Han de ser exemple les administracions públiques? El cas de la fusta certificada

19/11/2012

Política

Dimecres passat va tindre lloc una Comissió de Medi Ambient a les Corts Valencianes ben particular. Per què? Perquè dos de les quatre iniciatives que s’hi debatien (la minsa dotació del Pla Forestal -encara no aprovat!- als pressupostos de 2012, presentada per EUPV, i l’adhesió de les Corts a les conclusions de Rio+20, proposada pels tres grups de l’oposició) estaven obsoletes abans d’haver-se aprovat. La primera, perquè ja ens trobem al debat dels pressupostos de 2013, i poca cosa canviaria inclòs a l’improbable cas que s’hagués aprovat la Proposició No de Llei (PNL). Al segon, perquè el text feia referència a la futura cimera de Rio+20: se celebrà al juny. Tot i això, per no perdre la costum, el PP votà en contra.

En qualsevol cas, hi havia una PNL de Compromís sobre la fusta certificada que defensà Juan Ponce (a banda d’una proposta prou burocràtica i innòcua del PP sobre guardes de caça a la qual l’oposició es va abstenir –i podria haver votat a favor perfectament, tot s’ha de dir-) sobre la qual em volia centrar. La proposta de resolució (allò que s’aprova o no) consistia en el següent:

(Podeu seguir com va desenvolupar-se la sessió ací; el text és tal qual apareix al diari de sessions. L’enllaç a la web de FSC és una modificació pròpia)

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

Les Corts insten el Consell a:

 • Promoure l’ús de la fusta o derivats que no procedesquen de l’explotació 
il·legal de boscos i la tala clandestina o processos de producció contaminant, 
a través de la compra de productes forestals amb certificació de procedència 
i que oferesquen les degudes garanties de protecció del medi i el compliment 
de les normes internacionals de treball i drets humans.
 • Promoure l’adquisició de fusta o derivats, amb la certificació FSC 
(Forest Stewardship Council) o d’altres semblants.
 • Desenvolupar els criteris tècnics necessaris i incorporar-los als 
plecs de condicions tècniques dels contractes que formalitzen les distintes 
conselleries d’obres i subministraments.
 • Promoure l’ús de les matèries primeres provinents de processos de 
reciclatge, com és el cas del paper.
 • Donar compte a les Corts en el termini de 6 mesos de les mesures adoptades 
en compliment del present acord.

Bàsicament, el que proposava Compromís era que la fusta que s’utilitze a les administracions públiques provinga d’explotacions que, mitjançanta la certificació FSC, garantesca que no s’ha obtès de tales il·legals o amb pèssimes condicions laborals. Fàcil, clar i concís. Una bona proposta que no tenia motius per a no rebre adhesions de tots els partits.

Deforestació tropical FSC

La deforestació i la tala il·legal i descontrolada no només implica impactes ambientals: les societats humanes que hi viuen pateixen l’espoli i la destrucció de l’entorn. (Foto: NASA)

Tant EUPV (Lluís Torró) com el PSPV s’hi mostraren d’acord. A més a més, el socialista Francesc Signes, qui havia remarcat prèviament una qüestió essencial (no només es tracta de reciclar, sinó de reduir i reutilitzar), proposà elaborar una memòria anual de seguiment i crear llocs de treball per als certificadors que feren la tasca de seguiment, de forma que permetia visualitzar, tot i que a xicoteta escala, de què parlem quan parlem de “treball verd”, un mantra que s’ha instal·lat a l’esquerra per a explicar la sortida de la crisi. Mantra que, no obstant, necessita ser explicat i clarificat, i que no quede en una nebulosa poc definida de propostes sense suport real, bones intencions i escenaris poc realistes.

FSC CERTIFICACIÓ LOGO

La certificació FSC és la més utilitzada per a garantir una procedència justa i sostenible de la fusta.

Què va fer el PP? El diputat Mariano Castejón –qui per altra banda és del milloret que té el Partit Popular a les Corts, el que vos donarà una idea del planter- explicà que “tot això ja estava al PATFOR” i altres lleis. Cosa que, des d’aquest bloc, us puc assegurar que no acaba de ser del tot cert. Hi ha recollides recomanacions, però res com el que proposava Compromís.

Ponce també en dubtà, com Signes i Torró: cap dels tres no veia la incompatibilitat d’habilitar un instrument que permetés fer un seguiment de la procedència de la fusta que s’usa a les administracions, i de la millora en l’estalvi de paper i ús preferent del reciclat.

En definitiva, rebutjada per vuit vots en contra i cinc a favor. I des d’ací vos pregunte: creieu que les administracions públiques han de ser exemple, i més en temps de crisi i qüestionament de les institucions? Creieu és útil comprar només fusta certificada? I si fóra més car, continuaríeu pensant que és la millor opció?

Jo ho tinc molt clar: cal donar exemple, en eixe aspecte i en molts més. I sobre el possible sobrecost: mínim, comparat amb altres despeses absurdes, i sobradament justificat. Però com que m’agra preguntar, ací baix una enquesta (i els comentaris com sempre) per a que digueu la vostra.

, , , , , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 comentaris a “Han de ser exemple les administracions públiques? El cas de la fusta certificada”

 1. Multivac42 Says:

  Per mi és gairebé més important mirar de prioritzar el consum de fustes locals (quan sigui possible) que el tema de la certificació. M’explico:

  En contra del que molta gent encara creu, a Espanya no es pot tallar un bosc (ni tan sols un arbre) sense els permisos corresponents. La imatge de les grans empreses i les tales il·legals correspon sobre tot a zones tropicals o boreals, però no és cert a casa nostra. Per mi, un dels pasos decisius és fomentar la planificació forestal de les finques, mitjançant Plans d’ordenació o Plans Tècnics. A Catalunya, per exemple, tenim el Centre de la Propietat Forestal, que ha fet molta feina per fomentar la planificació de finques privades i l’agrupació de finques (necessària moltes vegades per reduir costos).

  Si la fusta prove dels nostres boscos, i els boscos estan ordenats (és a dir, planificats) tindrem garanties de gestió forestal sostenible, ja que és una de les bases de la gestió forestal des de fa molt temps (abans que es posés de moda la sostenibilitat ;-P). La certificació te uns costos que no són despreciàbles, i amb l’escàs marge de benefici que te un propietari forestal, molts d’ells opten per no certificar. Per tant obligar mitjançant una llei o decret que la fusta que compri l’Administració sigui certificada podria fins i tot fer que es compri encara més fusta de fora.

  A més a més, un consum de fusta local permetria el desenvolupamente de zones rurals i, si fos generalitzat, un enfortiment del pobre teixit empresarial que tenim al mon de la fusta, i això podria contribuir, entre d’altres coses, a reduir el risc e incidència dels incendis.

  Ara bé, si la fuste prové de zones “conflicitives” (Amazonia, tròpic Africà, Russia) la certificació si que ens dona una certa garantia de sostenibilitat, tot i que tinc entés que també hi ha molta “mafia” i “chanchullo” amb això .

  Respon

 2. Lluís Torró Gil Says:

  Doncs, crec que té tota la raó del món… Encara que això no exclou els certificats siguen útils (o imprescindibles) en molts supòsits.

  Respon

 3. andreuescriva Says:

  Gràcies pel comentari, Multivac! Ben interessant, més o menys el que tenia entès. Ara bé, és complicat de dir també per què s’importa fusta de tan lluny tinguent-ne tanta per aprofitat ací (a banda de qualitats i espècies vegetals distintes, s’entén). Això sí: com que tinc el biax d’ambientòleg i ecòleg, no acabe de vore el tema de la “neteja” dels boscos de suggereixes, o de l’ordenament de zones naturals, per bé que d’altres ho necessiten urgentment, car no són boscos sinó monocultius abandonats, bombes incendiàries.
  Però vaja, com diu Lluís, crec que dus raó en l’enfocament, i caldria revisar algunes qüestions abans de parlar-ne taxativament.

  Respon

  • Multivac42 Says:

   Doncs la fusta normalment s’importa, com tu dius, per temes d’espècies i qualitats, però d’altres vegades hi han altres factors. Al 2003, per exemple, una tormenta va tombar centenars de milers d’arbres a les Landes, a França. El govern francès va subvencionar molt l’extracció d’aquesta fusta, i el mercat espanyol es va omplir de fusta de pi francès a preu més baix que el d’aqui. Aixó va fer baixar el preu de la fusta local i va provocar l’enfonsamenr de moltes petites empreses. Altres vegades es qüestió de que no hi ha prou industria. Per exemple, crec que has llegit l’entrada al meu bloc sobre la fusta laminada (http://ht.ly/fvx5U) Doncs bé, després vaig saber que aquesta empresa és la única que comercialitza aquest tipus de fusta a Espanya, i mira que sembla prometedor… D’aqui la meva insistència en que convendria enfortir la industria de la fusta.

   Per una altra banda, quan dic gestió o planificació no has d’entendre “tallar”. Per mi la principal qüestió que cal respondre és “Què demanem dels nostres boscos, què en volem d’ells?” Fusta, protecció de sols, d’aqüifers, biodiversitat, paisatge? Tot alhora? I quan sapiguem això, doncs caldrà gestionar en conseqüència, i no tota la gestió te perquè ser igual. Per example, una de les tendències ara és la gestió “per la complexitat” o “per la resiliència”, amb l’objectiu de maximitzar la capacitat de resposta d’un ecosistema, donat que estem en un contexte d’incertesa. I una de les possibles opcions de gestió és la no intervenció. Moltes vegades el més adequat pot ser no fer res. Però conceptualment no te res a veure no fer res per deixadesa o incapacitat i no fer res com a decisió conscient i voluntària.

   I evidentment, allà on hi hagi un risc d’incendis, doncs també s’ha de tenir en compte!

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: