Ecologia no és ecologisme, o per què la RAE i Equo estan equivocats

12/12/2013

Divulgació

Aquest és un post que sabia que un dia em tocaria escriure. A les xarxes socials sovint m’he definit com a “ecòleg i ecologista, que no és el mateix”. I és que no, amics i amigues: no és el mateix.

Per què ho escric avui, justament? Perquè estava llegint la crònica de Pilar Almenar sobre la gestió dels residus al País Valencià, i he entropessat amb aquestes declaracions de Juan Antonio Tomàs, president de l’Instituto Mediterráneo para el Desarrollo Sostenible (IMEDES):

“Los problemas derivan de la implementación del plan y no del diseño”, decía Juan Antonio Tomás, presidente del Instituto Mediterráneo para el Desarrollo Sostenible. “O convertimos este problema en un tema de Estado y de sociedad o tendremos serias dificultades para abordar el que es uno de los grandes problemas de la ecología actual”. Para Tomás, la utilización de la gestión de residuos como arma política ha hecho que cada vez el conflicto sea más difícil de resolver.

Si descontextualitzem la frase en negreta (meua), i qualsevol ecòleg –és a dir, aquells que tenim per camp d’estudi l’ecologia– la llegeix, probablement pensarà en alguna de les qüestió que avui dia es debaten encesament als congressos, com per exemple la paradoxa de les espècies invasores, la revisió del concepte i mesura de la biodiversitat a la llum dels avenços filogenètics o la influència i l’estrès creixent que el canvi climàtic causa en ecosistemes d’arreu del món.

“(…)uno de los grandes problemas de la ecología actual” és com dir “uno de los grandes problemas de la química inorgánica actual” o “uno de los grandes problemas de la topología actual”. No sé si m’explique. L’errada de J.A. Tomás és tan greu que ni tan sols podem intercanviar “ecologia” per “ecologisme”: el problema és de la gestió del medi ambient, que no és ni una cosa, ni l’altra.

En qualsevol cas, m’ha servit com a excusa, i això ja és alguna cosa. L’ecologia és una ciència, l’ecologisme un moviment social i polític, i als ecòlegs ens sol incomodar el mal ús de la paraula “ecologia”, per la banalització i la pèrdua de significat que això comporta. I, òbviament, es pot ser ecologista i ecòleg (en conec molts, començant per mi mateix), ecologista sense tindre ni idea d’ecologia, i ecòleg sense cap simpatia per partits o associacions ecologistes.

Per a que veieu que tot això no és una dèria personal, consultem les obres de referència.

La RAE, sobre l’ecologisme.

ecologismo RAE

I què ens diu de l’ecologia?

Ecologia RAE

La RAE, sent dir-ho, està equivocada: la tercera accepció és errònia, al meu parer. I la frase, si m’ho permeteu, una completa bajanada: la “juventud” estarà preocupada pel medi ambient. O en tot cas, i si en són estudiants, sí que poden estar preocupats… per l’examen d’ecologia! Que se n’haja fet un ús fraudulent del vocable no implica que la màxima autoritat lingüística del castellà a Espanya ho haja de recollir així. No és, per si algú està temptat de pensar-ho, un cas comparable –ni de bon tros- a blúyin o güisqui.

Equo es defineix com “una formación política y social que defiende la ecología, la equidad y los derechos civiles.” Quan els vaig preguntar el per què defensar l’ecologia –i no la química analítica o la termodinàmica- em remeteren a la tercera accepció de la RAE. I no, amics d’Equo, no: vosaltres sou una opció política ecologista, que no té res a veure amb “defensar” l’ecologia.

equo ecologia

Ja hem vist que la RAE i Equo no ho tenen massa clar. Però… i l’IEC, què ens diu sobre l’ecologisme?

ecologisme iec

Em grinyola la primera acepció, i podríem parlar-ne llargament sobre l’assumpte, especialment sobre “ser ecològics” o la prostitució del mot, garlanda innecessària de conceptes que volen vestir-se de verd i no saben com: “Economia Ecològica”, “Enginyeria Ecològica”, “Ecologia Política”, etc. Un ordre social basat en l’ecologia? Seriously? Això és tan absurd com demanar “un ordre social basat en l’edafologia”, o la física de partícules . En qualsevol cas, a la segona accepció ho encerten, i ho donarem per vàlid. I l’ecologia?

ecologia iec

Perfecte! Jo no afegiria ni una coma a la primera accepció, i no em molesta això de l’”ecologia cultural” en tant que no és –i així s’especifica- ecologia pura i dura.

Queda, espere, resolt el dubte: l’ecologia és una ciència, l’ecologisme no. I no passa res, ni això és cap demèrit per a l’ecologisme i els ecologistes. Senzillament, són coses distintes, com ho és el catalanisme polític i la filologia catalana, per posar un exemple que, tot i forçat, pot il·lustrar millor el problema.

L’ecologia no necessita que el jovent es preocupe per ella, ni que la defense cap partit polític: tan sols li calen investigadors que hi burxen a les entranyes per fer avançar la ciència. I sí: al medi ambient sí que li cal que tots es preocupen i aporten solucions. Però això ja és una altra història.

Perich ho dibuixava fa trenta anys, al "Diccionario de Ecología, Ecologismo y Medio Ambiente" de Fernando Parra (Alianza Editorial, 1984). La vinyeta me la passa (gràcies!) Francesc Mezquita.

Perich ho dibuixava fa trenta anys, al “Diccionario de Ecología, Ecologismo y Medio Ambiente” de Fernando Parra (Alianza Editorial, 1984). La vinyeta me la passa (gràcies!) Francesc Mezquita.

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

8 comentaris a “Ecologia no és ecologisme, o per què la RAE i Equo estan equivocats”

 1. Multivac Says:

  Moltes vegades aquestes confusions venen per traduccions inexactes d’altres llengües, però en aquest cas no és així, sino més aviat el contrari. Pel que sé, aquest ús incorrecte del terme ecologia i ecològic en castellà (i català) no passa en altres llengües. Per exemple, en anglès i francès la confusió entre ecologia i ecologisme no existeix, ja que per l’última fan servir “environmentalist”. Igualment, es parla d’aliments “organics” o “biologiques”, termes que tenen molt més sentit que el d’aliments “ecològics”, i que descriuen de manera molt més acurada el que són realment.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Tota la raó. Volia afegir el marc d’altres llengües, però l’entrada s’allargava i no tenia temps (de vegades, com saps, les mancances dels posts es deuen a causes tan prosaïques com estes). Això sí, tampoc no m’entusiasma ni el tema d’aliments “orgànics” ni “biològics”. Jo els etiquetaria (si procedeix) com a “més respectuosos amb el medi ambient circumdant al lloc de producció”, però aleshores l’etiqueta ocuparia mitja bolsa de taronges!

   Respon

 2. Multivac Says:

  Però es que tampoc no són això. El fet que siguin més respectuosos amb el medi és més aviat un ‘efecte col.lateral’, però no tenen perqué ser-lo. En realitat, el que diu la normativa, com saps, és que no permet que s’utilitzin productes de síntesi química. Per tant, sense arribar a agradarme, trobo que ‘orgànic’ és el que més s’apropa al que són. Una altra cosa és el que pretenen ésser.

  Respon

 3. pmiguel600k Says:

  Encara que “un ordre social basat en l’edafologia” no estaria gens malament.
  Vinc de llegir el resum anual. Enhorabona.

  Respon

 4. pmiguel600k Says:

  Encara que “un ordre social basat en l’edafologia” tampoc estaria gens malament. La terra per a qui la treballa! 😉
  Vinc del post de resum anual. Enhorabona!

  Respon

 5. David Says:

  Com deia Margalef… “‘la relació entre ecologia i ecologisme és la mateixa que existix entre sociologia i socialisme”.

  Respon

Trackbacks/Pingbacks

 1. De l’hort a la taula | ECOGASTRONOMIA 2.0 - 29/05/2016

  […] Ecologia no és ecologisme, o per què la RAE i Equo estan equivocats […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: