Ressenya de llibre: L’Herbari de Mètode

M’acaba d’arribar –gràcies, Anna!- l’Herbari de Mètode, el nou volum dedicat, en exclusiva, a les nostres plantes. Però abans, un moment: coneixeu Mètode?

Mètode és la revista de difusió de la investigació de la Universitat de València, i és, sens dubte, una eina fonamental per a transferir el coneixement científic a la societat, aprofundir als camps d’estudis actuals i aprendre –i molt- sobre la ciència que es fa a València i més enllà. A la publicació, trimestral, hi trobarem dossiers, notes breus, entrevistes, ressenyes o fins i tot mescles impossibles (cuina i ciència, poesia i recerca): una diversitat que fa que sempre t’interesse alguna cosa. El nivell és alt –no és cap dominical-, però assequible, i els responsables han sabut trobar el punt just entre el rigor i l’entreteniment, aquella fórmula màgica de la divulgació científica que permet acostar-se al gran públic sense perdre poder de transmissió de coneixements.

Alguns dossiers han tingut molt d’èxit, donat que han tractat temes candents amb una gran rellevància social: és el cas del del dedicat a l’Horta “Hortes valencianes: la fi d’un mite?” o, últimament, el de “Quan es crema el bosc”, compartit i rellegit arran dels terribles incendis d’estiu de 2012. Ací trobareu tots els números.

Mètode 75

Portada de l’últim número de Mètode, el 75, que exemplifica una de les coses que hauria de fer la bona divulgació: tractar temes del carrer -què millor que les festes populars!- des d’una òptica científica.

Però avui vull parlar-vos de l’Herbari, un monogràfic de suggerent portada (obra d’Antoni Miró), escrit per Dani Climent i Ferran Zurriaga, i que porta per subtítol “Viure amb les plantes“. El llibre, editat amb motiu del vintè aniversari de la revista, és un compendi d’espècies –silvestres i cultivades-, però sense limitar-se a sumar fitxes descriptives com un vulgar catàleg; ans al contrari, els textos, meravellosament escrits, mesclen l’art, la ciència, les tradicions relatives a cada espècie, per tal de posar al nostre abast el coneixement popular i científic que envolta les plantes descrites. Hi trobarem, entre altres el baladre, de bellesa tòxica; el margalló, la nostra palmera autòctona; coneixerem les històries de les paleres, les cotxinilles i els colorants; sabrem que teníem una altra nespra, Mespilus germanica i podrem llegir sobre arbres tan arrelats al nostre paisatge com l’olivera o la garrofera. La lectura és amena, farcida de dades curioses (relacionant les plantes amb topònims, o els orígens desconeguts i llunyans d’arbres que teníem per autòctons) interludis artístics (com cançons populars o poemes) i un rigorós estudi científic de la importància ecològica i botànica de les espècies.

Herbari

L’Herbari

En definitiva, es tracta d’un llibre de lectura molt recomanable, que ens descobrirà aspectes que desconeixíem de plantes ben properes –especialment, ho he de dir, als urbanites de cotxe i ciment-, d’arbres i arbustos íntimament lligats al paisatge i les tradicions valencianes, també a la nostra gastronomia, als jardins i horts que entapissen el territori. Una forma immillorable de conèixer el país, d’acostar-nos a la increïble biodiversitat que tenim a tocar de la mà.

 

Herbari: Viure amb les plantes
De Daniel Climent i Ferran Zurriaga
ISBN: 978-84-370-9041-2
Any ed.: 2012
Format: 16 x 21 cm.  Pàgines: 280 pp.
PVP: 15.60EUR 
Punts de venda: Tenda de la UV
, , , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: