Les fires, el valencià i l’anhel d’un país normal

04/01/2013

Llengua, València

Imagineu que aneu per Madrid i vos trobeu, en una de les festes més importants de la capital, un cartell que posa “Feria de Gulio”. Incrèduls, penseu que és una errata innocent d’eixe cartell en particular, però quan torneu a vore’l, un parell de carrers enllà, continua posant “Gulio”. A banda, a la lletra menuda, encara podeu trobar més errades. En l’AVE, de tornada, feu una pausa a les vostres malediccions d’una política tarifària decimonònica i li dediqueu deu segons al cartell: qui i com hauran autoritzat això? Com poden donar els madrilenys eixa imatge d’analfabets?

Al gener decidiu tornar a la capital del Reino, i, sense saber-ho, també hi ha fira: la de desembre. Casualment esteu a prop, i quina no és la vostra sorpresa quan, a l’entrada, llegiu: “Feria de Disiembre”. Això ja sí que no. Això ja és catxondeo, càmera oculta o algun encanteri que vos emboira la vista i destrossa les paraules. Però no, perquè a un autobús torneu a vore el cartell, i aleshores, mentre retorneu per carretera a València –que l’AVE, que no permet reservar amb més de dos mesos d’antelació, ixia massa car- penseu que quina poca autoestima que tenen els madrilenys, i quines poques ganes de fer les coses bé, i que com dimonis ningú no se n’ha adonat de l’error a aquell tros de tela, manipulat per desenes de mans fins arribar al carrer, on s’exposa com a símbol d’una vergonya lingüística i cultural. Potser no és per a tant, però a mi sí que me’n faria, de vergonya.

I ara, eliminem el condicional. Perquè si  aquesta història vos sembla absolutament inconcebible, és que no viviu a València.

Fira Juliol juni

“Del 22 juni”. No cal dir res més.

No crec que calga afegir res més. Especialment quan al bloc “Per Va donars!” han escrit una meravellosa entrada analitzant totes les errades (jo només me centre al fascinant “juni”) i els possibles perquès: “Possible raonament de la cagada“. Una lectura que vos recomane molt: acabareu rient.

I ara, el nostre particular “disiembre”: “decembre“, vist a la fira nadalenca de València que, tot siga dit, cada dia fa més llàstima. Mateixa tipografia, mateix menyspreu pel valencià i per la imatge dels qui vivim en una ciutat que, tristament, no sap com escriure ni els mesos de l’any.

Decembre

“Del 1 decembre”. No cal dir res més tampoc.

Anuncis
, , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 comentaris a “Les fires, el valencià i l’anhel d’un país normal”

 1. Maria Quiles Ruiz (@MariaQuilesRuiz) Says:

  Bona entrada. És una llàstima que no hi haja més gent que es faça la reflexió que descrius en aquesta entrada i em sembla encertadíssima la comparació que fas.

  Em quede amb “quines poques ganes de fer les coses bé” i “com dimonis ningú no se n’ha adonat de l’error a aquell tros de tela, manipulat per desenes de mans fins arribar al carrer”. Com a traductora i correctora que voldria tenir més treball, em pregunte aquesta darrera qüestió cada vegada que veig una burrada d’aquestes característiques.

  Moltes gràcies per esmentar el meu bloc Per va donars! i, amb el teu permís, enllaçaré aquesta entrada a la meua del ‘Juni’ 🙂

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Gràcies a tu per passar-te, Maria! 🙂 Jo també em pregunte constantment com poden passar estes coses. Fins i tot als rètols particulars, però és que açò ja se’n passa.
   Per cert, pots enllaçar, i usar la imatge també sense cap problema 😉
   Saluts!

   Respon

 2. Coentor Says:

  Doncs “Asociació” tampoc no es queda curt.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   En absolut 😉 Però Maria Quilés ho explica molt millor al seu bloc, i no volia repetir-me. I no posar “de” abans del mes, i l’apòstrof, i…

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: