La fundació “Agua y Progreso”, o com regalar 7,2 milions d’euros als amics

19/07/2013

Aigua

Feia temps que volia escriure sobre el tema i, de fet, havia estat bussejant en documents oficials, pressupostos i hemeroteques per a poder confegir un relat. Sobre què? Sobre el balafiament de recursos públics per part de la fundació “Agua y Progreso”, la de la propaganda vergonyant, la de les paelles, la de les marraixes d’aigua de l’Ebre al Segura, la de tants altres despropòsits.

El cas és que resultava complicat saber exactament quants diners s’havia gastat el Consell –és a dir: tu i jo- a finançar les paranoies econòmicament inviables, ecològicament aberrants i políticament populistes d’un grup d’amigatxos que han sucat tot allò que han volgut. Sí, ho sé: la frase és d’article d’opinió un punt barroer, però no, no els tinc cap respecte a aquells qui s’han beneficiat econòmicament d’una segona batalla de València, a compte, aquesta vegada, de l’aigua.

Forges ho va captar, això de la "Guerra de l'Aigua". Com el quadre de Goya, "Duelo a garrotazos", però amb poals i marraixes.

Forges ho va captar, això de la “Guerra de l’Aigua”. Com el quadre de Goya, “Duelo a garrotazos”, però amb poals i marraixes.

I com anava dient: la cosa estava complicada. Havia trobat notícies parcials, documents oficials d’un any en concret, però mai una xifra global que ens parlés clarament de la magnitud de la tragèdia, com diria en Quim Monzó. Fins que, en resposta a una pregunta del socialista Francesc Signes, el consell ha admès que s’ha gastat 7,2 milions d’euros en la fundació “Agua y Progreso”, dissolta en desembre de 2011 (quan Rajoy arribà al poder), a través de tres conselleries. 7,2 milions: vos estalviaré les comparacions amb les ajudes de la dependència, amb el cost dels acomiadaments al CEAM o el CIPF. Tampoc incidiré que encara a 2011 la Generalitat destinà 68.000 euros a la fundació, o que, en realitat, els 7,2 milions es queden curts, donat que també reberen fons de les diputacions i altres organismes controlats pel PP. Per exemple, d’Emarsa (vos sonarà pel “Cas Emarsa“), que aportà 24.000 euros en 2009 i 2010 tot i les pèrdues que tenia. Diu Francesc Signes que amb set milions s’hauria acabat l’estació potabilitzadora de la Ribera –però ja sabem que per al PP els seus votants s’estan “envenenando a gusto”-, i que no els deuen ni un euro. Mentres el Consell deu diners a pràcticament tot el món –excepte a Ecclestone i la Fòrmula 1-, pagà religiosament a “Agua y Progreso”.

Però…  feia la fundació alguna feina necessària? Era realment tan important com per a finançar-la any rere any? La resposta és clara: no. El transvasament (ja ho hem dit abans) era econòmicament inviable, i l’alternativa més cara (amb molta diferència) per a abastir d’aigua aquells territoris que en necessiten. A partir d’eixe moment, la resta de consideracions són secundàries: el vergonyós Estudi d’Impacte Ambiental, l’afecció costanera, la regressió del Delta, el transport del musclo zebra (que al propi EIA es deia que no hi havia forma d’evitar), etc. El transvasament, deixem-ho clar d’una vegada per totes, era una tub que requeria molt, moltíssim de ciment, i allà –a l’obra- estava el negoci, i l’interès. I punt.

"Agua para todos". La sort, amics, és que Rajoy ha incomplit també el seu compromís de realitzar el transvasament. Coses bones de tindre a un mentider patològic per president!

“Agua para todos”. La sort, amics, és que Rajoy ha incomplit també el seu compromís de realitzar el transvasament. Coses bones de tindre a un mentider patològic per president!

Imaginem, però, que el transvasament haguera estat viable, i fins i tot fóra necessari. Ja ho sé: és un exercici que requereix molta imaginació, però intenteu-ho. És una fundació la millor forma de reivindicar allò que creus just? És tan incapaç el govern autonòmic per a exposar, amb dades i fets, la urgència i necessitat que tenia el nostre territori de la transferència d’aigua que ha de delegar la responsabilitat en una fundació creada ex profesoSón tan incompetents els consellers que no saben explicar-se, que no assumeixen la seua responsabilitat? M’imagine que m’enteneu, no?

Aquestos cartells inundaren València fa uns anys, i encara en queden. Endevineu qui els va pagar? (Font)

Aquestos cartells inundaren València fa uns anys, i encara en queden. Endevineu qui els va pagar? (Font)

La cirereta del pastís

Primer pensava posar-vos esta notícia com a colofó: “El Consell recoloca al abogado de Agua y Progreso al frente de la dirección general del Agua”. Però he pensat que quina millor forma de tancar el post sobre “Agua y Progreso” que amb aquesta altra notícia apareguda fa pocs dies a la premsa: “La Generalitat tira al mar el doble del agua que reclamaba del Ebro”. La dada la dona José Ciscar, com a  resposta parlamentària a una pregunta de Francesc Signes, qui al juny ja ens donava la dada exacta: 668,34 hectòmetres cúbics. Val a dir que el Consell mai es preocupà per la reutilització d’aigües residuals (tot i que afirmaven ser punters), va torpedinar les dessaladores (recordeu allò de “Són les nuclears del mar” que va dir González Pons?) i va oblidar-se sistemàticament de l’estalvi hídric. Una desídia per la gestió hídrica que s’exemplifica no només en això, sinó en fets com abandonar el filtre verd, essencial per a l’Albufera i que depenia del Govern de l’Estat, i que el Consell no ha sabut, o no ha volgut, reclamar.

"Claro como el agua". Aquesta foto és de fa poques setmanes: quant cosa la publicitat? De veres encara pensen que cal fer el ridícul?

“Claro como el agua”. Aquesta foto és de fa poques setmanes: quant cosa la publicitat? De veres encara pensen que cal fer el ridícul?

La part còmica de l’assumpte és que el Consell dissolgué la fundació quan arribà Rajoy al poder, perquè “ara ja manaven els nostres”. I des d’aleshores, del transvasament, ni parlar-ne: per al Govern de l’Estat està soterrat –algú dubta encara que el balanç econòmic era negatiu?- i ací ningú protesta, si exceptuem algun exaltat que vol destacar entre la corrupta i mediocre bancada popular.

Di que sí, Mariano. Propaganda de 2008 (Font)

Di que sí, Mariano. Propaganda de 2008 (Font)

Per a què dimonis ha servit, aleshores, la fundació “Agua y Progreso”, que ens ha costat 7,2 milions d’euros als valencians? On estan els nostres diners? A la seua lamentable web, ja vos dic que no.

, , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: