“La màxima protecció legal”, o Alícia al bosc valencià

23/12/2013

Forest

Avui he vist un tuit de @gva_info gràcies al sempre vigilant @rourevlc, que feia així:

gva bosc PATFOR

Ai, mare, que han embogit a la GVA i vivim a un país ple de parcs naturals!

De sobte, he pensat: “Òstia! Isabel Bonig ha doblat les hectàrees declarades com a Parc Natural!” i la veritat, durant un moment, un fugaç i fugisser moment, això ha tingut un vernís de versemblança als meus raonaments. I ja estava jo avergonyit, com a bon ambientòleg, de no haver-me enterat d’aquella bacanal legislativa que hauria sigut declara vint parcs naturals més. Després –com hauria d’haver fet en un primer moment- he punxat al link de la notícia i he respirat més tranquil… o no.

nota premsa patfor montes utilidad pública

La nota de premsa, sencera.

La cosa, com veieu, es tracta de que “Forests d’Utilitat Pública” (FUP) és la màxima figura de protecció legal prevista al PATFOR, no a l’ordenament jurídic valencià. Tanmateix, ni al tuit ni a l’encapçalament de la nota de premsa hi diu res (i hi cabria!). Hem de llegir el cos de la notícia per a adonar-nos-en que no, que senzillament hem arribat a una xifra elevada de FUP, i això està molt bé, però no és la “màxima protecció legal”. La “màxima protecció legal” ve donada per la llei 11/1994 d’Espais Naturals Protegits, o fins i tot, si fóra el cas, per la declaració d’un Parc Nacional a casa nostra. Però la notícia tan sols diu que hem augmentat, en 2013, un 0,001% (400 hectàrees) la superfície sota aquesta denominació. I bo, millor és això que una punyà a l’ull, que deia ma uela, però xico: tampoc és per a fer tanta festa, no? Pensen treure nota de premsa cada 400 hectàrees?

És evident que els FUP són elements indispensables per a gestionar el forest, eines bàsiques per a una correcta ordenació forestal, que a més a més presenten avantatges clars, com el fet de poder ser declarats –i gestionats- amb rapidesa i senzillesa, atributs que les figures de protecció establides a la llei 11/1994 no poseeïxen. Però els FUP no fan miracles, i afirmar que “Les muntanyes queden així protegits enfront de l’erosió”  és com dir que per aprovar una llei contra la violència de gènere deixarà d’haver terrorisme masclista. No sé si m’enteneu: no és ni tan sols wishful thinking, és Alicia al País de les Meravelles.

Perquè com sempre hem dit a aquesta humil bitàcora, com sempre li he escoltat a professors i professionals, com sempre he vist reclamar a tècnics i treballadors: sense diners, sense gestió diària, sense pressupostos ni empenta no hi ha hectàrees que valguen. L’erosió no la para un FUP, senyor Alfredo González: l’erosió la paren les mantes de palla d’arròs, el mulching, treballs forestals curosament planificats, un territori viu, estratègies de desenvolupament rural, planificació contra incendis.

L’erosió la paren euros i d’això vostès no en tenen ara, que se’ls gastaren –mira tu quina casualitat!- erosionant i segellant amb ciment el nostre país fa tan sols uns pocs anys. Sort que no ho aconseguiren del tot!

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Deu preguntes incòmodes sobre el Parc Natural que el PP ens ha furtat als valencians | CIÈNCIA I POLÍTICA - 20/02/2014

    […] si ell mateix va declarar fa poques setmanes que la “màxima protecció legal” corresponia al Forest d’Utilitat Pública? Sap el DG del Medi Natural que en un cas o en altre ha mentit i que, a més a més, cap de les dos […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: