Ja ho va dir Jules Verne: “Aquell país es troba encara una mica endarrerit”

Al fil de recent (però no inesperat) fiasco olímpic de Madrid 2020, Javier Peláez (@irreductible) ha escrit un magnífic post sobre la verdadera victòria de Japó front a Espanya, que no és la concessió de les Olimpíades, sinó la inversió en ciència i l’aposta pel coneixement.

I és que ja ho deia Jules Verne fa quasi cent cinquanta anys.

Quant à l’Espagne, il lui fut impossible de réunir plus de cent dix réaux [Cinquante-neuf francs quarante-huit centimes.]. Elle donna pour prétexte qu’elle avait ses chemins de fer à terminer. La vérité est que la science n’est pas très bien vue dans ce pays-là. Il est encore un peu arriéré. Et puis certains Espagnols, non des moins instruits, ne se rendaient pas un compte exact de la masse du projectile comparée à celle de la Lune; ils craignaient qu’il ne vînt à déranger son orbite, à la troubler dans son rôle de satellite et à provoquer sa chute à la surface du globe terrestre. Dans ce cas-là, il valait mieux s’abstenir. Ce qu’ils firent, à quelques réaux près.

Pel que fa a Espanya, fou impossible reunir més cent deu rals [Cinquanta-nou francs quaranta-vuit centaus.]. Donà com a excusa que havia d’acabar els seus ferrocarrils. La veritat és que la ciència no està molt ben considerada a aquell país. Es troba encara una mica endarrerit. I alguns espanyols, i no els menys instruïts, no sabien adonar-se de la massa exacte del projectil comparada amb la de la Lluna, i temien que pogués alterar la seva òrbita, pertorbar seu paper de satèl·lit i fer que caigués a la superfície del globus terrestre. En aquest cas, millor abstenir-se. Així ho van fer, excepte uns quants reals.

“De la Terre à la Lune, Trajet direct en 97 heures 20 minutes”,  escrita per Jules Verne i publicada al Journal des débats del 14 de setembre al 14 d’octubre de 1965.

Traducció pròpia (i per tant, segur que amb errades, que espere que sabreu disculpar)

De la Terre à la Lune

, , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: