El Canvi Climàtic en dos articles

28/11/2012

Canvi Climàtic

Avui, repassant els últims números d’algunes revistes científiques de referència, m’he trobat amb dos titulars més que inquietants. Ambdós fan referència a conseqüències del canvi climàtic als oceans, i els dos, d’entrada, semblen poca cosa més que complicats estudis de l’ecologia d’uns pocs éssers vius. Però són molt més que això.

Pteropods Canvi Climàtic

Títol i resum de l’article a Science.

El primer ens mostra com l’acidificació dels oceans (causa directa de l’augment de diòxid de carboni a l’atmosfera i la consegüent alteració de l’equilibri fisicoquímic de l’aigua de mar) té efectes notables a les closques basades en aragonita (un tipus de carbonat càlcic) de determinats organismes a l’oceà Austral, que és on s’ha fet l’estudi. I es marca una data: a partir del 2050, podria col·lapsar.

Pteropode

Pteròpode amb signes de descalcificació. Foto visible a la portada de Science.

El fet és especialment important, donat que, al contrari del que puga semblar, les aigües polars (tant de l’hemisferi nord com el sur) són les més productives de tots els oceans: no tot és qüestió de peixos de colors i coralls enlluernadors. El krill, menys espectacular, representa molta més biomassa i és, segons alguns càlculs, l’animal que representa més tones de pes viu al planeta. I, a banda, per suposat: pesqueries riquíssimes, balenes, milions d’aus aquàtiques. Un problema de primer ordre.

(Vos recomane, si en teniu l’oportunitat, de vore els magnífics documentals de la BBC: Frozen Planet)

Fitoplàncton

El segon article ens parla del fitoplàncton, les petites algues microscòpiques que són el sustent de tota la vida marina. S’hi aproximen al problema des de l’òptica de la temperatura òptima de creixement, que troben relacionada amb el gradient (variació) en la temperatura mitjana de l’oceà. Els autors suggereixen que és el resultat d’una adaptació evolutiva, i es mostren preocupats pel fet que el ràpid augment de temperatures aquest segle no permetrà que el fitoplàncton manifeste una resposta evolutiva. Amb això, pronostiquen una davallada brusca en la diversitat del fitoplàncton tropical,  que són el que troben que és més vulnerable a increments de temperatura.

Fitoplancton marí

Foto ben plàstica i il·lustrativa de la diversitat del fitoplàncton marí. (Font: Oh! Science)

A mi, el que em preocupa, és que en un matí qualsevol, fullejant només dos revistes científiques, em trobe símptomes tan alarmants que ens parlen d’un canvi d’estat global. Al juny, i coincidit amb la fracassada cimera de Rio+20 sobre desenvolupament sostenible, Nature publicava un article titulat “Approaching a state shift in Earth’s biosphere”, és a dir “Aproximant-nos a un canvi d’estat a la biosfera de la Terra”. Un títol explícit per a un article esfereïdor que ens parla de “punts de no retorn”, és a dir: de llindars, d’interruptors biòtics, de línies roges que una vegada creuades serà molt difícil revertir. N’hi ha moltes, i els oceans en tenen la clau en les dinàmiques globals: un augment de temperatura no només té afeccions directes, sinó que pot provocar també la parada de corrents marines de vital importància climàtica, com la del Golf, que escalfa Europa (us heu preguntat mai per què a Galícia, la Bretanya o Madrid fa un hivern suportable i a Nova York hi ha freqüents tormentes de neu?).

Corrent del Golf

Una imatge val més que mil paraules: la corrent del Golf. (Font: The Watchers)

Estem, en definitiva, davant d’una gravíssima crisi global. El problema, allò que em preocupa, és que, tot i que molts en donem la veu d’alerta, els qui tenen poder executi no fan cas, centrant-se en el curt plaç i oferint solucions ineficaces i parcials. I això em recorda massa a l’actual crisi econòmica, a la gestació de la qual també hi havia gent que advertia del perill de les hipoteques subprime, de la bombolla immobiliària, de l’endeutament excessiu. I estem com estem.

La diferència, tanmateix, és que el planeta no té una màquina de fer diners, ni ningú li pot oferir cap rescat financer.

, , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: