Lex “Blasco” Luthor, el banyador d’Arias Cañete i la llei de Costes

Fa ja uns anys vaig publicar una carta a El País, lloant el paper de Rafael Blasco (A.K.A Roger Rabbit) com a pròcer i heroi del progrés al País Valencià. Poc després, quan vaig vore Superman Returns, la prescindible penúltima pel·lícula sobre l’home d’acer, vaig caure en que el conseller de Territori i Habitatge era un personatge ben paregut al malval Lex Luthor: embolicat des de fa dècades en assumptes tèrbols, no pararia fins vore com s’acomplia el seu somni d’urbanitzar i soterrar sota el ciment bona part de la costa (en un cas de la verdadera Califòrnia, i en l’altre de la suposada i mitològica Califòrnia europea –ha!-, el País Valencià).

I el cas és que si alguna cosa li fallà al nostre particular adorador de l’atovó –i al seu successor, el meló d’Alger vestit de conseller- no fou la tenacitat i espenta del seu antagonista, sinó, senzillament i clara, els diners. Com un castell de naips, l’economia de la rajola valenciana s’esfondrà, amb l’Astroc d’Enrique Bañuelos al capdavant, el València de Soler després, i tota la miríada de constructores, immobiliàries i demés fauna que hi vivia de i per al ciment i l’argila.

Però ep! Heus ací que, una vegada arribat el Partit Popular al govern de l’Estat, i amb Arias Cañete com a ariet en matèria ambiental, les coses comencen a canviar. I si no es construeix, que no siga perquè no hi ha espai: ja es parla de deixar edificar al sòl cremat, i s’acaba d’esmenar la nova llei de costes: la protecció efectiva passa de 100 a 20 metres. Zas! 80 metres volatilitzats, la “costa” reduïda a una amplada mínima. Canvi climàtic? Això què és? Sí, és clar: tot amb les preceptives restriccions, que no és més que una forma de maquillar les esquerdes legals. Però la pintura ha durat ben poc: des de l’oposició i associacions ecologistes ja assenyalen la llei com un enorme colador.

Vinyeta molt il·lustrativa de Ramón (El País) sobre la nova llei de Costes.

Vinyeta molt il·lustrativa de Ramón (El País) sobre la nova llei de Costes.

I tot açò ens retorna al projecte de Lex “Blasco” Luthor, fer de la costa un parc temàtic del ciment. A la pel·lícula original de Superman (la bona, la de Richard Donner), hi ha una escena, a la qual el malvat Luthor explica com pensa fer el negoci immobiliari: rebentant la costa de Califòrnia amb míssils nuclears, les noves platges estaran situades centenars de quilòmetres endins, a terrenys desèrtics que ningú volia i que ell, prèviament, havia comprat per quatre cèntims. Vos sona? El moment àlgid a l’hora d’explicar el pla (teniu el diàleg a IMDB) ve quan exposa el mapa de com quedarà la costa oest dels Estats Units, rebatejada com a “Costa del Lex

Costa del Lex

“Marina del Lex”. A mi me recorda sospitosament a un megacomplexe, també construït sobre terrenys teòricament sense valor per a edificar-hi…

Marina del lex

Mireu si és característic de Lex Luthor, això del pelotazo, que li han fet una action figure!

El modus operandi, doncs, està clar: trobar nous espais on fer negoci i pegar un pelotasso. I això és el que ha fet el govern del PP: ampliar el marge, fer més fondes les esquerdes legislatives, dinamitar la línia de costa. Assumir que el nostre és el model de Lex Luthor, ni Califòrnia ni Florida: que anem directes a Eurovegas, festes i grans esdeveniments a l’arena, Algarrobico revisited i a plantar bungalows per al turisme low-cost que vinga a casa nostra, atret per la laxitud legal, la borratxera fàcil i la caseta fregant el mar, si la pots pagar. El que jo ja no sé és si encara podem confiar en Superman: algú l’ha vist, o és que potser s’ha tornat mortal?

Luthor

“Hem guanyat”, diu Lex Luthor. Deixarem que diguen el mateix el Partit Popular, Arias Cañete i Rafael Blasco i els seus deixebles?

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 comentaris a “Lex “Blasco” Luthor, el banyador d’Arias Cañete i la llei de Costes”

  1. perealvaro (@perealvaro) Says:

    has perdut un supervilà

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: