Provoquen autisme els aliments ecològics?

31/01/2013

Divulgació

Les dades

És el menjar ecològic el causant de l’autisme? Un recent estudi, que pot resumir-se en el següent gràfic, així pareix establir-ho. L’autor compara les vendes de productes d’alimentació orgànics i els nous diagnòstics d’autisme, ambdós en constant creixement els ultims quinze anys, i en troba una correlació estadística ajustadíssima (r=0,9971) i significativa (p<0,0001).

Aliments ecològics autisme

Provoquen autisme els aliments ecològics?

Vist açò, podem afirmar sense cap mena de dubtes que, tot i les denúncies cap a vacunes, pesticides i altres, el que realment causa la malaltia són els aliments orgànics. Les dades són les que són i esta correlació tan perfecta no pot ser fruit de la casualitat, veritat?

Segur?

Sé que a molts –per no dir a tots- vos haurà sorprès el gràfic. A mi també, però senzillament no li he donat cap importància, i l’he considerat un divertiment, com segurament va fer el xic que va juntar les dades a sa casa i pujà la imatge a Reddit. A través d’esta plataforma per a compartir acudits gràfics i memes el gràfic s’ha anat escampant (jo el vaig vore gràcies a @milhaud) i és actualment un dels exemples més cèlebres sobre el tema que tractarem més avall.

Que per què ni tan sols li he concedit el benefici del dubte? Perquè amics, correlació no implica causalitat. Trobar correlacions o patrons que relacionen dos fenòmens no és en absolut difícil, i podem descobrir lligams impossibles, com el famós entre el declivi dels pirates i l’escalfament global (que forma part del corpus doctrinal i creences de l’Església del Monstre Espagueti Volador), o el menys conegut entre minifaldes i bonança econòmica.

PiratesVsTemp

Ha provocat la desaparició dels pirates l’escalfament global? (Font: la “Open Letter To Kansas School Board” de Bobby Henderson, a venganza.org)

Shick index: faldes i bolsa

Índex Schick: la palpable correlació entre les faldes i el creixement econòmic. (Font)

Correlació, repetisc, no és causalitat: a ningú se li acut que, donat que hi ha menys pirates es produsca un Canvi Climàtic, ni que la moda femenina tinga eixa capacitat d’influència sobre l’economia. Cal anar amb molt de compte extraient conclusions amb tan sols una relació: el més probable és que ens equivoquem. Cal saber explicar el fenomen, identificar-ne les causes directes, establir la direccionalitat (no pensar automàticament que A causa B, perquè pot ser que B cause A) i no deixar que anàlisis interessades ens desvien de la conclusió. Fins i tot quan sembla evident (com al cas dels incendis i les retallades, que no ho és tant), evitant també titulars que deformen la realitat (com el cas de El País i el seu “Ir a la universidad alarga la vida”, amplament criticat).

Si voleu llegir més, hi ha gent que s’ha preocupat d’explicar-ho de forma didàctica i entretinguda: a la bibliografia trobareu enllaços ben interessants que vos recomane que consulteu. Per la meua part, un consell: llegiu sempre amb esperit crític, poseu en dubte els powerpoints de les cadenes d’e-mails, no accepteu com a dogmes de fe gràfiques i tendències que tan sols mostren correlacions. Busqueu-ne les fonts, llegiu i pregunteu-vos: indica aquesta correlació una causalitat? Ara ja sabeu que, tot i l’aparença impactant del primer gràfic, no significa més que el de les faldes i la Borsa, o el del final de la saga de Barba-roja i els cèlsius.

La cirereta del pastís: cerveses i científics

Vos deixe un últim exemple, per a que en penseu (la solució, als últims articles enllaçats de la bibliografia). Un estudi txec va establir que aquells ecòlegs que bevien més cervesa publicaven menys articles en revistes científiques. Ací teniu la gràfica i el peu d’imatge, amb correlacions estadístiques i la metodologia. Què en penseu?

Cerveses i científics

Són els científics abstemis millors investigadors?

Bibliografia

, , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment a “Provoquen autisme els aliments ecològics?”

  1. Multivac42 Says:

    Bona entrada Andreu,
    ja coneixia l’estudi que relacionava nº articles i consum de cervessa, i a falta de tenir més informació (reconec que no m’he llegit els articles que enllaces al final, però si no recordo malament crec que la relació l’havien tret a partir de només 20 o 30 científics) sempre he pensat que es un clar exemple de que tant pot ser que A causi B com que B causi A, o cap de les dues. Perquè podriem considerar que els científics que publiquen menys miren de compensar les seves aspiracions frustrades incrementant el consum de cervessa, no?

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: