Mor_phos: com fer de la cultura una indústria sostenible

06/05/2013

Medi Ambient

Potser esteu cansats de llegir i escoltar la paraula “sostenible”: sens dubte, l’ús intensiu al qual se sotmet a aquest mot és excessiu. Al final, el sentit s’erosiona i només queden les despulles, una carcassa sense substància a dins. Avui, però, vull parlar-vos d’un col·lectiu de gent i d’una idea que s’ha pres molt seriosament, això de la sostenibilitat ambiental, i que a més ho vol aplicar a un àmbit tan inexplorat com el cultural.

Mor_phos és el fruit del treball conjunt d’un grup de professionals que provenen de distints àmbits, i en el qual he tingut l’honor i el plaer de participar, encara que menys del que a mi m’hauria agradat, com malauradament sol passar.

Mor_phos

La paradeta de Mor_Phos

La ideòloga –i ella em permetrà les confiances, ho sé- és Neus Vivó, una jove arquitecta valenciana de cul inquiet i cap a rebentar de projectes relacionats amb el seu àmbit professional: els museus, l’art. És una d’aquelles persones que saps que triomfarà, d’una forma o altra: i si puc ajudar-la a assolir els seus somnis, em sentiré honrat. És per això que, malgrat la distància i el temps que s’esmuny entre les mans, vaig acceptar tirar-li una maneta: si he ajudat en alguna cosa, ben content que estaré, però tampoc no em faig il·lusions, car el mèrit és de l’equip que ha treballat de valent a Madrid.

I si posaren l’accelerador és per tal d’aconseguir arribar al ZincShower, un encontre on presentar 100 projectes innovadors al camp de la cultura, i per al qual fórem seleccionats entre més de 900 projectes. I després d’aquells dies al Matadero, l’equip al complet està convençut que això de la cultura sostenible no és un hype, una moda a la qual s’apuntaran quatre hipsters, sinó una necessitat real que té el món de l’art i l’entramat de galeries urbanes de fer de les seues exposicions un aparador d’eficiència i eficàcia, exemple clar i visible que les coses es poden i s’han de fer sempre tenint en compte l’impacte ambiental. La cultura és inherent a l’ésser humà, ens fa créixer i aprendre, i el que hem de tractar és de fer que la seua petjada no siga tan gran que arribe un moment que complique el fet de gaudir-la.

zinc shower

El particular cartell del Zinc Shower

I per tot això neix Mor_Phos: per a reduir, reutilitzar i reciclar, per a disminuir l’impacte ambiental de la indústria cultural, per a oferir solucions barates, sostenibles i modulables a unes necessitats creixents, per a democratitzar i enverdir el món cultural. Em permetreu una mica d’optimisme, que de negror ja en tenim massa als papers: hi crec i sé que, d’una forma o altra, aquesta visió innovadora de què és i com gestionar tot el que envolta a l’art acabarà triomfant. Reduirà costos, oferirà mil possibilitats de configuració, oferirà un valor afegit i estimularà la inventiva del personal. I és que als temps de crisi és quan cal reinventar-se, diuen, i què millor que intentar-ho per a esbrinar si tenen raó!

Paradeta Mor_phos

La finestra al món, la possibilitat de contar les inquietuds ambientals de l’art: això va ser ZIncShower. Ara, queda encara un camí ben llarg, per anar traçant alhora que es camina.

Si en voleu saber més, ací teniu una molt recomanable entrevista en profunditat que els va fer la Plataforma de Arte Contemporáneo a alguns membres de l’equip.

Anuncis
, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: