L’enhorabona a Izquierda Unida

17/12/2012

Pseudociències, Sanitat

Avui és un dilluns al qual cal estar contents. Ahir, Izquierda Unida aprovà una resolució d’Eparquio Delgado que propugna el rebuig a l’homeopatia i a les teràpies pseudocientífiques. Certament, és un pas de gegant, donat que  -segons tinc entès- és el primer partit que ho fa.

La resolució d’Eparquio, que podeu llegir ací i que fou aprovada per àmplia majoria, tan sols demana que, per a incorporar qualsevol tractament al Sistema Nacional de Salut, aquest estiga avalat per proves científiques. Exactament el mateix que se li demana a qualsevol altra teràpia, i el que, és clar, deixa fora del finançament públic tractaments com la famosa i ineficaç homeopatia, l’acupuntura, Flors de Bach, Reiki, etcètera. Podrieu comprar Nolotil, Eparina o Clamoxyl a un quiosc? No, veritat? Aleshores per què podeu comprar homeopatia a tendes d’alimentació? Per una raó molt senzilla: no són medicaments, ni a efectes pràctics ni als legals. I si no es venen al costat dels periòdics no és perquè estiga prohibit -com sí que ho seria el fet de dispensar una medecina-, sinó tan sols per qüestions d’imatge i marca. Com sona.

logo iu

Logo de la X Assamblea d’IU

Aquest no és un post per a explicar la ineficàcia d’aquestes teràpies (tot arribarà); és un text al qual vull felicitar molt sincerament Izquierda Unida, en especial tots aquells qui van votar a favor de la resolució i, per suposat, el valent Eparquio. Un exemple ben clar de com un partit polític, en comptes de fer que la ciència s’amotlle a les seues creences preconcebudes, deixa que siga al revés: que les evidències científiques marquen el camí i actuar llavors en conseqüència, en un d’aquells àmbits que no haurien d’estar polititzats en absolut.

És cert que al mateix temps, s’aprovava una altra resolució puntual sobre les antenes de telefonia sense base científica, però això és una batalla i la resolució d’Eparquio, la guerra. Ara cal demanar coherència, responsabilitat, compliment dels acords i que allò que s’ha aprovat tinga un reflex fidel a l’acció de govern.

La cirereta del pastís

Ahir, un destacat dirigent de Compromís admetia que estaria disposat dur una resolució semblant a un congrés i demanar-ne el vot a favor. Jo li vaig oferir el meu suport, de la mateixa manera que ho faria amb el UPyD, Equo, el PP o el PSOE. I em compromet a fer-ho, des d’ací i sense embuts: si voleu aprovar una resolució semblant, només és qüestió de posar-se i en ben poc, com va aconseguir Eparquio, tindreu a un fum de professionals i experts signant-vos la proposta.

Ara bé, Enric, abans hauràs de parlar amb Mireia Mollà i Iniciativa del PV, que al 2008 –no sé si haurà canviat la cosa- demanava “impulsar la medicina homepàtica (sic) com a complement dins del sistema públic”.  Fa poc, un altre militant em deia, textualment i en resposta a un tuit meu: “Jo dic sí a l’Homeopatia!”. Que tingues sort, molta sort, Enric.

Documentació i bibliografia

Hi ha centenars de bones referències per a aprendre i endinsar-se al debat sobre l’homeopatia. Les que vos pose són actuals i tenen bons enllaços; els llibres són referència al seu camp. I per suposat, una mica d’humor: ja descobrireu a què em referisc, segur.

La visió de Fernando Frias al seu bloc, “El Fondo del Asunto”

El bloc d’Eparquio Delgado

La crònica de Luis Alfonso Gámez sobre la presentació de la resolució, amb multitud d’enllaços i informació.

Document del Ministeri sobre les Teràpies Naturals que s’esmenta a la resolució

What’s the harm in homeopathy?” Llistat de casos als quals l’ús de l’homeopatia ha provocat morts, ferits i malats.

Llistat d’estudis científics controlats i de doble cec que han demostrat de forma concloent l’eficàcia de l’homeopatia.

Pàgina on podreu visionar el magnífic capítol d’Escépticos (ETB) sobre l’homeopatia. D’obligada visió.

A Regne Unit van per davant: web de l’organització 1023 (en referència al número d’Avogadro), el lema de la qual és “Homeopathy: there’s nothing in it”.

La Homeopatía, ¡Vaya Timo!”, de Víctor Javier Sanz. Ed. Laetoli, 2010.

Mala Ciencia“, de Ben Goldacre. Ed. Paidós, 2011. Ací la meua ressenya a Goodreads.

, , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. El PP i el Canvi Climàtic | CIÈNCIA I POLÍTICA - 28/12/2012

    […] aquesta setmana em mostrava content per l’importantíssim pas que ha donat Izquierda Unida a la seua X Assemblea Federal, rebutjant […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: