El valencianisme d’UPyD

19/02/2013

Llengua, Política

Sí, és cert: aquesta entrada podria estar en blanc, com el llibre sobre la intel·ligència militar que tenim a casa. O també podria anar del valencianisme dels altres partits valencians, tan histriònic de vegades, tan onanista altres, tan impostat sovint.

Si el post el dedique a UPyD és perquè, senzillament, són l’excepció al panorama polític valencià: no només no exhibeixen cap tipus de valencianisme, sinó que mostren orgullosos com la seua és una opció nacional, espanyola, i tant se’n val que el diputat siga d’A Coruña, Lleida o Almería: se n’oblidarà de les qüestions regionals per a centrar-se al debat veritablement important: allò espanyol. No ho dic jo, ho diuen ells, i Toni Cantó obvia sistemàticament els interessos dels qui l’han escollit per a centrar-se en temes de (suposada) rellevància per a tots els ciutadans de l’Estat.

Una bona mostra és el manifest “La hora de recuperar España para los españoles”. Més enllà de la pudor que fa a falangisme i a discurs inèdit de Primo de Rivera, s’hi palpa un odi terrible contra el fet diferencial, contra el “hormiguero de partidos nacionalistas y regionalistas que nos invaden” i el “cenagal autonómico”. Resumint: només UPyD pot salvar la pàtria, especialment si partits com Esquerra Unida o Compromís només ofereixen a la ciutadania l’opció dels Països Catalans per a eixir de la crisi (¡¿?!)

UPyD manifiesto españoles

El “manifest” d’UPyD ja s’ha convertit en un meme arreu de les xarxes socials, especialment la versió subratllada. Conteu, i ensumeu quanta “Espanya” hi ha a tan poques paraules…

Primo de Rivera UPyD

Un altre meme: paraules de Primo de Rivera que pareixen d’un argumentari d’UPyD.

Toni Canto PPCC

Vaja, un altre que s’apunta al “revival” catalanista!

Per això mateix, no sorprèn en absolut com respon Rosa Díez a un asistent al seu mítin, que li pregunta per què no està la bandera valenciana al costat de l’espanyola. La política –que porta xuplant de la mamella pública des de 1982– intenta sortir-se’n per la tangent en un primer moment, però acaba abocant sobre el micro el que de veres pensa: que no calen més banderes, que tots som espanyols, que els diputats no es preocuparan dels qui els han votat.

Crec que el discurs ha quedat clar, i que “El valencianisme d’UPyD” és un oxímoron. Però n’hi ha més, amics. UPyD –com podeu vore en el vídeo i tuit de Toni Cantó- exigeix, sobre el paper, “igualtat” per a les llengües, i que cadascú estudie en la llengua que trie. Dic “sobre el paper” –ja vos ho imagineu- perquè després no ho porten a la pràctica. A banda, la seua és una visió parcial, incompleta, esbiaixada: que algú, un dia, els explique què dimonis és la diglòssia, i potser ho entendran.

Toni Cantó valencia

Toni Cantó està d’acord amb les reivindicacions d’Escola Valenciana. Aham.

Toni Cantó valenciano

He d’admetre que contestar, contesta. Però ara bé, això de “desdramatitzar” no m’ha quedat clar.

UPyD Falles Valencià

UPyD queixant-se de que les falles siguen en valencià. Comenteu vosaltres, que a mi ni m’ixen les paraules.

En canvi, quan demanes fets i no paraules, te trobes amb el buit, la incoherència, els despropòsits. Voleu tres mostres que exemplifiquen que no saben en quin país viuen?

 1. Rosa Díez denuncia al Congrés la discriminació” del castellà al País Valencià, referint-se a RTVV. Al vídeo (gràcies, @vicarlos!) diu textualment: “En la televisión pública valenciana no hay una sola hora en castellano“. He hagut de vore el vídeo tres vegades (ho promet) per a assegurar-me que ho havia entès bé. Anem a vore: esta dona ha vist un sol minut de Canal 9 en sa vida? Està clar que parla sense saber, sense informar-se, sense cap interès en comprovar que allò que diu és cert. No crec que calga afegir res més. Ni tan sols parlar-li de la llei 7/1984 de creació de RTVV, de –altra vegada- la diglòssia, de…
 2. Vaig escriure fa un temps sobre un tuit de Toni Cantó. El recupere, perquè sintetitza com cap altre el que pensa –sóc generós a l’hora d’escollir el verb, ho sé- UPyD sobre el valencià.

  Toni canto valencia

  La piulada del diputat Cantó, una èpica exhibició de la ignorància lingüística, històrica i sociològica més profunda.

 3. UPyD feu pública fa poc una nota de premsa (vista gràcies a @MRElectrique) a la qual exigia respecte a la llibertat lingüística a les universitats valencianes. U pot pensar que s’estava referint a les reiterades queixes dels estudiants per no poder estudiar en valencià, el principal motiu de reclamació d’aquells matriculats a una llicenciatura o grau de la Universitat de València, com acaba de fer públic l’”Informe al Claustre” de la Sindicatura de Greuges de la UV (gràcies, @JoanSanchis!). Com es veu al gràfic (extret de l’informe) la “Opció lingüística” (blau clar) és l’assumpte que més reclamacions genera per part dels estudiants; si restringim a “Reclamacions”, un 59% (36 de les 61) queixes registrades corresponen a problemes amb l’idioma escollit. Me les he llegit, i de les 36, TOTES (excepte una) diuen el mateix: matrícula en valencià, docència en castellà. De l’excepció vos parlaré al final del post. Així que UPyD, després de dir que sí, que està per la “lliure elecció de llengua”, acaba la nota de premsa d’aquesta manera (la negreta és meua): “Así mismo denuncia los “incentivos” que se otorgan a aquellos estudiantes que se matriculan en valenciano por ser ‘un inaceptable dispendio cuyo objetivo es distorsionar las estadísticas’”. Els pareix “excessiva” la promoció de la llengua del país, l’incentivació d’una llengua que necessita de promoció i competix en desigualtat, la consolidació del valencià als àmbits acadèmics?
Reclamacions greuges UV

Reclamacions i consultes a la Sindicatura de Greuges de la UV: a que no endevineu què és el blau claret?

reclamacions uv

Una pàgina qualsevol de les reclamacions d’alumnes de greu i llicenciatura a la UV

Òbviament, això no és tot. Mentre no alcen la veu pels més de 125.000 alumnes que, segons Escola Valenciana, volen i no poden estudiar en valencià, unflen el problema de la immersió lingüística a Catalunya, i també a casa nostra, quan poden. Mentre no aplaudeixen les sentències judicials a favor del valencià, passen olímpicament de la desaparició del valencià al teatre públic, ignoren la supressió de línies de l’única escola d’Alacant que és tota en valencià (afortunadament paralitzada gràcies l’esforç de professors i pares), no s’enteren del fet que Europa considera que l’oferta en valencià a Secundària i FP és insuficient, creen problemes que només existeixen als seus papers, necessària brutícia per tal de bastir una estratègia electoral populista i demagoga. Potser els caldria vore aquest vídeo, un exemple de dignitat i de com alçar la veu al moment adequat.

Així que ja ho sabeu: ni llengua, ni bandera, ni cultura. Uniformitat, Espanya –¡España!– pàtria, unidad de destino en lo universal. El problema, com també podreu intuir, és que aquesta forma de fer política tan sols condueix a l’exacerbació d’actituds intolerants i fins i tot xenòfobes. És trist, però és una realitat que cal canviar, i que UPyD no fa més que nodrir amb intervencions com la d’Irene Lozano (del minut 38:00 al 48:00 del vídeo) sobre la ILP de Televisió Sense Fronteres. Paranoia és potser la paraula adequada.

Valenciano franco

Sense comentaris.

Valencià

Tampoc calen molts més comentaris.

Últim apunt: els recomane al sr. Cantó i la sra. Díez que li facen una ullada a lInternational Journal of Bilingualism, on, si saben l’anglès suficient, trobaran multitud d’articles ben interessants sobre els avantatges de la immersió lingüística. Els recomane, per a començar, “Acquiring writing skills in a third language: The positive effects of bilingualism“, un exemple clar de com la immersió lingüística (en este cas, al País Basc) millora la capacitat dels alumnes d’aprendre un tercer idioma. No és política, és ciència. I a vosaltres vos recomane, si voleu vore com els exemples de piulades que acabe de posar no són casos aïllats, que seguiu a @Ensodien al Twitter. Al·lucinareu amb la valencianofòbia que pul·lula per Internet, paraula.

La cirereta del pastís: una visió personal

Crec que no es pot escriure un post com este sense aportar la pròpia experiència. I la meua, crec, és molt il·lustrativa al respecte.

Vaig cursar Ciències Ambientals a la Universitat de València, i sóc –per fortuna o per desgràcia- de la primera promoció, aquella que xafà el Campus de Burjassot encara commocionada per l’horror de les imatges de l’ensorrament del World Trade Center. Cap professor havia impartit la seua assignatura abans, i això ocasionà no pocs problemes.

A la matrícula, jo vaig posar que volia rebre la docència en valencià i, com a l’institut, el primer dia de classe la meua demanda era ja paper mullat. Amb un sol grup, s’imposà el castellà, i ni tan sols en pràctiques (amb més de quatre grups) es garantia el valencià. A una assignatura en particular, del segon quadrimestre, la professora començà a donar-la en valencià. Parlava de la geografia del País Valencià, i no hi ha cosa més coenta que haver d’inserir els meravellosos topònims que posseïm els valencians entre línies castellanes. Però vaja, consideracions personals apart, aquella fou la única assignatura que es plantejà en valencià a tot el curs. Potser a UPyD encara li pareix massa, qui sap.

El mateix dia ja ens trobàrem amb protestes: una xica de Terol, E., deia que no ho entenia. Dedicàrem una hora de classe a discutir-ho: vaig intentar explicar què dimonis era la diglòssia a aquella gent, que jo també tenia dret a rebre una maleïda assignatura en la meua llengua. Res: la UV es va desentendre i E., xica de bones notes, brandava que la llengua podia soscavar les seues possibilitats d’obtenir la qualificació que es mereixia. Curiosament J., un xic d’Albacete, ni compartia ni donava suport a E. ¿Volia suspendre?

A l’any següent, amb el valencià ben guilloixat a una de les assignatures de l’oferta docent per a 2on d’Ambientals, vaig trobar-me que a classe hi tornava a ser E.. Havia escollit, per voluntat pròpia, una optativa en valencià, i impartida per la mateixa professora de l’any anterior. Obtingué una matrícula d’honor.

I com aquestes, en vàrem tindre unes quantes a la carrera, sense comptar en cap moment amb el suport de la UV ni de la Facultat de Biologia. Les coses, com són. Ni al batxillerat, ni a la llicenciatura, ni al màster he rebut ni tan sols el 20% de la docència en valencià, quan sempre n’he demanat el 100%.

L’altre cas és el del meu avi. Un immigrant de Cuenca, que vingué a València de jove i durant una època fou policia nacional –afortunadament, de molts papers i poc de carrer. No crec que hi haja una professió i una època menys propenses per a aprendre i parlar valencià que exercir de policia a la postguerra d’un estat feixista, que ofegava i esborrava tot allò que no fóra el castellà. Però el meu avi, un home que va ixir d’un poblet de cinquanta habitants de Cuenca, no només l’aprengué, sinó que li parlà al seu nét en valencià i aquest no s’enterà que el iaio no era de València fins que tingué una certa edat. El meu avi parla valencià amb una naturalitat aborronadora i sí, encara li manquen paraules, però sap més dites populars que jo, la seua pronúncia és fins i tot més bonica que no la meua –tants i tants estius a Llíria- i li costa, m’ha admès, parlar-me en castellà. Per això em fa tanta gràcia la reclamació a la UV que vos he comentat i he deixat per al final: un alumne es queixava perquè a la Universitat de València s’exigia el nivell de batxillerat de valencià en una assignatura. No crec que calga comentar molt més.

llengua UV batxillerat

Sabia aquesta persona on venia? Per què si té problemes tan greus no escollix una altra opció més fàcil? Han de saber els francesos francès?

En resum: si un policia nacional nascut a Cuenca pot aprendre valencià als anys 50, no sé de què dimonis parla UPyD.

Anuncis
, , , , , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

25 comentaris a “El valencianisme d’UPyD”

 1. Om Says:

  Antes que nada agradecerte el artículo. Cualquiera con nociones básicas de socialmedia sabe que artículos con alta manipulación y críticas altamente desproporcionadas sin mucho sentido benefician al atacado al generarse compasión por la victima atacada. Y otra cosa que indica es que empieza a molestar a ciertos sectores que se les veían muy felices al verse como única alternativa a la caída del bipartidismo. Procedo a desmontarte todas las falacias que expones en el artículo:

  Para empezar, UPyD no es nacionalista, ni valenciana, ni catalana, ni española. Una manía que tienen los nacionalistas es intentar hacer ver que los que no son como ellos, es que son los nacionalistas de signo contrario. Nada más lejos de la realidad. El nacionalismo es una ideología reaccionaria, nunca progresista… sea español, valenciano o lo que sea. En España se ha vendido la moto en reacción al nacionalismo español franquista de que el resto de nacionalismos son positivos. No nos dejemos engañar… todos son iguales. Y es algo que se sabe en toda Europa… todo tipo de nacionalismo se considera reaccionario en Europa. Normal visto a raíz de que se construyo la Unión Europea… como contrapeso al ultranacionalismo que nos llevo a la II Guerra Mundial. UPyD se enmarca más bien en la corriente postnacionalista que nada tiene que ver con el nacionalismo. http://es.wikipedia.org/wiki/Postnacionalismo

  Resumiendo, para UPyD lo importante son los ciudadanos. A diferencia del nacionalismo que se centra en defender la tribu propia frente a las demás. Desde luego una ideología caduca propia de siglos pasados. Por lo tanto UPyD se opone a cualquier tipo de nacionalismo.

  Dices que Toni Cantó representa a todos los españoles y no a los valencianos en exclusiva. OBVIO! Te recuerdo que en teoría quién representa a los territorios es el SENADO. En el Congreso de los Diputados todos los diputados representan a todos los españoles. Es algo que se enseña en la ESO. Nociones básicas de las instituciones españolas. Parece mentira que no esté claro eso aún a estas alturas. Así nos va.

  “El hecho diferencial”. Pues si… UPyD está completamente en contra de que porque un ciudadano haya nacido en una zona determinada tenga más PRIVILEGIOS que el resto. Porque un ciudadano haya nacido en una zona que dice autoatribuirse derechos históricos, tenga que tener más derechos que los demás. Me opongo completamente a una sociedad de ciudadanos de primera y de segunda clase. De hecho, esta separación de ciudadanos no se puede considerar jamás progresista. El progresismo busca la igualdad de todos los ciudadanos. Es por tanto que queda en evidencia una vez más que el nacionalismo es reaccionario. Un invento de las élites económicas tanto vasca como catalana para conseguir más beneficios. Ya lo dijo Marx: “El nacionalismo es un invento de la burguesía para enfrentar a la clase obrera”.

  Las citas de Primo de Rivera sacadas de contexto para hacerlo parecer a algo que ha dicho UPyD. Falacias de las gordas. Si jugaramos todos igual podríamos sacar de contexto cosas como esta: http://www.youtube.com/watch?v=CLZxSergB3A Tendría el mismo sentido. Vamos, que ridículo. La típica Falacia ad Hitlerum. De hecho si analizaramos a conciencia los programas de las diferentes falanges tendríamos que se aproximan más a partidos como IU que a UPyD. UPyD es socioliberal, algo que choca frontalmente con el antiliberalismo falangista. Antiliberalismo que casa más con los postulados de IU por ejemplo.

  Sobre la inmersión lingüística ya pongo mi opinión aquí: http://volandovoycastellon.wordpress.com/2013/02/11/no-a-la-inmersion-linguistica/ Pero resumiendo, lo que el nacionalismo busca es eliminar de la vida pública la lengua rival, en este caso el castellano. Eso si que es xenofobia, al considerar que hay una lengua propia y otra impropia, y por lo tanto hay ciudadanos que son propios e impropios. De ahí a la xenofobia un paso. De hecho no es ninguna sorpresa que el nacionalismo a largo plazo acaba derivando en xenofobia. Bajo la excusa de preservar una lengua se atacan derechos básicos de los ciudadanos. No cuela. Las lenguas deben ser tratadas en completa igualdad. Diglosia? La eterna excusa para esquilmar derechos ciudadanos. En el artículo anterior explico las falacias que se usan al respecto.

  El vídeo de Rosa Díez hablando de Canal 9, para variar, sacado de contexto, recortado por donde interesa. Seguro que no diréis cuando Toni Cantó ha defendido que solo deberían haber televisiones públicas en las autonomías con lengua propia para que haya oferta de TV en ese idioma. Eso no conviene recordarlo.

  Sobre la nota de prensa del valenciano en la Universidad… pues si, esa nota se hizo pensando en el valenciano precisamente, dado que muchas veces pone que es en valenciano una asignatura y no se cumple. Y también se critica que por elegir una lengua u otra un alumno tenga privilegios sobre los otros. Es lo que tiene luchar por la igualdad en contra de los que tratan de imponer su lengua como los demás. Ya lo hizo Franco en su día, y ahora los diferentes nacionalismos. Mismo perro diferente collar.

  Intolerante y xenófobo? Los intolerantes son aquellos que no permiten que los castellanoparlantes tengan los MISMOS derechos. Los que quieren establecer ciudadanos de primera y de segunda. Ya he hablado de eso antes. Me niego a que por ser castellanoparlante tenga que ser considerado ciudadano de segunda por gente como tú. Me niego absolutamente. UPyD NO PIIDE que el castellano sea la única lengua de la vida pública. Pide que ambas lenguas estén en IGUALDAD de condiciones. Isonomía de las lenguas. Los nacionalistas si que piden imponer una lengua sobre la otra. Machacar los derechos ciudadanos. Lo dicho, lo mismo que Franco pero al revés. Completamente inaceptable.

  Ah, y los artículos en inglés muy bonitos… fuentes interesadas que dicen lo que queramos que digamos. Obviamos el hecho de que hay otros tantos que dirán exactamente lo contrario. Por lo tanto, eso de intentar sentar cátedra con artículos sesgados no cuela. No es política, es ciencia? Jajajaja. Lo dicho.

  En conclusión, parece que empieza a escocer el 10% que le dan a los magentas en muchas encuestas. Por lo tanto hay que intentar estigmatizar a una formación rival que está robando votos a “nuestros amigos”. Intentar insinuar que cierto partido es fascista o algo parecido está completamente fuera de lugar cuando se ha demostrado que UPyD es un partido completamente democrático. Parece ser que a algunos eso de la pluralidad no les gusta mucho.

  Un saludo

  Respon

  • Pau Says:

   Om, si de veres? esteu segur que voleu la igualtat de llengües? aleshores perque esteu en contra de que el valencià (en les mateixes condicions qu el castellà) siga requissit en la funció pública? també de pas podríes contestar a la pregunta que fa Andreu sobre perque no defeneu el dret de 125.000 families que han sol.licitat estudiar en valencià i en canvi si defeneu el dret de 4 families residents a Catalunya a estudiar en “la lengua del imperio”. Pel que es veu la vostra noció de la igualtat es 125.000/4, el dret de 1 castellà preval sobrte el dret de 31.000 valencians.

   No mereix cap comentari el que dius sobre el suposat amor de Toni Cantó per Canal 9, vol tant Canal 9 que la vol bombardejar

   Però el que es de traca es la teua penúltima frase, sobretot perque la desmentiré amb un enllaç:
   http://www.elsemanaldigital.com/blog.asp?idarticulo=123591&cod_aut=

   es a dir el partit que defensa la honradesa es corrupte ja des d´abans de tocar poder, les mans a la cartera!!!!

   Respon

   • Om Says:

    La Administración Pública debe ofrecer los servicios a los ciudadanos en la lengua que estos deseen. Pero eso no implica que internamente el 100% tenga que ser completamente bilingüe. Ejemplo… un cirujano que no tuviera que hablar con el paciente no tendría porque saber valenciano (si viniera de Andalucia por ejemplo). En cambio un médico de atención primaria si. Y si no sabe, al menos la administración debería procurar que hubieran médicos disponibles que pudieran atender en ese idioma. Este ejemplo es válido para cualquier contacto con entes administrativos: ayuntamientos, hacienda, educación, etc…

    Por lo tanto, hay que pedir de requisitos el valenciano solo cuando sea necesario para esa plaza. Más que no pedir el valenciano se trata de que para esas plazas se exija una lengua oficial en lugar de 2. En este caso el castellano al ser común para toda España suele ser la que tendría más funcionarios en ese idioma solo… pero también podría darse el caso contrario en caso de que alguien de la zona catalanoparlante de Francia viniera a trabajar de funcionario.

    UPyD defiende el derecho a TODOS a estudiar en la lengua deseada. En mi opinión debería haber por defecto una línea completamente mixta… y en caso de haber recursos suficientes abrir vías solo en castellano y valenciano (ambas líneas deberían ser abiertas a la vez). El caso de Cataluña no es comparable al de aquí, ya que en la Comunidad Valenciana hay bastantes líneas aunque la mayoría privilegian al valenciano. En Cataluña todas son en catalán. En la Comunidad Valenciana, aún a malas puedes encontrar colegios que no estén muy lejos y que haya línea en valenciano. En Cataluña es imposible salvo que vayas a la privada. Importantes diferencias. Aún así, todo mi apoyo a aquellas personas que quieren una línea solo en valenciano y no pueden acceder a ellas.

    Lo de bombardear Canal 9 obviamente era una broma y ya pidió disculpas. Lo que si es cierto es que la plantilla del ente estaba sobredimensionada. La mitad de la plantilla fue contratada a dedo por los que mandaban (PP). Ahora van a echar a bastantes… apuesto a que los que pusieron a dedo serán los que menos despidos se lleven. Hace falta una plantilla adecuada al tamaño del ente público y que sea totalmente de funcionarios. Y por supuesto despolitizar la tele. Al contrario de lo que defienden partidos como PSPV, Compromís o EUPV que lo que quieren es quitar a los del PP para poner los suyos. Ni de los unos ni de los otros.

    Sobre el bulo de la noticia del Semanal Digital (medio dirigido por gente del PP), decir que tuvieron que publicar una rectificación tras denuncia judicial. Si te interesa saber la realidad sobre ese bulo puedes consultar lo que pasó aquí: http://elblogdejuanvicentesimon.wordpress.com/2012/08/15/sobre-lo-de-rosa-diez-y-toni-canto/ Lo fácil sería que no hubiera democracia interna como en el resto de partidos, pero son cosas que pasan cuando creas un partido nuevo y todavía se está engrasando la maquinaria de funcionamiento. Eso sí, me encanta la credibilidad que le dan a algunos a medios de derechas controlados por el PP cuando se trata de difamar a UPyD.

    Espero haber contestado a tus dudas…

   • Coentor Says:

    Om, i no és contradictori l’afirmar que el vostre partit no vol privilegis per a cap ciutadà, siga d’on siga i després dir que “Más que no pedir el valenciano se trata de que para esas plazas se exija una lengua oficial en lugar de 2. En este caso el castellano al ser común para toda España suele ser la que tendría más funcionarios en ese idioma solo…”

    L’efecte real de demanar “sols un dels dos idiomes” és que l’idioma gran es menjaria al xicotet. Si només demaneu una llengua, com podeu garantir que jo, que vull ser atés en valencià, puga ser atés amb la mateixa rapidesa que un que vol ser atés en castellà? al cap i a la fi, els matges valencianoparlants saben també castellà, per la qual cosa el 100% de metges sabran castellà (que, per altra banda, estan obligats a saber per la constitució).

    És impossible demanar “igualtat per a les llengües” si a nivell social eixa igualtat no existix.

  • Om Says:

   Para Coentor:

   Se trata de que los ciudadanos sean atendidos en igualdad de condiciones en las dos lenguas. Por lo tanto hay que poner los funcionarios necesarios para tramitar esas peticiones a la misma velocidad que en castellano. Los necesarios… no todos. Cuando digo que solo tienen que ser obligatoriamente bilingües cara al ciudadano significa que toda la cadena que va detrás para satisfacer ese hecho pueda tramitar esa petición en valenciano. Ejemplo:

   Mandas una instancia al ayuntamiento en valenciano. Para entregarla te diriges en valenciano a la de la ventanilla. ¿Quién debe saber valenciano?
   – La chica de la ventanilla
   – El que va a leer la instancia
   – El que va a escribir la contestación
   – El que te haga llegar la contestación

   Es decir, los funcionarios necesarios. El chico que lleva el texto de la instancia de una persona a otra dentro de las paredes del ayuntamiento no, por ejemplo. (ejemplo inventado). Creo que es de lógica y de sentido común 🙂

   Respon

   • deyzaguirre Says:

    Per la mateixa raó, cap dels funcionaris que no cal que sàpiguen valencià tampoc no cal que sàpiguen espanyol. A no ser que defensis el “derecho de conquista”. Només un impresentable antidemòcrata pot acceptar la discriminatòria constitució (article 3) que estableix castes lingüístiques (els dels països castellans tenen dret a ser monolingües; els dels altres països –bascos, catalans, gallecs…– han de ser plurilingües per poder ser els esclaus lingüístics dels monolingües profunds).

 2. ferran Says:

  Molt bona explicació del falangisme populista d’UPyD. Té raó l’autor del comentari anterior. No són nacionalistes; són ultranacionalistes. Parteixen d’un supremacisme indissimulat i radical. Ells, els espanyols, són un poble i tenen tota mena de drets, mentre que nosaltres no som res, si no és supeditats a ells. Magnífic no-nacionalisme que el mateix Hitler subscriuria sense problemes.

  Respon

  • Om Says:

   Seguimos con los intentos de estigmatización gratuitos. Que supremacismo ni que leches? Se defienden a los ciudadanos. No cuela… no somos la otra cara de tu moneda. Es curioso que se trate de tachar de nacionalista a un partido que pide ceder soberanía a Europa. Vaya partido nacionalista más curioso…

   Lo siento pero yo no creo en pueblos ni en chorradas de esas… como si le quieren cambiar el nombre al Estado y lo llaman Hispanistán. Yo lo que quiero es un Estado que me garantice la Educación y la Sanidad gratuita. Que me garantice mis derechos civiles como ciudadanos, que funcione bien económicamente, que pueda expresarme en libertad y que haya una igualdad en derechos ciudadanos.

   Lástima que algunos como ferran sigan anclados en siglos pasados con sus batallitas de tribus. El nacionalismo es siempre reaccionario, sea del color que sea. A ver si aprendemos la lección de una vez, motivos históricos no nos faltarán.

   De hecho, yo diría que gente como ferran tendría más en común con el falangismo cambiando el color de la bandera.

   Respon

   • pmiguel600k Says:

    Si no creus en “pueblos ni en chorradas de esas” quin problema en dissoldre els Estats i que la Unió Europea et garantesca els drets?
    La llarga tradició de la monarquia, potser?
    Això que dius de línies mixtes ja està inventat, es diuen PIP (Pla d’implantació progressiva) i no ha funcionat en el vint i quatre any que treballe.

   • Om Says:

    Para pmiguel600K. Te envíe ayer una respuesta, pero al ser nueva, el filtro de wordpress supongo que la habrá puesto en spam al tener yo muchos comentarios. Me ha pasado alguna vez en mis blogs. Te explico 🙂

    Es que de eso se trata, de que a la larga los Estados de la UE cedan soberanía a esta. ¿Que sentido tiene 27 ejércitos si queremos movernos como un ente común? Yo incluso llevaría las competencias sanitarias a europeas y sanitarias allí. Las competencias, que no la gestión que puede ser autonómica por ejemplo. El problema es que hay que ir todos los estados a la vez y parece un proceso lento… pero mi deseo es que en el futuro así ocurra.

    Sobre la monarquía, yo no soy monárquico, pero no creo que tenga que ver en este asunto… podría haber monarca de un estado muy integrado en la UE. El tema de la monarquía está en stand by en UPyD hasta que acabe la crisis. A la larga es previsible, que cuando estén calmadas las cosas apoye abiertamente una República.

    El PIP no ha funcionado para que? Claro, hay que definir cuales son nuestros objetivos. El objetivo es que los ciudadanos sepan valenciano o que cambien su lengua castellana a la valenciana? El objetivo debe ser el primero y que ya cada uno en libertad elija la la lengua a utilizar. Creo que el sobreproteccionismo del valenciano a nivel institucional perjudica al propio valenciano porque los ciudadanos ven la lengua valenciana como al hermano tonto de la familia, en lugar de verlo como al hermano normal en igualdad de condiciones del otro hermano. Mientras se de clase en valenciano, jamás desaparecerá la lengua valenciana.

 3. Joan Galve (@JoanGalve) Says:

  Anem per parts, va dir el forense.
  “Constitución Española
  Artículo 3.
  1. El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.

  2. Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos.

  3. La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección.”

  És a dir: a la Comunitat Valenciana, tots els habitants del Pais Valencià ténen el deure de conéixer el valencià i el dret d’usar-lo. Si és una llengua oficial, ha de tenir el mateix rang que el castellà. Ergo, tots els funcionaris de la Generalitat Valenciana ténen el deure de conéixer el valencià.
  Sr. Om, s’ha fixat vosté en el punt 3, que diu “especial respeto y protección”?

  Fins ací el que diu la Constitució.

  Un funcionari de l’administració, estatal, autonòmica o municipal, és un assalariat meu. Una part del seu sou li el pague jo i dalt o baix, altres 4.800.000 valencians.
  Estic segur que un bon professional de la medicina no li suposarà un obstacle insalvable el entendre`m quan li parle en valencià. I un bon cirurgià que vinga d’Andalucia estic segur que no li repressentarà un esforç extraordinari aprendre valencià bàsic. Els andalussos són bona gent.

  Jo vaig nàixer en un poble al sud de València on es parla un idioma espanyol. Les primeres paraules que vaig aprendre de ma mare van ser en eixe idioma espanyol.
  Quan era xicotet, a la tele només hi havia dos canals, però parlaven raro. Parlaven paregut a la mare, pero jo no ho acabava d’entendre. Jo pensava que seria anglés.
  Quan vaig començar a anar al “cole”, jo ja havia aprés algunes paraules en anglés, a més a més, la “senyo” ens parlava en anglés lentament.
  Quan venia un xiquet nou, que només parlava anglés, nosaltres li parlavem també en anglés tant be com podiem, però amb el temps el xiquet nou entenia l’espanyol i inclós arribava a parlar-lo.

  Sr. Om, substituïsca les paraules de l’anterior paràgraf “anglés” per “castellà” i “espanyol” per “valencià/gallec/euskera” o qualsevol de les altres llengues que es parla en Espanya, que no siga el castellà.

  És a dir, a València parlem una llengua del meu país, que és Espanya, en canvi a Madrid no puc parlar la llengua del meu país. Estic demanant massa?

  Mire, Sr. Om, no és per molestar, no ho vaig demanar, senzillament és un fet: hi ha zones d’Espanya on la primera llengua que s’aprén no és el castellà. I això, segons la constitució, “será objeto de especial respeto y protección”.

  I si, la disglòssia existeix. El castellà és un idioma potent, en una possició dominant. El valencià és un idioma en situació de retrocés, i necessita suport adicional per a no desapareixer, com està passant a la ciutat d’Alacant.

  Els idiomes competeixen entre si per el temps d’ús. Des del moment en que ningú pot parlar dues llengues al mateix temps. El castellà acapara el temps pràcticament a totes parts. Al carrer de les grans ciutats, als mitjans de comunicació (de 50 canals de TDT, només es parla en valencià en 1 ó 2), a la premsa escrita (hi ha algun periòdic local, però de poca tirada).

  Sr. Om, deixen que el valencià es parle per lo menos en les escoles. En cas contrari, desapareixerà en dos generacions.
  Pot ser que per a UPyD això no siga prioritari, que el valencià és un idioma que no serveix per a res. Que té molta literatura darrere? Bah, també el llatí i mireu qué li ha passat. Ho entenc, però no estic d’acord. Per a mi si que és prioritari. Encara que siga per honorar als meus pares i els meus iaios.

  I lo de estudiar en anglés ho veig com una manera més de marejar al personal. Hui en dia, si al meu fill li compre un DVD de dibuixos animats, ve en vàrios idiomes: castellà, anglés, francés, polonés, rus, eslovac… pero MAI en valencià.

  Quí es el ciutadà de segona? Vosté, que ningú l’obliga a parlar valencià? O jo, que no em volen deixar parlar en valencià? Quins privilegis diu vosté que tinc? Pagar més impostos i rebre menys serveis?

  Respon

  • Om Says:

   Yo soy de la Comunidad Valenciana y mi lengua materna es el castellano. Soy tan de aquí como cualquiera de vosotros. A ti nadie te impide hablar en valenciano siempre que quieras. Si alguna vez con la administración no has podido mantener contacto con valenciano, es un hecho a solucionar. Porque aunque sea castellanoparlante, en cuanto los derechos de un valencianoparlante se vean esquilmados, yo soy el primero en protestar. En cambio desde el nacionalismo valenciano no hay reciprocidad. Se pretende machacar a los ciudadanos castellanoparlantes. Pretenden EXTINGUIR de la vida pública el castellano para consumar sus fantasías de “ingeniería social”. Pues no.

   Para entendernos, tenemos tres casos:
   – Todo en valenciano (nacionalista valenciano)
   – Todo en español (nacionalista español)
   – Todo en los dos idiomas

   Yo quiero todo en los dos idiomas. Vosotros solo queréis la primera opción. La primera opción que es la misma que la segunda pero cambiando el color. En mi opinión, la gente que defiende la imposición del valenciano sobre el castellano, está a la misma altura que los nacionalistas españoles que tanto criticáis. Quizás el hecho de ver vuestro propio reflejo en un espejo sea lo que más os asuste.

   Respon

   • Joan Galve (@JoanGalve) Says:

    Sr. Om, “especial respeto y protección”. Ho diu la constitució.
    Tot en els dos idiomes no és possible, per que ja he comentat que no es poden parlar dues llengues al mateix temps. Les llengues competeixen pel temps d’us, i el castellà guanya de manera avasalladora.

    Repètisc: als mitjans audiovisuals (TDT) el castellà guanya per 50 a 1, a les emissions de radio el castellà guanya per golejada, encara que les xicotetes emisores locals mantenen una pressència testimonial.
    En la premsa escrita el castellà guanya per 80 a 1, al carrer el castellà guanya en les grans ciutats i en el tracte social (és molt més habitual que una conversa entre valencianoparlant i castellanoparlant es canvie a castellà que no a la inversa).
    A la Universitat el castellà guanya per 5 a 1.
    A l’escola el castellà guanya per 125.000.
    A l’exterior, el Ministeri de Cultura si que promociona el “Instituto Cervantes” i la llengua espanyola, però no les altres llengues que hi ha a la península.

    Creu vosté seriosament que cap la mínima possibilitat de extingir de la vida pública el castellà? És una falàcia interessada.
    Senzillament UPyD té uns postulats que excusant-se en la igualtat entre els espanyols ténen com a consequència la uniformitat, però la uniformitat a la manera castellana. Si es porten a terme tindràn com a efècte la desaparició del valencià per que és el que ens fa diferents.
    No estic d’acord amb estos postulats.

   • Om Says:

    No se pueden hablar las dos lenguas al mismo tiempo. Obvio. Nadie ha dicho que se hable las dos lenguas… es que no hace falta. Lo que no cuesta nada es rotular en ambos idiomas. ¿Por qué no queremos rotular en ambos idiomas? ¿Por qué tiene que ser todo en valenciano? ¿Por qué los topónimos tienen que ser solo en valenciano? Yo lo digo, motivos de ingeniería social. Aquí lo explico en un artículo: http://volandovoycastellon.wordpress.com/2012/09/17/por-una-toponimia-bilingue/

    ¿Que cuesta hacer los dos nombres oficiales? Nada ¿Que cuesta rotular las señales con los dos nombres oficiales? Nada ¿Por que no se hace? Para eliminar de la vida pública oficial uno de los idiomas. El idioma rival.

    En la TDT gana el castellano…obvio… aquí se ven todas las cadenas de ámbito nacional. ¿O queremos que las privadas emitan en 4 idiomas a la vez? Estaría bien pero eso tiene un coste elevado y esas cadenas no los van a asumir. Si tanto interés hay para que hayan más teles en valenciano, habría que promocionar un interés para generar una demanda y así hayan entidades privadas que vean rentables la apertura de televisiones en valenciano. Lo que atenta contra toda la lógica es quejarse de que Antena 3 no emita en valenciano. Es logísticamente muy complicado.

    Sobre la prensa escrita igual. ¿Que solución pretendes? A este ritmo ya me lo imagino… prohibir la prensa en castellano para compensarlo, ¿no? No hay prensa pública… toda es privada, si se quiere que publiquen en valenciano tenéis que convencerlos a ellos que lo hagan, pero no es asunto del Estado. El Estado debe garantizar que SUS servicios se ofrezcan bilingües siempre (RTVV ya he comentado que no, ya que RTVE es en castellano)

    Si los valencianoparlantes cambian de idioma para hablar con castellanoparlantes de quién es la culpa? Yo jamás le he pedido a un valencianoparlante que cambiara de idioma por mi… de hecho me molesta que lo hagan entendiendo yo perfectamente el otro idioma. Incluso ahora mismo acabo de echar un ojo a tu escrito porque no me acordaba en que idioma lo habías escrito.

    En la Universidad gana el castellano… UPyD ya se ha quejado de cuando lo ofrecen en valenciano y la hora de la verdad no se da. Pero a parte de eso…¿que pretendes? ¿que den la mitad en cada idioma? La oferta PÚBLICA se ha de ajustar a la demanda. Claro, como no hablan valenciano, vamos a OBLIGARLES a hablar valenciano. ¿De que se trata, de que la gente conozca el valenciano o de que la gente deje de usar el castellano para que use el valenciano? Yo creo que aquí está el kit de la cuestión… se quiere hacer ingeniería social para que la gente deje de hablar un idioma para hablar otro. Pues no! Dejen que la gente hable lo que quiera y ajusten la oferta de la administración a lo que la sociedad demanda. Y si hay menos gente que habla valenciano pues se apoya desde la administración SIEMPRE SIN IMPONER nada… subvencionando cursos de valenciano por ejemplo, convenciendo a la gente que conocer ambos idiomas es mejor para ellos porque les abre más oportunidades laborales.

    La falacia de que el valenciano desaparece. Mentira! Mientras el valenciano se enseñe en la escuela pública a TODOS los valencianos, jamás se va a perder. Ah, pero claro, de lo que se trata es de quitate tú para ponerme yo. Que los ciudadanos sean bilingües completamente y hablen como quieran… obligar a que la gente hable un idioma es exactamente lo mismo que hizo POR DESGRACIA Francisco Franco. Ahora tenemos los Francesc Franc que quieren hacer lo mismo pero al revés. Con uno ya tuvimos suficiente.

    Si, si que existe la posibilidad de extinguir el castellano de la vida pública OFICIAL. De hecho en Cataluña ya es así: ni un solo topónimo en castellano, carteles de administraciones todos en catalán, incluso manuales internos de hospitales que insinúan que hay que hacerles hablar en catalán a los pacientes a no ser que tras intentarlo media hora no sea posible entablar conversación. Incluso hablando con ellos despacio como si fueran tontos. Ese es el espejo en el que nos queremos mirar? Eso es inaceptable y una humillación por la que pretenden hacer pasar a los ciudadanos que ese nacionalismo, el nacionalismo catalán, considera ciudadanos de segunda clase.

    Uniformidad en la manera castellana? No! Uniformidad de derechos en cuanto a ciudadanos. Que todos tengan los mismos derechos.

   • Joan Galve (@JoanGalve) Says:

    El valencià pràcticament ha desaparegut de la ciutat d’Alacant. Això, Sr. Om, no és cap falàcia, és una realitat.

    Ha viscut vosté a Catalunya? Jo si, i puc assegurar-li que parla d’oides per coses que li han contat i no son certes.
    La situació és un poquet millor que en València, pel que fa al català, però el castellà no te ningún problema de supervivència. Hi ha molta gent castellanoparlant, però que està acostumada a contestar en català, o castellà indistintament, amb naturalitat quan li parlen en català. L’argument dels topònims de vegades és ridícul. Sant Cugat/ San Cucufate?, Sant Boi/ San Baudilio? Molins de Rei/Molinos del Rey? I si, ells sempre han dit “Lleida” i “Girona”. Als hospitals si vosté no enten el català automàticament canvien i li parlen en castellà, quan no dirèctament li parlen primer en castellà. No conec ni un sol cas en que s’haja humiliat a ningú per no saber parlar català, en canvi a València si que conec vàrios casos en que s’ha humiliat a una persona per parlar valencià.
    A Catalunya pots viure perfectament sense parlar català, en canvi no pots viure sense parlar castellà.
    I em sembla que li tenen vostés un carinyo especial a Catalunya, per que a la que ténen ocasió trauen el tema.

    Com ja he dit, no estic d’acord amb els postulats de UPyD, al igual que vosté no està d’acord amb els arguments que jo expose. I crec que ja he abusat prou de la confiança d’Andreu per a fer el debat en el seu bloc.

    Gràcies, Andreu.

   • Om Says:

    Para Joan Galve:

    ¿Y tradicionalmente se ha hablado tanto el catalán en Alicante? La realidad es que al ser la zona más al sur, la influencia histórica del castellano es mayor. Por ejemplo en mapas del siglo XVI (creo recordar) cuando la mayoría de topónimos de lo que ahora es la C.Valenciana estaban en valenciano, Alicante aparecía en forma castellana. Recordar que no en todo el territorio de la Comunidad Valenciana fue zona de habla valenciana. Lo que no podemos hacer es reinsertar un lince ibérico en peligro de extinción en lugares donde nunca ha habitado como la Isla de las Columbretes por ejemplo.

    Sant Cugat del Vallés en castellano se dice San Cugat del Vallés tal y como recoge la RAE. Lleida es Lérida y Girona en castellano es Gerona. Todo esto según la RAE. No hay que inventarse traducciones. Simplemente ya existen. Las leyes jamás deberían decidir sobre las normas académicas de las lenguas. Y de la misma forma que decimos Londres y no London, pues en castellano es Lérida y no Lleida. Y oficialmente debería estar en ambos idiomas porque los dos son oficiales y es una forma de representar a todos los ciudadanos hablen la lengua que hablen. Si algún día el árabe es oficial en España, pues también debería ser oficial en árabe. Yo creo que es de sentido común. Son posturas inclusivas para que ningún ciudadano sea discriminado.

    En los hospitales catalanes no ocurre tal cosa, pero si que es cierto que había un documento oficial interno del hospital de Tarragona creo recordar en el que se pretendía instaurar ese sistema. Tras la ardua polémica generada se echo para atrás. Pero es una muestra de donde nos quiere llevar el nacionalismo excluyente. El nacionalismo como he dicho es un camino cuyo final es demasiado peligroso. Poco a poco se va avanzando en ese camino y sin que te des cuenta estás prohibiendo hablar en los idiomas que no son los tuyos e imponiendo “tu cultura”. El nacionalismo jamás puede ser progresista… para avanzar hacía el progresismo hay que desechar el camino nacionalista.

    Mi máxima solidaridad con aquellos valencianoparlantes que fueron humillados en algún hospital público por motivos de lengua. Afortunadamente la imposición del valenciano en la Comunidad Valenciana no es tan agresiva como en Cataluña (aunque vamos en camino)… por lo tanto también hay situaciones en el que el valenciano es perjudicado. La labor de la gente que defendemos la isonomía de las lenguas (como UPyD) es defender también a esos valencianoparlantes que sufren discriminación por lengua. Ni una discriminación de castellanoparlantes ni de valencianoparlantes. Todos somos ciudadanos, al mismo nivel.

   • Joan Galve (@JoanGalve) Says:

    Sr. Om, disculpe’m per haver-li enllaçat un documental de 48 minuts. Entenc que no tots tenim temps per poder-lo mirar.
    Li ressumiré: el valencià a Alacant es parlava majoritàriament per la burgesia alacantina. Pero a mitjans del segle XIX poc van deixar de transmetre’l als seus descendents per raons que els sociolingüistes sabràn interpretar. Esta actitud es va anar difonent per les diverses capes de la societat.
    Les enquestes de 1994 indicaven que el sabien parlar perfectament el 41% de la població, i el parlaven habitualment el 20%.
    Les enquestes de 2008 indiquen que el saben parlar el 10%, i que el parlen habitualment un 3%
    No estem parlant d’un linx ibèric, és una llengua en una possició de desavantatge davant d’altra (diglossia), i si no se li té “especial respeto y protección”, desapareixerà, i a les proves em remetisc. A Alacant, en 14 anys ha caigut un 30%.
    Si en les escoles es limiten a impartir l’assignatura de valencià i no s’imparteixen les classes en valencià, els meus nets ja no el parlaràn.
    Davant d’una llengua tan potent com el castellà, pense que reservar-li un espai al valencià és imprescindible per a asegurar la seua supervivència com a llengua.
    Vostés parlen d’igualtat i no discriminació. Jo pense que això condueix a la desaparició del valencià, i en este cas és necessària la discriminació positiva per a mantindre’l viu.

    Després, creu recordar que hi havía un document a un hospital de Tarragona, però que el van retirar… “ardua polémica…”. Això em pareix com a mínim, poc elegant, el escampar rumors malintencionats en els quals fonamentar les seues idees. Deixe estar ja el tema de Catalunya, perque està vist que el conéix ben poc. I a més a més estem parlant de València.

    Pareix que sempre reciten el mateixos mantras: “Cataluña, nacionalismo excluyente, imposición…”.

 4. Albert Says:

  Molt i molt bon article, Andreu. Enhorabona.

  Som molts els qui pensem que al territori valencià el discurs d’UPyD és fàcilment assumible per la Falange Española de las JONS i España 2000. Nacionalisme espanyol, nacionalisme espanyol i més nacionalisme espanyol.

  Mentrestant, al Congrés dels Diputats els seus representants voten a favor de l’assassinat de bous en les coregudes, en contra d’investigar la privatització de la sanitat madrilenya i en contra de retirar les ajudes a l’Església.

  Així és: una, grande y rosa.

  Respon

  • Om Says:

   Se cree el ladrón que todos son de su condición. Que tu seas nacionalista no quiere decir que los que no sean como tú sean nacionalistas del otro color. De hecho yo afirmaría que tú estás más próximo a la Falange, que UPyD.

   Y te informo que al Congreso de los Diputados no se ha votado a favor de asesinar toros. Se ha votado a favor de tramitar una ILP porque UPyD desde esta legislatura ha decidido que van a votar SIEMPRE a favor de tramitar todas las ILPs dado que considera incoherente que se critique la poca participación ciudadana en el parlamento y luego cuando llegan ILPs que no se puedan debatir. Se ha votado a favor de la tramitación… pero luego después del debate oportuno, si esa ILP puede provocar subvenciones al mundo del toro se votará en contra. UPyD no defiende su prohibición pero tampoco la subvención. La misma postura que tienen otros partidos como PSOE o IU.

   Lo de la privatización de la Sanidad madrileña te recomiendo que te informes mejor. UPyD se ha posicionado claramente en contra de su privatización. Otra cosa son los bulos interesados de gente que quiere hacer ver que UPyD ha hecho algo que no ha hecho.

   Y lo de retirar las ayudas a la Iglesia, también has metido la pata. UPyD defiende el laicisimo del Estado. Lo que hubo fue una propuesta chapuza de IU a la que se le presentó enmiendas que fueron rechazadas y se votó en contra por considerar que no atacaba el Concordato de la Santa Sede. Motivos:
   -La propuesta de IU no incluía las demás religiones
   -El método que proponía IU era una chapuza. Se realizaron enmiendas para arreglarlo pero no fueron aceptadas
   –Enmiendas: http://www.upyd.es/Uploads/Enmiendas__modificaci__n__a_la_PNL_sobre_financiaci__n_iglesia__2_.pdf
   –Explicación parlamentaria de Rosa Díez http://www.youtube.com/watch?v=3982OYFK9Po&noredirect=1
   –Explicación de un forero de burbuja.info de por qué no servía para nada lo que proponía IU http://www.burbuja.info/inmobiliaria/politica/311248-upyd-bendice-al-financiacion-publica-de-iglesia-catolica-2.html#post6411346

   Si tienes alguna noticia/bulo que quieras compartir, estaré encantado de aclarártela 🙂

   Un saludo

   Respon

 5. Un que passava Says:

  Diu l’UPyDero: “en cuanto los derechos de un valencianoparlante se vean esquilmados, yo soy el primero en protestar.” Els fets: 125.000 xiquets i xiquetes volen estudiar en valencià i no poden. UPyD (Toni Cantó) denuncia que al País Valencià d’imposa el valencià. I a Catalunya, etc., etc. No ha sigut el primer a defensar drets bàsics dels ciutadans. A hipòcrita jo li done el benefici del dubte que sí que s’ha emportar la medalla d’or.

  Respon

  • Om Says:

   Toni Cantó ha nombrado en la tribuna del Congreso alguna vez que hay valencianoparlantes que no pueden ser educados en valenciano. Pero claro, es que esas cosas no molan hacer retweet facilón y no nos llegan.

   Respon

 6. andreuescriva Says:

  Gràcies a tots pel debat. Lamentablement, l’Om sembla més pacífic als comentaris que no al Twitter. Només un parell de coses

  1) Concedisc que la comparació amb la Falange és forçada, i que probablement podríem trobar altres discursos de fa molt amb una vigència esfereïdora i paral·lelismes evidents amb partits polítics actuals. Tanmateix, i com s’encarrega de recordar @Barbijaputa al seu recent article “Extremocentro”, la coincidència d’UPyD amb postulats falangistes és palpable i mesurable, fins al punt que destacats ideòlegs en demanen el vot i aplaudeixen la lideresa.

  2) Tot açò, en el fons, és un problema quasi irresoluble: partim de concepcions distintes , radicalment diferents, sobre què és el País Valencià, la seua història i els drets ciutadans i lingüístics. Mentre UPyD & Co. es moguen en el marc de “açò és Espanya i el valencià és tan sols una garlanda accessòria, i millor que no moleste” i nosaltres tractem de recuperar la dignitat del país, entesa com a el conjunt de potencialitats derivades de la seua llengua, cultura i recorregut històric, no anirem enlloc. Ara bé, si anem per la via de “aprender la lengua importante” i “igualtat”, els d’UPyD ho duen ben cru: tendirien a l’uniformització i ens conduirien cap a un megaestat europeu on el castellà seria irrellevant -per a què aprendre’l si tots s’entenem en anglès?. És qüestió de marcs conceptuals, paradigmes, i d’entendre la realitat i no fer que s’adapte als teus desitjos. I en això, de moment, UPyD no ha fet més que clavar la pota. (I sí, el nacionalisme valencià pot haver tingut actituds d’optimisme desfermat i poc realista, però res comparat amb les dèries centralitzadores i ultraespanyolistes d’UPyD).

  Una cosa que no m’acaba de quedar clara és per què a UPyD li molesta que la titllem d’ultranacionalista i espanyolista, quan si un manifest com el que he adjuntat l’haguera escrit CiU o el BNG haurien poc menys que demanat l’ilegalització. Ja s’ho faran.

  Respon

  • Om Says:

   El intento de relacionar UPyD y falangismo es una burda estratagema para estigmatizar a UPyD. Podéis insistir todo lo que queráis, pero la gente normal que ve las propuestas reales de UPyD se da cuenta muy fácil de que eso no es así… podéis seguir insistiendo pero solo va a colar entre los acérrimos fanáticos. Mientras tanto los ciudadanos normales se preguntarán… por que tienen tanto interés en difamar a UPyD?

   UPyD es la antítesis del falangismo, estudiando mínimamente ambos partidos se dará cuenta. Incluso haciendo una comparativa encontramos otros partidos que tienen más puntos en común que UPyD con el falangismo. http://volandovoycastellon.wordpress.com/2013/01/15/iu-mas-proximo-a-falange-que-pp-psoe-upyd/ Y que Ynestrillas haya dicho alguna vez que le caía bien UPyD pues intentar relacionarlo es una falacia asociativa, porque también dijo lo mismo del 15M o también muestra admiración por Julio Anguita.

   UPyD se mueve en el marco de los ciudadanos. Hay dos lenguas oficiales? Si? Pues se tienen que tratar por igual. Todo lo demás son paranoias del nacionalismo valenciano/catalán/vasco/etc para buscarse un enemigo aglutinador con el que enfrentarse. Un alter ego con el que descargar su rabia y poder señalar con el dedo para que sus postulados nacionalistas puedan calar entre los ciudadanos. No cuela. Muchos ya nos hemos dado cuenta. Y molesta y mucho que UPyD pueda ser llave de gobierno en las próximas Cortes Valencianas, y de aquí estos artículos difamatorios. UPyD está en el centro de la diana de todos los partidos. Molesta y mucho.

   Comprendo que la historia es importante y tal… pero para justificar políticas del presente? Para nada. Entonces España estaría con delirios de los países españoles reclamando latinoamerica. A mi lo que me importa es el ahora, y el futuro… y yo lo que quiero es que no me recorten derechos, que no me quiten la sanidad pública y que haya libertad para todos los ciudadanos. Se que suena políticamente incorrecto pero la historia me la pela para motivar políticas. Me interesa mucho desde el punto de vista de cultura y conocimiento pero no para justificar políticas.

   Los nacionalistas siempre suelen tildar a lo que les lleva la contraria como ultraespañolista y centralizador. Todo lo que se sale de la ortodoxia de su ideología. Nada nuevo bajo el sol. Pero recordar que UPyD es y será lo que sus afiliados desean que sea… no lo que vosotros os empeñeis en que sea. Os gustaría que fuera ultraespañolista y tal para tener excusas para los disparates nacionalistas que se plantean… pero lo siento, buscaros el enemigo en otra parte.

   Un consejo… id alguna vez a un debate de UPyD sobre lo que sea y mirad a vuestro alrededor. Veréis gente muy normal preocupada por sus problemas. Os llevaréis una gran decepción, allí no estarán el típico cabeza rapada con el brazo en alto. Siento decepcionaros.

   Respon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Línies roges | CIÈNCIA I POLÍTICA - 25/02/2013

  […] setmana passada vaig publicar un post sobre UPyD, una recopilació –comentada- de tuits, vídeos i notes de premsa que exemplificaven, al meu […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: