Deu preguntes incòmodes sobre el Parc Natural que el PP ens ha furtat als valencians

20/02/2014

Espais Protegits

Llegisc al periòdic que “Sierra Escalona disfrutará este año de la mayor protección legal”, i automàticament pense que a la fi aprovaran el Pla d’Ordenament de Recursos Naturals (PORN) que es començà a tramitar en 2006. Pensava honestament que, després de tres anys amb tot enllestit per a declarar l’espai com a Parc Natural i els periòdics parlant-ne des de fa sis com una realitat, acabaria el llarg periple just abans de les eleccions. Però no anava la cosa d’això, i de pedra m’he quedat quan li he llegit a Alfredo González –Director General del Medi Natural- que al llarg de 2014 el que s’aprovarà seran les normes de gestió de la xarxa Natura 2000. Tot això mentre la serra continua degradant-se i patint una gestió més que qüestionable, car independentment del que hi haja al mapa, allà hi continuen vivint els animals i plantes que en motivaren la (truncada) declaració com a PN.

I això fa inevitable fer-se certes preguntes molt serioses.

1)   Per què es renuncia a la declaració de Sierra Escalona y Dehesa de Campoamor com a Parc Natural, tràmit que s’inicià a 2006 i podia haver-se conclòs fa anys? Per què Juan Cotino no signà el document al 2011, acabant amb el llarg procés i afegint un Parc Natural més al territori valencià? Han tingut alguna cosa a vore els interessos urbanístics que amenacen el paratge?

2)   Per què aparegué com a Parc Natural al material didàctic i turístic de la conselleria des de 2008, si no va ser declarat en cap moment? Per què es retirà d’eixos mapes en 2013?

Sierra Escalona

Captura de la web de Conselleria: el parc fantasma de la “Sierra Escalona y Dehesa de Campoamor” estigué allà des de 2008 fins 2013, tot i no haver estat declarat mai. Màrketing i incompetència.

3)   Per què s’han permès agressions a l’espai natural durant la tramitació del PORN, com ara pavimentació no autoritzada de camins, tales incontrolades, carreres de cotxes  i desmunts?

Desmonte sierra escalona

Desmunt a Sierra Escalona (Foto: Información)

4)   Per què afirma el Director General del Medi Natural que la Xarxa Natura 2000 atorga la “màxima protecció legal” a la serra si ell mateix va declarar fa poques setmanes que la “màxima protecció legal” corresponia al Forest d’Utilitat Pública? Sap el DG del Medi Natural que en un cas o en altre ha mentit i que, a més a més, cap de les dos figures legals atorguen el grau superior de protecció segons l’ordenament jurídic valencià?

5)   Per quins motius ambientals, ecològics i legals proporciona més protecció a la serra la Xarxa Natura 2000 que la figura de Parc Natural segons la llei 11/1994?

6)   Com pensa promocionar, mantenir i gestionar el Consell aquest espai natural després de l’ERE de Vaersa, que ha deixat sota mínims el personal als Parcs Naturals?

7)   Afirma Alfredo González que “el Parque Natural de La Mata no ha sufrido recorte de persona y cuenta con un funcionario de carrera y otras brigadas”. És conscient el DG del Medi Natural que menteix, donat que al parc hi havia fa un any quatre persones, i que ara ni compta amb guia ni el centre de visitants pot obrir en diumenge? Sap vostè que eixe centre rep vora 30.000 visites anuals i que el diumenge és el dia que més gent s’hi acosta per gaudir de la natura?

8)   Què en pensa de titulars de premsa com aquestSignifica això que ja no prioritza la protecció i s’aplica el que Isabel Bonig digué a les Corts Valencianes el 13 de març de 2013, “La protección nos lleva al desastre”? Renuncia al triomfalisme amb què ens bombardejava fa tan sols uns mesos i admet que no tot són números?

“El consell prioriza la protección contra el urbanismo depredador en la Vega Baja: el paraje natural de Sierra Escalona, localizado de forma mayoritaria en el término municipal de la localidad alicantina de Orihuela, será el primer Parque Natural que declarará la Generalitat en la presente legislatura”. [ABC, 8/7/2007]

A l'avantguarda mundial!

A l’avantguarda mundial!

9)   Creu el Director General del Medi Natural que la Conselleria ha fet tot allò possible per preservar els valors de l’espai natural i conservar la seua biodiversitat des que van iniciar-se els tràmits per a la seua protecció legal?

10) Pensa dimitir el Director General del Medi Natural per mentir en reiterades ocasions i per la palesa incompetència per a realitzar el seu treball? Podria el DG dir, abans d’abandonar la Conselleria, quins han estat els seus mèrits i la formació per a fer-lo mereixedor del càrrec que ocupa?

, , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

2 comentaris a “Deu preguntes incòmodes sobre el Parc Natural que el PP ens ha furtat als valencians”

  1. Amigos de Sierra Escalona Says:

    Reblogged this on Amig@s de Sierra Escalona and commented:
    Hoy queremos hacernos eco de la interesante reflexión que hace Andreu Escrivà en el blog ciència i política (www.cienciaipolitica.com) sobre el decepcionante proceso de declaración del parque natural de Sierra Escalona. En él expone diez preguntas, que nuestra asociación suscribe totalmente, para que las cuales los responsables políticos deberían darnos una respuesta.

    Respon

Trackbacks/Pingbacks

  1. L’alcalde de Cullera, Rita, Cotino i la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera | CIÈNCIA I POLÍTICA - 15/07/2014

    […] Cotino, asseguraren que l’Albufera seria Reserva de la Biosfera a final d’any. Però com al cas de Sierra Escalona, nunca más se supo. Fins a tal punt que a principis de 2012 ni el mateix ajuntament sabia si el […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: