El PP i el Canvi Climàtic

Si aquesta setmana em mostrava content per l’importantíssim pas que ha donat Izquierda Unida a la seua X Assemblea Federal, rebutjant l’homeopatia i altres pseudociències, no puc més que mostrar-me trist i decebut amb el renovat negacionisme del Canvi Climàtic per part del PP. Ara bé: ja ho venien anunciant des de feia temps.

No és que el discurs sorprenga en sí mateix –especialment si recordem allò del cosí de Rajoy-, donat que la dreta sempre ha tingut un escepticisme gens sà amb el canvi climàtic. Bo, en realitat, un negacionisme disfressat d’escepticisme. El problema no és només el to barroer, lamentable i insubstancial de la contestació a la diputada Laia Ortiz (ICV); ho és també que el diputat exhibeix una indigència intel·lectual esfereïdora i un analfabetisme científic d’aquell que fa verdadera por.

Abans que res: mireu el vídeo al qual Rafael Hernando li contesta a Laia Ortiz sobre la no presa en consideració dels efectes del Canvi Climàtic a la nova llei de Costes.

Ja? Bo, llavors anem per feina, verdad?

La tesis d’Hernando és tan senzilla com falsa: donat que les prediccions fallaren (o això diu ell), ara, automàticament, no ens hem de refiar de cap de les advertències d’organismes internacionals i científics que hi treballen. Perquè, segons ell, “ja estava en assumptes  de medi ambient” a l’any 1989. Vos posaré un exemple per a que comprengueu com d’irrellevant és això: seria el mateix dir “jo treballava en genètica abans del descobriment de l’estructura de l’ADN”. L’estudi del canvi climàtic ha evolucionat al mateix ritme de les evidències que en disposem d’arreu del planeta, cada vegada més nombroses, i la tecnologia de la qual disposem actualment (informàtica per a generar models matemàtics, satèl·lits amb sensors específics i d’altíssima precisió o testimonis sedimentaris i glacials) no té absolutament res a veure amb allò que el senyor Hernando coneixia (?) a finals del segle passat.

Perquè, eixa és l’altra: sap llegir un text científic, el molt il·lustre diputat? Sap anglès? Si en tingués una mínima idea, potser hauria fet una cerca ràpida abans de contestar a la pregunta de la diputada d’ICV, i s’hauria trobat amb aquest article que s’acaba de publicar a la revista Environmental Research Letters: “Comparing climate projections to observations up to 2011”. Curiosament, l’article, el més llegit l’últim mes a la revista, estableix que:

“The results show that global temperature continues to increase in good agreement with the best estimates of the IPCC, especially if we account for the effects of short-term variability due to the El Niño/Southern Oscillation, volcanic activity and solar variability. The rate of sea-level rise of the past few decades, on the other hand, is greater than projected by the IPCC models. This suggests that IPCC sea-level projections for the future may also be biased low.”
“In conclusion, the rise in CO2 concentration and global temperature has continued to closely match the projections over the past five years, while sea level continues to rise faster than anticipated. The latter suggests that the 21st Century sea-level projections of the last two IPCC reports may be systematically biased low. Further support for this concern is provided by the fact that the ice sheets in Greenland and Antarctica are increasingly losing mass (Rignot et al 2011, Van den Broeke et al 2011), while those IPCC projections assumed that Antarctica will gain enough mass in future to largely compensate mass losses from Greenland (see figure 10.33 in Meehl et al (2007))”

Resumint: que justament, de totes les prediccions que ha fet l’IPCC (el panell internacional d’experts sobre el Canvi Climàtic que reuneix als investigadors més prestigiosos del món) només les relatives a l’augment del nivell del mar s’han quedat curtes i s’afirma que aquest ha pujat més d’allò esperat. És a dir: la ciència desmenteix a Hernando, sense cap mena de matís ni dubtes. Ho podeu vore de forma més visual en este gràfic que acompanya l’article.

Canvi Climàtic i nivell del mar

Previsions de pujada del nivell del mar i augment observat. En roig i taronja, mesures de satèl·lits i de la marea, respectivament. La zona amb una ombra blava correspon als escenaris més probables predits per l’IPCC al seus tercer i quart informes.

Ara vindrien les preguntes per al senyor Hernando: de quines prediccions parla a la tribuna del Congrés? On les va llegir? En quina revista aparegueren, i quin factor d’impacte tenia aquesta? Segur que no es va confondre entre mil·límetres i centímetres? Sap el molt il·lustre diputat que cal consultar sempre fonts contrastades i que el Canvi Climàtic és terreny fèrtil per a catastrofismes i exageracions a molts mitjans i informes dubtosos?

Li refrescaré la memòria al senyor Hernando: ací té la figura que adjuntava el capítol del “IPCC First Assessment Report“, el primer informe seriós, exhaustiu i internacional sobre el Canvi Climàtic, publicat a l’any 1990. L’informe fou el·laborat amb dades i investigacions de la dècada dels 80, de la qual el diputat es declara expert i coneixedor dels assumptes relatius al medi ambient. Voilà!

Nivell mar IPCC 1990

Figura (6.1) inclosa al capítol sobre zones costaneres i oceans del primer informe de l’IPCC, a l’any 1990

Ara mireu on estan els 50 centímetres als escenaris més probables: al voltant de l’any 2050! I això que parlem d’un informe primerenc, els escenaris del qual han anat acotant-se o descartant-se segons arribaven els nous estudis. Que hi hauria algun exagerat que parlaria d’un augment de metres en pocs anys? Segur! El Canvi Climàtic sempre ha estat terreny abonat per a catastrofistes, això és innegable. Però el cas és que el diputat fa referència a l’època a la qual s’el·laborava aquest informe, i no sembla s’enterara massa del que s’estava tractant.

El que passa és que, com supose que sabreu, la seua intervenció no ha esdevingut famosa pel tò i per la falta de coneixements i dades que donaren suport a les seues paraules. No: el senyor Hernando s’ha fet famós per haver comparat el Canvi Climàtic –un fenomen d’escala planetària perfectament mesurable i sobre el qual s’han realitzat milers d’estudis, invertint-hi bilions d’euros- amb una falsa profecia sobre la fi del món erròniament atribuïda als maies. La burrada és tan grossa que no mereix més comentari que la recomanació que sempre oferisc: llegisca vosté un poquet, si vol fer el favor.

Ara bé, si li fa mandra llegir –no dic que siga així, però tampoc és que destaque per estar ben informat, sent sincers-, li deixe un gràfic ben esclaridor, que li pot servir com a resum de tota la literatura científica que s’ha generat sobre el tema.

Estudis Canvi Climàtic

Percentatge d’estudis entre 1991 i 2012 (publicats a revistes amb revisió per parells) que troben o no motius per a rebutjar el Canvi Climàtic. (Font: el·laboració pròpia a partir de l’estudi “The State of Climate Science”, de James Powell)

La cirereta del pastís

No em resistisc a fer ací una curta semblança de Rafael Hernando. Vull deixar constància que el meu propòsit era tan sols escriure sobre el vídeo i la seua resposta parlamentària. Tanmateix, sembla que l’home fa temps que vol destacar, i usa totes les estratègies al seu abast, per lamentables que siguen. Diputat cunero (és de Guadalajara i se presenta per Almería), la barbaritat de comparar l’apocalipsi maia amb el Canvi Climàtic és tan sols una dels seus exabruptes. Segur que quan llegiu la llista, que no és ni molt menys exhaustiva, moltes vos sonaran: l’home és el nou Pujalte, sens dubte. O potser no, que aquell sembla més intel·ligent.

Bibliografia

 • IPCC Reports: la font més fiable per a començar a llegir sobre el tema, amb multitud de recursos i informes. Hi ha versió de la web en castellà.
 • Rahmstorf, S., G. Foster and A. Cazenave, 2012. Comparing climate projections to observations up to 2011. Environmental Research Letters 7. Teniu el link ací: és d’accés lliure.
 • Estudi de James Powell a Science Progress sobre la literatura científica relativa al Canvi Climàtic al període 1991-2012
 • Hi ha molts llibres sobre el Canvi Climàtic, potser fins i tot massa. No recorde haver-ne llegit cap especialment reeixit; preferisc certs capítols de llibres o de revistes, com aquest article de Txema Campillo (l’autor d’un dels millors blocs sobre medi ambient d’Espanya), una revisió clara i concisa per al primer número de la revista Amazings (ara Naukas), una meravellosa iniciativa de crowfunding per a la divulgació de la ciència.
, , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

7 comentaris a “El PP i el Canvi Climàtic”

 1. Miquel Says:

  Enhorabona, per l’article.

  Respon

 2. Paco Says:

  Molt interessant, amb la dosi perfecta de ciència i política. Gràcies!

  Respon

 3. Cesar Says:

  Molt bo aquest “Zas! en toda la boca”. Trist que els que manen siguen tan fotudament ignorants

  Respon

 4. Joan Galve (@JoanGalve) Says:

  La ciència i la política gairebé mai són compatibles, per que la ciència no és democràtica. Només cal recordar el projecte de llei a l’estat d’Indiana, als EUA, que proposava donar-li a Pi el valor de 3’2.
  Be, el projecte de llei d’Indiana és un exemple de com s’utilitza el métode científic per a donar-li validesa a una decissió política.
  Els polítics basen les seves decissions en informes de tècnics i/o científics. En el cas d’Indiana, la proposta de llei pa partir d’un metge i matemàtic aficionat, que li va explicar a un polític un métode geomètric que havia descobert per a extreure el valor de Pi.
  La proposta no va progresar per que va ser revisada per un profesor universitari que li va descobrir els errors. Això és la revisió per parells.
  El métode científic té un desavantatge davant la política: qualsevol teoría uniformement acceptada sempre està sotmesa a revisió. Sempre acepta i avalúa noves dades i experiments, per si questionen o confirmen la teoría.
  Aixó, tots els estudis sobre el canvi climàtic estàn continuament actualitzant-se, i més en un camp al qual afecten tantes variables i noves dades interrelacionades.
  Així, el Sr. Hernando, que en l’any 89 “tuvo la oportunidad de dedicarse a asuntos que tenían que ver con el medio ambiente” ja es considera un expert en la matèria. L’únic que se li va quedar en la memòria va sér en dues xifres: “en 25 anys el nivell del mar pujarà 50 cm”.
  La seva opinió és tan vàlida com un expert en informàtica que des de l’any 89 no haguera vist ningun nou ordinador, ni coneguera internet.
  Però és un polític, que el que li interessa és contentar a una majoria. Si per a ell, una majoria del seu partit decidira que a partir del 2013 es prendria com a valor de Pi=3’2, L’Estat es gastaria una pasta en corregir els plànols del cadastre, per que l’error seria majúscul.

  Respon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Crònica d’un agraïment | CIÈNCIA I POLÍTICA - 31/12/2012

  […] sols apunts ràpids o curiositats. Si m’ho permeteu, vos confessaré que l’última entrada, “El PP i el Canvi Climàtic”, sintetitza prou bé allò que vull per a aquest espai i que tan maldestrament tractava […]

 2. Lex “Blasco” Luthor, el banyador d’Arias Cañete i la llei de Costes | CIÈNCIA I POLÍTICA - 16/04/2013

  […] –i ni això en les costes del nord!- i una mínima part del cordó dunar. Canvi climàtic? Això què és? Sí, és clar: tot amb les preceptives restriccions, que no és més que una forma de maquillar les […]

 3. El negacionisme d’Hazte Oír | CIÈNCIA I POLÍTICA - 30/05/2013

  […] el va interpretar Rafael Hernando el diputat popular al Congrés dels diputats, que ja vàrem contar fil per randa en una entrada anterior. El resum: per al PP el canvi climàtic és com a profecia dels maies, però tenen tan poca idea de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: