El rànquing de Shangai, Gareth Bale i un futur de còctels barats a platges de segona mà

Tots vàrem llegir fa uns dies la notícia de que no hi ha cap universitat espanyola entre els millors 200 campus del món, segons el rànquing de Shangai. En 2009 i 2011 només teníem un representant (UB i UPF, respectivament), el 2010 i l’any passat, cap. El que ja no sé és si som realment conscients del que això suposa. 200 campus són molts campus: no tenim cap universitat capaç de reeixir, capaç de competir en igualtat de condicions amb la resta del món desenvolupat?

Universitats rànking shangai

Vaja, quina sorpresa a la tête de la course, no?

En canvi, quants clubs de futbol tenim entre els 15 primers llocs a la classificació mundial?

top 15 futbol

Tres equips espanyols als primers quinze llocs de l’IFFH, el rànquing oficial dels clubs. (El València, per si vos ho pregunteu, està el 27).

Ho sé: la comparació és fàcil, previsible i està gastada. Però si se’m permet, és també inevitable. El futbol –esport al qual no li tinc cap mania en particular, ans al contrari- no només du associada una espectacular presència espanyola a totes les competicions, sinó que també l’acompanyen unes xifres econòmiques autènticament exorbitants. És impossible no mirar a l’objecte de desig del Real Madrid, Gareth Bale, al qual estan taxant per sobre dels 100 milions d’euros, i no pensar que, si fa no fa, el seu “preu de mercat” és el rescat que necessita el CSIC per a poder funcionar (però aplicant severes retallades, compte!). És ben complicat abstreure’s del deute de més de 4.000 milions d’euros del futbol, 600 dels quals són a Hisenda. Hi ha molts esports, hi ha altres rànquings encapçalats per esportistes espanyols, però cap d’ells té la repercussió social i econòmica del futbol avui dia.

Si abans he marcat la línia als 15 primers equips de futbol és pel pes de l’economia espanyola: és la catorzena del món (què lluny queden els temps als quals estàvem a la Champions league de l’economia!). I potser, mirant el rànquing de Shangai, podem pensar que no estem als llocs de capçalera perquè no som tampoc una potència ecònomica. Doncs bé, és just al contrari: els països rics ho són perquè inverteixen en ciència, no inverteixen en ciència perquè són rics. El matís és molt important, i no podria haver millor exemple que el país que va assumir com un lema productiu el “Que inventen ellos”.

Avui hi ha una carta estremidora a El País, que vos recomane que llegiu, per davant de qualsevol altre text. No per sabut deixa d’impressionar el testimoni directe d’una investigadora , Amaya Moro-Martín, que, segons les seues paraules, s’acomiada mentre fa la maleta. Després de les paraules de Toharia, van ser molts els posts i articles de resposta (entre ells el d’aquest blog), però vos recomane molt especialment aquest: “Por qué España sí puede absorber más científicos”, de Pere Colet a Materia. Potser tots estem en contra (i que m’expliquen exactament què és això) de les retallades a la ciència, potser hi ha un consens en la importància de la recerca científica, potser hem tingut les manifestacions per la ciència més multitudinàries que recorda el país. Però continue pensant que no hem assumit que viure sense ciència no és un problema que es circumscriu als que hi treballen, és un problema de tots, com diu el @DrLitos al seu extraordinari post: “Vivir sin ciencia no es mi problema, es el de todos“. Que queden molt boniques les xapes i pegatines, que es protesta contra les retallades de forma automàtica, com un ressort, perquè és el que cal fer contra l’executiu de Rajoy (i compte, que la davallada del pressupost començà abans), perquè la ciència és tan sols una damnificada més per les polítiques d’austeritat. Doncs anem errats: les retallades en ciència no són reversibles (com sí que ho son altres, afortunadament), i la I+D és la nostra única opció de no convertir-nos en un país empobrit, dedicat als serveis de baixa qualitat, on la gent preparada emigra sí o sí. Espanya no té recursos naturals: no tenim gas, carbó o petroli en quantitats significatives. Tenim fusta, però poca, i ben pocs minerals d’interès comercial. Tenim, això sí, gent, i la capacitat de formar a gent per a que innove, per a que invente, per a que investigue, per a col·locar-nos al capdavant en ciència i tecnologia, com és el cas de les energies renovables, especialment solar i fotovoltaica (i malauradament, no té pinta de durar massa). Que tenim Sol, platja i un clima magnífic? Sí, però jugar-s’ho tot a això, ja ho sabeu, condueix només a un model, a un camí sense sortida. Una vegada ens haurem convertit en la costa barata d’Europa, serà molt difícil tornar enrere, gairebé impossible. I tanmateix, és extraordionàriament barat retallar en ciència, en termes polítics, com tracta d’explicar Jorge Galindo en aquest recomanable post a Politikon, “El círculo vicioso de los recortes en ciencia e investigación“.

Vull concloure amb les paraules del @DrLitos al post esmentat adés. L’entrevistaren el 14 de juny, i reclamava no només visibilitat de la precarietat de contractes i investigadors, sinó també que es posara el focus on més importa: al futur sense ciència. Al cap i a la fi, gent com ell –molt formada, amb publicacions, idiomes i contactes a universitats estrangeres- sempre té la possibilitat de moure’s i anar-se’n. Però Espanya no pot fugir de sí mateixa, i els que ens hi quedem som els que veritablement patirem els efectes de l’esfondrament de la recerca i l’I+D.

Que la ciencia esté al borde de la extinción, no sólo afecta a mi trabajo, al de mi alumno de doctorado, al de mi compañera recién doctorada que se va a Alemania. Nos afecta a todos. Te afecta a ti, que lees estas líneas, seas quien seas. Afecta al periodista que sostiene el micrófono. Porque la ciencia no puede pararse un poquito y seguir avanzando luego, no. Si no avanza, la ciencia se hunde. La situación de nuestro sector de I+D es tan grave que toda la ciudadanía debería salir a manifestarse igual que muchas veces lo ha hecho por la educación o por el sistema sanitario, por poner ejemplos facilones.

Así que, periodistas y demás ciudadanos: aunque agradezco su preocupación, me da la impresión de que sólo interesa ver en los titulares y pantallas de TV a gente en la cuerda floja, gente a punto de perder su empleo para ilustrar un marco con el que no se está de acuerdo (o simplemente, porque eso es lo que “vende”). Y si bien esto merece ser contado, lo que se necesita de ustedes es algo más, algo más importante porque no es para mí, es para todos. Necesito que investiguen más, que se informen mejor, que limpien sus objetivos y enchufen sus micros, y que transmitan a la sociedad el verdadero mensaje. ¿Quieren titulares rompedores, noticias viscerales? Hablen de cómo será el futuro de nuestros hijos. Hablen de los enfermos que ven menguar sus expectativas de vida porque nadie va a investigar en enfermedades minoritarias. Hablen de cómo el dinero de todo un país se despilfarra formando a gente que se va a pensar, investigar y descubrir a otros países

 

sin CIENCIA

Ho repetiré fins que em quede afònic: sense ciència no hi ha futur. Punt.

, , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

3 comentaris a “El rànquing de Shangai, Gareth Bale i un futur de còctels barats a platges de segona mà”

 1. Joan Galve (@JoanGalve) Says:

  Hui en día encara em sorpren vore reportatges en televisió sobre algún jove que el seu projecte final de carrera ha estudiat com reciclar les plomes dels pollastes, per a fer una material aïllant PER A LA CONSTRUCCIÓ!, o un altre projecte per a reciclar els fangs de les depuradores i fabricar rejoles PER A LA CONSTRUCCIÓ!…
  No n’hem aprés res?
  També hi ha alarmes de “bombolla en el finançament de I+D+i”.
  http://www.eleconomista.es/blogs/naranjazos/?p=4185
  O Fabra i De Guindos i la seua “investigació científica no productiva” i eliminar les subvencions a I+D+i…
  http://www.publico.es/429070/de-guindos-aboga-por-eliminar-las-subvenciones-a-i-d-i
  http://www.eldiario.es/espaivalencia/Fabra-Guindos-pais-ciencia_6_78802126.html

  Qui llança aquestes alarmes no ha entés res del que significa investigar. No sempre treus benefici immediat. La investigació és acumulativa. I si no, que li ho diguen a l’empresa que va descobrir la viagra. Estava investigant sobre esta substància com a dilatador dels vasos sanguinis en el tractament de l’infart. No era viable per a l’infart, però van descobrir “interessants efectes secundaris”…

  L’única disciplina que sembla que vol potenciar este “(des)Gobierno de España” serà la Matemàtica. Concretament la combinatòria i l’anàlisi de probabilitats.
  Vist que el que es potencia és l’Eurovegas o el Barcelona World… a vore si així rebenten la Banca…

  Respon

 2. pakosimarromarro Says:

  I què té que veure el futbol en tot això? És culpa de Florentino l’endogàmia de les universitats? Ha sigut Rosell el causant de l’atomització dels nombrosos campus universitaris? I qui és culpable de l’obsessió dels politics per ficar-se en tots els llocs? No hi ha cap responsabilitat en un poble que torna a votar las mateixos a pesar de les proves de corrupció o que dóna majories absolutes inclús després que un gobern mostre la seua política de retallades?

  Respon

  • andreuescriva Says:

   El fútbol ho pose com a exemple. Òbviament, ni Rosell ni Florentino tenen culpa de l’esfondrament de la xarxa de recerca espanyola. El fútbol era tan sols un exemple, per a comparar xifres (de deute, d’inversió, fins i tot de repercussió social) i rànquings (Espanya és capdavantera al món en futbol, i està al vagó de cura de la investigació). Podia haver agafat un altre esport, però he cregut que el més adient era el futbol, per les raons comentades adés.
   En qualsevol cas, gràcies per passar-te i deixar la teua opinió!

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: