La llegenda negra de VAERSA

[Aclariment: per distintes vies m’arriben tocs d’atenció sobre si m’estic posant al costat dels qui defensen l’ERE, parlant mal de l’empresa. Res més lluny de la meua intenció. He editat el post per a evitar interpretacions esbiaixades i transmetre més clarament el missatge. Lamente profundament si algú s’ha sentit ofès i si he donat una imatge que no era. Disculpes.]

No he treballat mai a VAERSA; sí que ho han fet molts coneguts i amics. No puc parlar doncs amb la consistència d’un ex-treballador, però sí amb la d’algú que, amb els anys, ha arribat a conéixer com funciona aquesta empresa pretesament pública que ara, com sabreu, es troba a les portes d’un acomiadament massiu (el temut ERE) de centenars de treballadors. Hi ha una llegenda negra associada irremeiablement al seu nom, i cada vegada que algú la menciona es fa una pausa –almenys entre la gent que ens dediquem professionalment al medi ambient- i es creuen mirades inquisidores.

vaersa logo

Un logo i un lema que fan vergonya aliena.

VAERSA és una empresa pública, una de les funcions de la qual sembla ser la de contractar persones que mai no podrien ser tècnics qualificats d’una conselleria amb competències ambientals. Ex-falleres, germans “de”, militants del PP, aquell cosí sense ofici ni benefici però a qui li faràs un lloquet a un despatx ben il·luminat. Pot semblar que exagere, però no. És un cas paradigmàtic de politització de decisions tècniques, de col·locació de personal mitjançant l’endoll i del pagament de favors i corrupteles internes que caracteritzen el PP. Sel·lecció inversa, en plan bèstia. Per suposat, no tota la gent que treballa a VAERSA s’emmarca en aquesta dinàmica: la immensa majoria són treballadors honrats, capaços i competents, tècnics amb experiència i coneixements. Els qui justament tenen més paperetes per a ser acomiadats en breu: o és que no creieu que passe el mateix que a RTVV, on no anirà al carrer cap dels 118 directius?

Quin benefici té tindre personal contractat que no personal propi de la Conselleria, amb el sobrecost que implica i alhora els problemes legals que això ocasiona? Què guanya la Generalitat havent-li de pagar a VAERSA per serveis que hauria de prestar una conselleria de Medi Ambient competent? Molt senzill: que les contractacions en una empresa pública no estan subjectes a la fiscalització del funcionariat. Que pots contractar qui vullgues, que pots encomanar feina pròpia del funcionariat sense ser-ho, que pots pagar incentius de productivitat opacs i no merescuts, que pots comprar cotxes caríssims amb uns plecs de condicions fets a mida, acomiadar com et vinga en gana, que saps que et contractaran ajuntaments del PP fins i tot per a fer les coses per duplicat. I al final, tens deu milions d’euros que no saps com, però s’han “desviat”.

No encaixe dins d’això que se’n diu tecnocràcia, però crec sense dubte que, tot i que puguen haver feines que s’encarreguen a empreses fora de l’administració, aquesta ha de comptar amb un planter format, suficient per a garantir-ne el bon funcionament. Al cas valencià, on a més la consellera Bonig presumeix (indegudament) de la gestió dels nostres espais protegits, és intolerable que s’encarreguen els treballadors de VAERSA. L’ERE és una amenaça gravíssima als nostres parcs naturals, com bé han denunciat reiteradament Juan Ponce (Compromís), Lluís Torró (EUPV) i Francesc Signes (PSPV). Per suposat, tot això comportarà protestes: ja n’hi ha, i més que n’hi haurà. L’ERE s’ha de paralitzar: no hi ha altra via. I després, fer una auditoria, examinar contractes i projectes, i actuar en conseqüència.

I des d’ací vos propose: i si férem un #VAERSAleaks? Seria interessant, no? De moment, vos recorde l’adreça de correu a la que podeu escriure si teniu cap denúncia, història o “filtració” sobre l’assumpte: cienciaipolitica@gmail.com

No puc acabar aquesta entrada sense una abraçada ben gran a tots aquells qui es deixen la pell pel nostre medi ambient i acabaran, properament i si ningú amb seny ho impedeix, al carrer. Vos devem molt, i entre tots ho podem canviar. Força.

(Pots col·laborar a aturar el desmantellament dels nostres parcs naturals donant suport a aquesta petició contra l’execució de l’ERE. És un minut i la teua ajuda suposa molt.)

, , , , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

11 comentaris a “La llegenda negra de VAERSA”

 1. un Says:

  Hola Andreu,

  No te hace falta un #VAERSAleaks con poner VAERSA en las noticias de google ya te haces una idea. Como siempre, y como dices, a pagarlo poca ropa.

  Lo peor de todo esto es que la desaparición de vaersa va unida a la perdida de inversión y de peso político del medio ambiente… dentro de la GVA.
  Estamos apañados, aquí vamos a perder TODOS, porque no nos hemos dado cuenta todavía que los recortes en Medio Ambiente son tan tan o mas graves que los de sanidad o educación… La diferencia: que si cierra un cole, los niños se van a casa… aquí hasta que la basura del monte no llegue a las puertas de las casas o caiga la ceniza en valencia, como este verano, no nos vamos a dar cuenta de los efectos de los recortes, que además son premeditados y organizados para poder hacer lo que se quiera en el territorio.

  En fin, esto no lo arreglamos en un comentario… Por ahora, a ver si los diputados se van de excursión el fin de semana como les proponías y se dan cuenta que es necesario invertir en las áreas recreativas, parques, guías que interpreten, señalizacicón de senderos, limpieza de papeleras… para que cuando vayas al monte esté en condiciones. (por empezar por algún sitio, porque los recortes de la conselleria de medio ambiente afectan exageradamente a todas las áreas y rebotan en el ere de vaersa )

  Respon

 2. Manuel Says:

  Comences molt bé el teu pos indicant que parles sense coneixement de causa, en la teua presentació del blog dius: “Parle del que sé”

  Jo crec que si tots els teus coneguts havien entrat per endoll és que eres també part de l’entramat polític, es a dir eres un enxufat més.

  I també crec que no has fet el treball d’investigació que es presuposa en una persona independent i crítica com tu.

  Pot ser el que passa es que creus que si VAERSA s’en va al garete tu tindras més probabilitats de treballar.

  Per cert jo no se tu però jo em deixe la pell dia a dia pel medi ambient…..

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Hola Manuel, gràcies pel comentari.
   Com escric al post, no he treballat mai allà, i per tant no puc ser un endollat més. Tampoc no sóc part de cap “entramat”. Res més lluny de la realitat, i si preguntes a qualsevol persona que em conega, t’ho confirmarà. De fet, ho tindria ben difícil per a accedir, segur.
   Sobre el treball d’investigació, en cap moment dic que ho siga, tan sols que hi ha una llegenda negra i palpable sobre VAERSA, o almenys eixa és la percepció que tinc, i que pot estar perfectament equivocada.
   Sobre treballar si VAERSA se’n va en orris, no van per ahi les coses. Treballar on? Fent què? Jo el que vull, el que reclame -com ho dic ben clar al text- és que VAERSA no només no patisca l’ERE, sino que augmente de plantilla amb més tècnics i que se’ls dote d’estabilitat. L’ERE és una bestiesa, i lamente si no ho he repetit suficients vegades al llarg de l’entrada. Per favor, revisa-la i voràs com les teues apreciacions no es corresponen.
   I sobre el treball pel medi ambient, no, Manuel, no em deixe la pell. Saps per què? Perquè estic aturat i no em donen eixa oportunitat. Faig altre coses, òbviament -que no tot és treball per a preservar el medi natural-, però no puc treballar al meu camp professional. I no saps com fot, i més amb tot el que està passant.

   Espere que t’haja aclarit el que em comentaves, i gràcies de nou per passar-te. I ànims si, com sembla, eres un treballador de VAERSA.

   Respon

 3. jonhoa Says:

  Cuidado no vayas a ser un comparsa más, tocando la música de los mandatarios que quieren desacreditar a un colectivo con el objetivo de recabar apoyos ciudadanos antes de meter el palo a los trabajadores.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Hola Jonhoa,
   entiendo que puede ser un tema delicado, pero creo que en el post queda bien claro que mi postura es PARALIZAR el ERE y apostar por VAERSA, que hace un trabajo insustituible.
   Un saludo.

   Respon

   • Batiste Says:

    Andreu, el que fas al teu post és diu posar en marxa el ventilador i escampar la merda per tot, sense fonts contrastades. Jo treballe molts anys en passió a esta empresa i no estic dispost a que em calumnien o posen en dubte el meu treball.

 4. andreuescriva Says:

  Hola Batiste,
  No t’he calumniat ni era la meua intenció. Deixe ben clar que una cosa és la gestió de l’empresa, i altra els treballadors. Lamentablement, la meua experiència propera és que hi ha un nombre massa elevat (sempre ho és, de massa elevat) de gent que ha entrat per canals no ordinaris. Ara bé, des de VAERSA es fa un treball digníssim i insubstituïble. Editaré el post per a no donar eixa impressió, que lamente, repetisc, haver oferit.
  Les fonts, t’ho dic, no només estan contrastades, sino que són múltiples i perdurables.

  Respon

 5. andreuescriva Says:

  Post editat per a deixar ben clares les intencions i el perquè. Espere que queden aclarats els dubtes i les interpretacions. Saluts.

  Respon

 6. Manuel Says:

  Contrastar la informació i editar el teu post diu molt en favor de la teua forma de treballar.
  Ànim a tú i a tots

  Respon

 7. Juan Says:

  Si pudieras leer los correos que se intercambian las así llamadas secciones sindicales, podrías escribir tres post mas. Ya te puedes imaginar… frente común frente al ERE

  Respon

 8. andreuescriva Says:

  Gràcies Manuel 😉
  I Juan, em puc fer una idea, però segur que la realitat supera a la ficció, malauradament… Ànims!

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: