciutat, sinó tan sols per al grup municipal que els ha col·locat. Què fan, quin és el procés de selecció? Per què cal gent que li porte el compte en Twitter a l’alcaldessa, que li escriga els estats de Facebook al regidor? Els paguem millor que als mestres dels nostres fills o als metges dels nostres pares per tal de fer això?

Per tal d’accedir a una beca mileurista de quatre anys, sense possibilitat de pròrroga i exclusivitat laboral absoluta (això és, que no podem treballar de cap altra cosa, ni tan sols en caps de setmana o al nostre temps lliure), et requereixen carrera, curs de doctorat i un projecte d’investigació; però també, notes molt per damunt de la mitjana, domini de l’anglès –com a mínim- i publicacions en revistes científiques, així com assistència i participació en congressos. I amb un nombre de places més que limitades: menys de mil per a tot l’Estat, al cas de les beques FPU. Calculem quants assessors hi ha? Qui són, en realitat, els privilegiats? De veritat prefereixen vostès llegir frases enginyoses a les xarxes socials que gaudir de tractaments mèdics pioners?

 

Sin ciencia no hay futuro: logo d’Enrique Herrero per a lainformacion.es. Explícit i necessari.

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: