El llegat de l’America’s Cup i la Fórmula 1

Ahir llegíem que l’informe amb el que el govern Fabra justificà la compra de Valmor no existeix. Valmor Sports, una empresa privada, era propietat de Bankia, Fernando Roig (el del Pamesa, l’equip de bàsket) i una societat formada per J. M. Aspar i Vicente Cotino, el nebot del president de les Corts Valencianes. Hi ha reconegudes pèrdues directes per la compra d’almenys 23,9 milions d’euros, més tot el que es gastà la Generalitat els anys anteriors, als quals havia d’encarregar-se d’allò que no feia l’empresa (com, per exemple, la retirada de les instal·lacions que ocupaven la via pública per a permetre la normal circulació dels vehicles). Actualment el carril bici fa llàstima i és un autèntic perill, ple de planxes de ferro, amb les delimitacions confuses per la pintura dels bòlids i cossiols gegants dificultant-ne el pas. Però no només això: els veïns han denunciat que el circuit està abandonat, que ponts que costaren dos milions d’euros ara tan sols són un habitatge provisional i indigne per a gent sense recursos.

Caos

Caos als voltants del cricuit de F1, al setembre de 2011

Juliol F1

El circuit de la F1, més d’una setmana després d’haver finalitzat el premi al 2012.

Carrer tallat f1

El circuit de la F1, més d’una setmana després d’haver finalitzat el premi al 2012.

Carrer tallat f1

El circuit de la F1, més de deu dies després d’haver finalitzat el premi al 2012.

Un semàfor en roig ININTERROMPUDAMENT des de 2012 és la millor metàfora de tot plegat.

Un semàfor en roig ININTERROMPUDAMENT des de 2012 és la millor metàfora de tot plegat.

Però tinc la impressió que si ens fixem tant a la F1 és, en part, i a banda de perquè ha sigut un fracàs estrepitós de públic, perquè es va posar en marxa en època de crisi. En canvi, L’America’s Cup, per a la qual ens preparàrem en anys de vaques grosses, gaudeix d’un tel invisible de protecció mediàtica, quan el seu llegat és encara més ruïnós que el de la F1. Els edificis es cauen a pedaços, sense utilitat o futur; l’àrea es degrada amb una impunitat esfereïdora, absents els equipaments turístics potents. Els visitants miren incrèduls aquell cementeri de capses gegants fossilitzades, amb les entranyes buides i seques, els cables arrencats per la mateixa avarícia que els va permetre vindre a València.

“Posar València al mapa” ve de lluny, i sí: és una ciutat amb els atributs necessaris i suficients -patrimoni, clima, gastronomia, entorn, fisonomia urbana- per a ser referent turístic internacional, però també de qualitat de vida per als seus habitants. Molts reclamem un model alternatiu de bastir la ciutat, de vendre-la sense haver de prostituir-la. Ni la Fórmula 1 ni una competició de vela son roines per se, ni molt menys; però sí que hem de rebutjar-les quan ens consten centenars de milions d’euros, amb un retorn econòmic dubtós, una mediocre projecció internacional i, sobretot, posant a l’abast els recursos públics per a l’enriquiment indiscriminat de cleptòcrates de diversa procedència, amiguitos del alma, malfeiners i lladres vestits de caríssima impunitat.

[NOTA: aquestes fotografies, de baixa qualitat, van ser presses amb un mòbil. Potser la temàtica requeriria un reportatge gràfic ben fet, amb imatges pensades i usant càmeres professionals, però he cregut que aquestes fotografies també tenen un valor: són allò que te trobes quan ixes a passejar, sense necessitat de buscar-ho, sense intenció de denúncia. I és això el que veu el visitant]

America's Cup (novembre 2012).

America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

Sostre del Veles e Vents, America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

America’s Cup (novembre 2012).

America's Cup (novembre 2012).

Parada de tramvia, prop de l’America’s Cup (novembre 2012).

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 comentaris a “El llegat de l’America’s Cup i la Fórmula 1”

 1. hayack Says:

  ¿Que et pareix si fem un reportatge fotogràfic a Març de 2013? 🙂

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Si tinguera temps estaria molt bé, acostar-me en càmera i fer fotos “serioses” 😉

   Respon

   • hayack Says:

    Jo ja he quedat amb una bona amiga a la que estic ensenyant-li a fotografiar per a donar una volteta per allà. Si t’agraden, només tindràs que escriure 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hem après alguna cosa set anys després? | CIÈNCIA I POLÍTICA - 31/07/2013

  […] vingué “Ja en tenim prou”, i més mobilitzacions, ocultes pel tel de la Fòrmula 1 i l’America’s Cup, i més tard la paralització total dels projectes pel mateix monstre que els havia posat en marxa: […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: