Ecosistemes valencians

Aquesta és una entrada forçosament curta, feridorament breu. No per voluntat pròpia, sinó per dictat aliè: el dels responsables del Museu de Ciències Naturals de València. El museu, ubicat a Vivers i amb un cert aire de decadència a les exposicions –que porten anys sense actualitzar-se-, consta, entre altres, d’una deliciosa col·lecció paleontològica, la que va llegar Rodrigo Botet i que s’exposà per primera vegada fa cent anys. A banda, hi trobarem un parell de sales amb la contribució valenciana a les ciències naturals –amb una ressenyable recreació de l’oficina de Ramón y Cajal- , l’àrea de malacologia amb la col·lecció d’Eduardo Rosselló Bru i una secció d’ecosistemes valencians (del municipi). Tot això segons la web en castellà, perquè la que està en valencià no consta de seccions i tan sols conté un text breu i incomplet. Una mostra més de la desídia amb què tracta el valencià el meu ajuntament.

Però no és d’això del que anava aquest post: va d’açò.

Albufera València negre

L’Albufera fon a negre.

Ecosistemes valencians

Ecosistemes valencians: pantalles en negre, res a les parets. RES.

I aquesta, amics, és la forma en què l’ajuntament divulga quins són els valors dels nostres espais naturals: amb pantalles desconnectades i la llum apagada. Una vergonya intolerable, fets que desacrediten qualsevol declaració de bones intencions a les que ens té acostumats Rita, com l’última a la qual demana ajuda i suport a la resta de municipis per a la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera. Abans d’això, senyora Barberà, potser li interessarà tindre panells amb text al parc natural, i encendre les llums als museus de la ciutat. 

Ah! Per suposat, a la web (en castellà) l’exposició es fantàstica, d’obligatòria visita.

Ecosistemas valencianos

El que diu la web de l’Ajuntament. Vergonya.

, , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment a “Ecosistemes valencians”

 1. SaCaCer Says:

  Buf, el Museu de Ciències Naturals de València és una pena… Soc biòloga i vaig estar fent pràctiques al museu l’ant passat (per estes dates) i sí, la part dels ecosistemes valencians està feta pols; les pantalles es trenquen i la regidoria de cultura (d’on depén el museu) no dona diners per a res. Però això es el que es veu. El que no es veu es encara pitjor. Intentar expossar una nova peça es tota una aventura, reciclant lletres que queden d’anys anteriors per què no n”hi ha diners per a més. El material paleontològic es troba caòticament organitzat i no sempre guardat com caldria (em referisc a la gran part de la col·lecció de Rodrigo Botet, que no té molt d’interés de cara a l’exposició al públic, pero que sí la pot tindre de cara a la investigació).
  Pero el problema del museu no és unicament de recursos económics, sinó també de recursos humans. L’únic personal fixe és la directora i els conserjes, de forma que tot el que es fa dia a dia en el museu (inventariat de peces, organització del fons bibliogràfic, preparació de nous materials per a exposició…) el fan els estudiants de pràctiques en empresa i alguns altres treballadors temporals (bàsicament per programes de l’Ajuntament de promoció del treball local en parats de llarga duració o en joves parats).
  El problema no és a soles en la poca cura per divulgar els nostres espais naturals, sino que és molt més profund. Per part de l’Ajuntament de València no n’hi ha cap interés en gastar recursos per mantindre un Museu de les Ciències decent per als visitants, ni per als investigadors. Total, la ciencia, per a què? …
  Ah! Pero això sí, queda molt bé dir que anem a gastar 7-8 milions d’euros per a fer un nou edifici i acollir la col·leció del Torre Sala (http://www.levante-emv.com/valencia/2012/04/27/museo-viveros-ampliara-albergar-torres-sala/900580.html) I si la directora del Museu de Ciències Naturals s’entera pel diari, doncs no pasa res!

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: