El Dia Mundial del Medi Ambient

Avui és el Dia Mundial del Medi Ambient, una d’aquelles dates marcades en roig (o en verd, que ven més) al calendari, un dia al qual tothom explicita les seues bones intencions, fa campanya de forma subtil –fixeu-vos al cas d’Equo, paradigmàtic: nasqué tot just fa dos anys, sincronitzant natalici i garantint-se publicitat- i dediquem uns minuts a vore imatges colpidores del nostre medi natural, a bastir nous propòsits que demà oblidarem. Tot i això, aquest any la cosa –l’efemèride- pot ésser encara més esquifida, una retafila de llocs comuns d’aquells d’anar per casa, reflexions fetes amb xancles i refregint escrits, ecologisme amb data de caducitat, rescalfat al microones, sense convenciment ni espurna ni ganxo. Si dic tot això és perquè –i no és cap novetat- la crisi tot ho arrabassa, tot ho esmicola, i s’imposa com el relat únic i demolidor de la nostra època: finances, atur, crèdit. La realitat que consumim compulsivament en píndoles o cabassos informatius s’ha escindit per complet de l’entorn: ja no parlem de PAIs, de desenvolupament, d’infraestructures –amb quins diners?-, de ciutats, de projecte. El dia a dia es farceix d’índexs borsaris, de gràfiques inintel·ligibles, de conceptes nous i punyents, de desnonaments i la quita de les preferents, i si la llum al final del túnel és Eurovegas, allà que hi anirem, embolicats de fum redemptor i hedonisme prefabricat, empaquetat amb paper de colors i neons enlluernadors.

I el cas, però, és que allà fora el camí cap al col·lapse segueix immutable. Un col·lapse irrellevant a nivell biològic i geològic, però que sacsejarà la civilització occidental (i no em circumscric a l’àmbit geogràfic). A casa nostra, no parlem ja del petroli –en tot cas, tan sols del preu de la gasolina, i prou-, tampoc no hi ha manifestacions pel territori, el bosc es marceix per una combinació explosiva de deixadesa i gestió vuitcentista, les entranyes de les muntanyes seran subhastades, hem aprimat la línia de costa i l’eficiència energètica és tan sols una etiqueta prescindible i incòmoda. El Medi Ambient és, altra vegada –si és que alguna ho deixà de ser-, quelcom molest, prescindible, irritant. És car, i per això mateix li podem aplicar no un, sinó dos Expedients de Regulació d’Ocupació (primer, a VAERSA, després al CEAM), retallar i posposar-ho per a més endavant, fent una pilota –com vulgars escarabats- que difícilment ens podrem empassar. Els diners llueixen més a altres indrets i partides pressupostàries.

És possible que els gestors actuals siguen nefastos –ho són, en la meua humil opinió-, que la seua cosmovisió siga la d’una eruga que s’ha construït un confortable capoll al voltant, que les seues polítiques de curt termini siguen les menys indicades, però no podem obviar que la societat pareix tindre els ulls embenats. Ens deixem portar per aquesta allau –i és difícil resistir-se, especialment donades les circumstàncies- i el medi ambient, aquell concepte dúctil o pràcticament líquid que avui emplena papers i pantalles, tan sols preocupa al 0,4 % dels valencians segons el CIS. Zero coma quatre: només quatre de cada mil habitants d’aquest petit país mediterrani creu que s’ha de preocupar per allò que xafa cada dia, per l’aire que respira, per l’aigua que beu o pels passeigs que gaudeix en cap de setmana. Zero coma quatre: ja ho saben vostès, de totes les proclames que llegisquen avui, n’hauran de destriar unes quantes, per hipòcrites i interessades.

Incloent aquest text, òbviament.

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Els reptes del medi ambient al País Valencià en 2013 | CIÈNCIA I POLÍTICA - 06/06/2013

    […] del post d’ahir, que no era especialment esperançador, avui vull enfocar l’efemèride del Dia Mundial del Medi […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: