Transparència, sous i el treball a temps parcial

23/01/2013

Política

La transparència

És una paraula bonica, d’aquelles que evoca una habitació neta, l’honestedat d’aquell qui viu darrere les parets hialines. I avui Esquerra Unida ha decidit ser transparent, com la granota de vidre sud-americana, i també ens deixa veure les seues entranyes, que a un partit polític no són altra cosa que les finances. Per això, partint de la proposta que feu Govern Obert, ha posat en marxa una web pròpia (Portal de Transparència) a la qual explica, detalladament, quin sou perceben els seus càrrecs i per què.

Granota de vidre

La granota de vidre ens mostra les entranyes: transparència al món natural (Font)

Tanmateix, s’ha de dir que Compromís se’ls avançà fa uns mesos, al setembre, quan dedicà un apartat de la web de la coalició per a detallar els sous que cobren regidors, parlamentaris, assessors, diputats provincials i fins i tot els representants als òrgans de la societat civil (consells agraris, consells de comerç local, etc). Si m’ho permeteu, compartiré amb vosaltres quatre apunts ràpids sobre aquestes dos pàgines. No cal dir que encoratge al PSPV i al PP a seguir l’exemple i mostrar amb total transparència els sous dels seus càrrecs; ara bé, dubte molt que als honorables (és un dir) diputats del Partit Popular els faça molta gràcia detallar els seus emoluments, sabent com sabem que ells també cobren un extra tots els mesos mitjançant sobresous opacs, a compte de les subvencions al grup parlamentari.

EUPV Transparencia

Portada de la nova web d’EUPV, Portal de Transparència.

Sous Compromis

Apartat de la web de Compromís on es detallen els sous dels seus càrrecs.

 1. Tot i que representen un encomiable esforç per ser el més transparents possibles, cal recordar que els sous dels càrrecs públics són accessible per a tots, tot i que algunes iniciatives com Sueldos Públicos ens recorden que de vegades és més difícil conèixer les retribucions exactes del que creiem. El mèrit d’EUPV i Compromís rau en muntar una plataforma pròpia per a oferir les dades de la forma més senzilla possible, i, si se’m permet comparar-les, guanya la de EUPV pel fet de ser una web completament distinta, monogràfica.
 2. Cap de les dos formacions explicita els sous dels assessors contractats a les Corts Valencianes, per al que disposen d’una assignació que utilitzen lliurement. No obstant, EUPV sí que ens diu quines persones ocupen eixos càrrecs.
 3. Dins de Compromís, com era d’esperar trobant-nos davant d’una coalició, hi ha diputats que aporten percentatges distints als seus partits: des d’un 10-15% al cas del Bloc, fins un 25% al cas d’Iniciativa i Els Verds-EE. A la ciutat de València trobem al càrrec que menys aporta (Joan Ribó, un 7,8%) i també al que més (Pilar Soriano, un 30%). A risc d’equivocar-me, es poden atribuir els percentatges d’IdPV i EV-EE a la necessitat de bastir una estructura pròpia, assumpte que el Bloc ja té solucionat des de fa temps.
 4. Els criteris que usa EUPV són clars i concisos: prenent com a base el Sou Mínim Interprofessional (SMI), n’estableix un barem segons les retribucions prèvies dels seus càrrecs. El màxim que es pot cobrar és tres vegades l’SMI, excepte si s’acredita que es percebia un sou superior a l’activitat professional anterior; aleshores el màxim –que no es pot superar fóra quin fóra el salari previ- és de quatre vegades l’SMI. Un aspecte que el Community Manager de Nuevas Generaciones del PP sembla que no acabà d’entendre, no sé si per manca de coneixements aritmètics o perquè els fa exactament igual difamar i manipular la realitat amb tal d’adaptar-la als seus prejudicis.
esther sueldos

Informació original de http://www.sueldospublicos.com sobre el sou de la diputada d’EUPV Esther Barceló.

Tuit NNGG_CV SMI

Tuit del compte de @NNGG_CV sobre la informació anterior. Sobren comentaris sobre les limitacions matemàtiques i la comprensió lectora de l’autor/a del tuit.

M’agradaria deixar clar que ni done lliçons de quin percentatge ha de destinar el càrrec al partit –o al que crega convenient-, ni quins han de ser els límits, tot i que tindre l’SMI com a referència em sembla una molt encertada opció. Els sous són una altra cosa. En parlem?

Sous

Jo vull polítics ben pagats. Molt ben pagats. Que per què? Perquè són treballadors que, si s’hi dediquen com toca, estan tot el dia sense desconnectar, prenent decisions sobre tot allò que m’afecta com a ciutadà, i als quals els exigisc una formació elevada i adequada al càrrec (dels assessors en parlarem un altre dia). Alberto Fabra cobra poc, massa poc. Com pot ser que un directiu qualsevol d’FGV o la EMT li duplique el sou? Per suposat, també vull parlamentaris a temps complet, que no cobren només dietes i poca cosa més, com acaben de fer a Castella la Manxa. Això tan sols alimenta el populisme, és demagògia nociva: l’estalvi econòmic és mínim (al voltant d’un milió d’euros) i es dinamita la democràcia. El resultat és un parlament amb menys control i una fiscalització deficient.  Així que cal anar amb compte de no ecoratjar carreres enverinades per vore quin diputat cobra menys. Una altra cosa ben distinta és que a pobles de 4.000 habitants l’alcalde cobre més que un catedràtic o un cirurgià: això s’ha d’acabar. Cal una regulació eficient, uns barems comuns i prefixats en funció de la població i responsabilitats.

[Nota: vos recomane molt la lectura d’estos dos extraordinaris articles del politòleg Pablo Simón al respecte d’aquestos temes: “En defensa de los concejales” i “Los sueldos de Dolores de Cospedal“]

Treball parcial

Ja ho he dit alguna altra vegada: als becaris d’investigació –dos anys que no cotitzen per a l’atur i dos que sí-, que cobren poc més de mil euros al millor dels casos, no se’ls permet tindre cap altre treball, ni encara que siga explícitament fora de l’horari estipulat. Res de guanyar-se uns eurets fora del laboratori per a ajudar els pares, estalviar per al lloguer, pagar-se un congrés o anar-se’n de viatge amb la parella. Ni fer de cangur, ni classes de repàs a adolescents, ni vendre perfums els dissabtes. Res. En canvi, un diputat, amb un treball que comporta molta més responsabilitat (el que no equival a exigència intel·lectual, cal remarcar), pot compaginar la dedicació parlamentària amb una ocupació fora de la cambra, i tan sols perdre una xicoteta part del sou.

Molts ho fan per inèrcia, i altres ho justifiquen amb la necessitat de no “perdre” la connexió amb la realitat. Entenc que puguen preocupar-se pel fet d’aïllar-se al seu castell de vidre, però és que jo no els vote per a que continuen treballant a la seua empresa, al bufet d’advocats o on siga. Si són bons, ja tindran temps de tornar al mercat laboral després del seu pas per la política –que sempre ha de ser temporal, i això mai s’ha d’oblidar. I si volen xafar carrer, es pot fer sense necessitat de treballar. Jo, personalment, no em sentiria capacitat per a desenvolupar l’activitat parlamentària i alhora mantindre una ocupació fora de les Corts. Qui sap, potser sóc així de limitat.

He tingut la sort de conéixer alguns diputats i la seua dinàmica de treball, i vos assegure que el dia no té prou hores per a acabar tot el que tenen damunt de la taula. Si fan bé el treball, òbviament. I a més: no només es treballa al silló de les Corts: més d’un m’ha dit que allà on veritablement s’hi troben a gust és al carrer, amb les associacions, palpant la realitat. Que estar al despatx està sobrevalorat, i potser tenen raó.

Pel que em consta (i rectificaré si no és així) només a Esquerra Unida tenen dedicació exclusiva, tot i que no he pogut trobar la referència exacta als seus estatus. Una altra qüestió és la incompatibilitat entre càrrecs -diputat i regidor, per exemple, amb l’excepció forçosa dels diputats provincials-, que sí que hi apareix. Però això és ja un altre tema…

[Aclariment: em recorda Ricard Chulià que Compromís també obrigué fa temps la web Volem Saber, que pretén ampliar la transparència i la permeabilitat del partit. Disculpeu l’oblit i no haver-la mencionat, tot i  que en aquest post jo em referia a la qüestió dels sous i, en eixe aspecte, la citada pàgina no aporta cap novetat respecte a la ja ressenyada adés. Això sí, és un element molt interessant per al debat sobre com transmetre les propostes ciutadanes a les institucions i la transparència global dels partits polítics. Segur que més endavant caldrà parlar-ne!]

Anuncis
, , , , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 comentaris a “Transparència, sous i el treball a temps parcial”

 1. hayack Says:

  Reblogged this on Hayack.

  Respon

 2. ricardchulia Says:

  Andreu, no hi havia res a disculpar i la conversa per tuiter era per intercanviar impressions. No calia l’aclariment, home. Ja et deia allà que entenia perfectament que s’agafaren les dues planes com a comparació i que era perfectament lògic. Només era per a puntualitzar que la web de transparència de Compromís era VolemSaber.com, que els sous és un document més en un apartat de la web nacional. De fet, he vist que has fet unes xicotetes modificacions de paraules ací i allà i ja quedava perfecta. No ho veges com que t’estava criticant ni res per l’estil. Estic d’acord que per al tema del post, la web de VolemSaber no tenia sentit posar-la per mig. Només era per obrir el debat amb tu per tuiter sobre “què és la transparència?”. Salutacions.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: