L’exposició de les Corts: de la cortina de fum a les fotos de Trotski

25/04/2013

Llengua

Avui, 25 d’abril, les Corts Valencianes han inaugurat una exposició al voltant dels trenta anys de l’Estatut d’Autonomia. Tot feia pensar que hauria sigut una exposició més d’aquelles a les quals ningú li fa cas al Palau de Benicarló –potser algun diputat despistat- de no ser per la sobreactuació i reacció airada del PP.

La cosa és tan senzilla com que a l’exhibició hi ha cartells i pamflets que parlen de País Valencià o Països Catalans i, per suposat, unes quantes quatribarrades. Allò normal si fas una mostra que abasta des de l’any 1976: l’invent de la Comunidad Valenciana, la senyera amb el blau i demés és molt posterior. Però el Partit Popular sempre sap com superar-se, i un dels seus insignes diputats, Rafael Maluenda (qui du escalfant l’escó des de 1983) ha declarat que s’ha hagut de prendre una pastilla del xoc que ha rebut en entropessar-se amb el roig i el groc sense blau.

som una nacio

Un dels cartells que més ha trasbalsat els diputats populars. A algú se li deu haver atragantat el conyac!

Està clar que la cosa dóna per a molt: per exemple, per a lligar aquest guirigall amb les dades de l’atur, com ha fet Josep Torrent. O senzillament, amb la paorosa realitat econòmica i social valenciana, un territori espoliat, amb uns índexs de desenvolupament humà realment desastrosos. També com a forma de distracció per a que ningú es fixe en l’alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, imputat avui per Gürtel, o al tercer grup parlamentari de les Corts, el dels imputats populars. Jo crec, en canvi, que és incompetència, impostura i un bumerang. M’explique.

Què esperes si encomanes una exposició sobre la transició valenciana a una universitat? I quan dic universitat no vull titllar la institució alacantina de cap forma, ni estic pressuposant res; tan sols vull dir que no són quatre hooligans al voltant d’un mantell i un octogenari rancuniós. El cas és que, ho faça qui ho faça, resulta evident que a l’exhibició i al llibret hi hauran quatribarrades, referències mil al País Valencià i a la llengua catalana. És una senzilla qüestió de recopilar allò que passà; com qui va a un poblat iber, i se sorprèn de trobar puntes de llança o ceràmica pintada. Què volíeu, catapultes, telescopis? No hi ha ideologia en penjar un cartell al qual hi ha escrit “Som una nació” damunt del penó de la conquesta. El problema, però, és que la cúpula del Partit Popular no distingeix entre història i ideologia.

llengua

Una altra ració de trankimazín cap a les Corts!

I això els acosta, curiosament, a Iósif Stalin, als totalitarismes més negres. A voler esborrar de la foto allò que no els agrada. La “pastilla” de Maluenda, l’exigència de retirar els cartells i pamflets, no ve pel fet de la manipulació o la falsedat: ve pel recordatori d’una brutícia que tenen sota l’estora, pel sobresalt de vore que li han descobert la revista porno sota el matalàs. Ve per vore, a un pam dels seus nassos, allò que han negat, allò que han dit fins i tot que no existia, i que sempre han sabut que esperava a algun calaix. Lamentablement, no poden esborrar-ho ja, com sí que va fer Stalin amb Lev Trotski o amb el cap de la policia secreta soviètica, Nikolai Yezhov.

Trotski origina

Fotografia de Trotski amb Lenin [ORIGINAL]

trotsky 2

Fotografia retocada, on només apareix Lenin. (Font)

yezhov-orig

Stalin amb Yezhov [ORIGINAL]

Stalin, ja sense la molesta companyia de Yezhov. Riu-te, Photoshop! (Font)

Stalin, ja sense la molesta companyia de Yezhov. Riu-te, Photoshop! (Font)

I els arriba al pitjor moment, quan el mànager dels hooligans, Jorge Bellver, parla a tothora del “País imaginario” a compte del País Valencià, quan fan burla de l’oposició, quan diuen que dir que el valencià és català és una ofensa. Potser és per això, per eixe moment de bogeria i de nervis, que demanen retirar l’exposició per mostrar quatribarrades. Penseu-ho bé: demanen retirar una exposició amb material real de la transició, realitzada per la Universitat d’Alacant i muntada a les Corts Valencianes. Poca broma.

antonio peral valencià

És qualificar el valencià com el nostre català una ofensa? Haurien de demanar perdó totes les facultats de filologia del món?

Però, mira per on, el company Juan Cotino, que portava infiltrat des de fa més de trenta anys, ha aconseguit el que no havíem aconseguit la resta des de l’inici de la democràcia: fer que els diputats del Partit Popular s’enfronten, sense excuses, amb la veritat, amb la foto sense trucar. Ara només falta que conviden als de Nuevas Generaciones a fer-hi un volt, a vore si aixina no fan més campanyes pròpies d’analfabets funcionals.

[Ací teniu, si voleu consultar-lo, el molt recomanable llibret de l’exposició]

Anuncis
, , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment a “L’exposició de les Corts: de la cortina de fum a les fotos de Trotski”

  1. Guerau Says:

    Potser a Maluenda li haguera agradat més una exposició titulada “Nosaltres els ibers. Tres mil anys de Comunitat Ibera.” De fet, “som Comunitat” des de fa almenys 775 anys, i jo sense saber-ho:

    http://www.impiva.es/index.php?option=com_remository&Itemid=124&func=download&id=1559&chk=11a0d3ce1e7e24fab3a68ec730f21455&no_html=1

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: