El negacionisme d’Hazte Oír

30/05/2013

Canvi Climàtic

Ja vos vaig comentar que allò més divertit del canvi climàtic són els negacionistes i que, tot i que alguns d’ells tenen un discurs ben elaborat, dubtes raonables i manegen estudis seriosos, la immensa majoria tenen un nivell de pati d’escola. Una mostra ben clara són aquestes declaracions de Paul Broun (congressista d’Estats Units), que no vaig poder evitar fotografiar quan van eixir al molt recomanable Real Time with Bill Maher.

Paul Broun2

Res, gent, que ens estem preocupant per tonteries i els “científics d’arreu del món” diuen que l’escalfament antropogènic és un bulo.

Bo, potser no són tan espectaculars, no? Va, vos pose la segona part.

broun

Sóc un servidor de Satanàs, segons Paul Broun.

I això –dir que tot el que li han ensenyat de ciència ve des del centre de l’infern, i dir-ho de forma literal- és només una xicoteta part de les burrades que ha dit aquest polític estatunidenc que pensa que el planeta té només 9.000 anys.

En qualsevol cas, vull centrar el focus molt més a prop: fa pocs dies el govern de l’Estat declarà l’associació “Hazte Oír” com d’utilitat pública, una decisió tan inexplicable com polèmica, ja que són responsables de campanyes molt agressives sobre l’avortament o el matrimoni igualitari. I jo, en un acte de responsabilitat i per tal d’atiar una mica més el foc, vull parlar-vos d’una altra faceta d’aquest grupuscle ultradretà, que voldria ser el Tea Party espanyol: el negacionisme –visceral, hipertrofiat- del canvi climàtic.

A la seua web poden llegir-se desenes d’articles sobre canvi climàtic, alguns dels quals porten titulars tan cridaners com ““Proponen combatir el cambio climático a base de exterminar niños no nacidos”, “Vuelven a pillar mintiendo a los apocalípticos del cambio climático” o “El cambio climático, un sustituto de la religión”. Tinc especial deler pel primer: acudeixen al meu cap imatges d’Al Gore vestit de militar, amb un fusell de làser solar i no contaminant, mastegant tabac ecològic mentre sona música dels Doors, perdut enmig d’un poble en flames. M’he passat? Sincerament, amb un encapçalament com eixe, tot el que vinga després es quedarà per baix de l’impacte inicial.

Hazte oir

Observeu la imatge. Observeu el tuit a la part superior. Observeu les URL a l’entradeta. No me direu que no és una notícia guanyadora!

En eixes “notícies” qualifiquen als científics que presenten evidències d’un canvi climàtic d’origen humà com a “hooligans” o “chapuceros climáticos”, i a l’escalfament global com una “creencia filosófica”, una “cháchara”  o una simple “teoría”. A més a més, presenten casos de traduccions dubtoses i interpretacions subjectives que no s’ajusten a l’article científic original. Informació fidedigna, vaja.

Tampoc no ens hauria d’estranyar, car les tesis d’Hazte Oír estan ben a prop del discurs del PP sobre canvi climàtic, que exemplificà Rajoy a 2007, amb l’anècdota del seu cosí, qui suposadament li havia dit que “Si ningú garanteix ni què temps farà demà a Sevilla, com van a decidir què passarà d’ací a 300 anys? Poc després, José María Aznar presentà el llibre de l’ex-president txec Vaclav Klaus “Planeta Azul (No Verde)”, editat per la FAES. A l’acte de presentació, Aznar qualificà el canvi climàtic d’una “nova religió”, que té “formes totalitàries, sense base científica que la sustente” i tant ell com l’autor consideraren que el canvi climàtic era una “qüestió de llibertat” i no d’un “augment de poques dècimes de graus a la temperatura mitja”. En aquest sentit, Klaus arriba a afirmar que, donat que l’increment de temperatura és tan minso, l’escalfament global hauria de ser objecte d’estudi de les ciències socials en compte de les naturals. Encara estic paralitzat -des de 2008!- i no sé com contestar a això: barbaritat per a emmarcar.

Aznar Klaus

El Dúo Dinámico.

Probablement, el moment culminant d’aquest moviment que vol anar d’escèptic i no arriba a conspiranoïc, el va interpretar Rafael Hernando el diputat popular al Congrés dels diputats, que ja vàrem contar fil per randa en una entrada anterior. El resum: per al PP el canvi climàtic és com a profecia dels maies, però tenen tan poca idea de ciència que escullen un indicador –l’augment del nivell del mar- que ha pujat per sobre de les previsions dels escenaris de l’IPCC, segons estableix un estudi recent que compara prediccions i observacions.

De qualsevol forma, i sense voler anar més enllà, cal posar de manifest que un altre estudi acaba de revelar que el 97,1% dels científics accepten l’origen humà del canvi climàtic. Un canvi que només rebutgen 24 de 13.950 articles que revisaren en esta investigació. Les dades són, certament, contundents.

El debat sobre l’existència i origen del canvi climàtic –i jo sóc d’aquells qui esperona les crítiques, les dades que ho qüestionen tot i  m’agrada repensar les coses, car la ciència no és dogmàtica i cal revisar constantment allò que creiem conèixer- no està obert. Hi ha controvèrsia al voltat dels escenaris, les prediccions, les conseqüències, el grau de responsabilitat dels éssers humans i com s’insereix aquest escalfament dins dels cicles climàtics terrestres a llarg plaç. La complexitat de la predicció de climes futurs és absolutament descomunal, i requereix dels últims avenços teconològics i una quantitat de dades com poques vegades s’han processat. Hi ha incertesa, debat –de vegades acarnissat- i molts dubtes, però entre això –discrepàncies i interpretacions- i la paròdia que sublima Hazte Oír amb les seues “notícies” sobre canvi climàtic hi ha molta distància.

Però sembla ser que la ignorància, l’insult i l’analfabetisme científic es premien en aquest país. I si això fóra la “Marca España” de la que tant parla el govern? La fuga de cervells i l’auge de l’integrisme religiós, quina imatge més bonica per a publicitar el turisme al metro de Londres, mentre un llicenciat en Ciències Ambientals ven llaminadures a un quiosc del suburbà.

, , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: