Propostes per a redreçar el rumb del medi natural (II): Donar contingut al PATFOR

Donar contingut al PATFOR

El Pla d’Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana és -o hauria de ser- la pedra angular de la gestió de les nostres muntanyes. Personalment, aplaudisc que s’elabore un pla que tracte d’ordenar el desastre que tenim per medi forestal. El problema, però, és que no té contingut real, ni pressupost, i que la visió de partida està equivocada, o almenys el prisma amb el qual l’il·lumina la conselleria no és aquell que deuria ser. I quin és? No podria ser altra que vendre el territori, parit com ha estat sota la influència d’Isabel Bonig, una neocon orgullosa de ser de dretes i que ha dit, en seu parlamentària, que el seu model no és el de “serveis públics” i que “la protecció ens porta al desastre”.

El bosc és molt més que fusta, que biomassa per a cremar: són serveis que no es poden obtenir enlloc, són externalitats positives. Si s’aplica el Model Bonig, el que es farà és malvendre un recurs i un patrimoni de valor incalculable a preu de saldo. D’acord, tallar arbres dóna diners. Però més en donen –i de forma sostinguda en el temps- el turisme de qualitat, la gastronomia, les empreses de serveis ambientals, l’explotació sostenible de recursos. Si tales un bosc o deixes que es degrade, oblida-te’n de cacera, de recollir bolets en temporada, de que la gent s’hi compre una caseta al poble i l’arregle i, amb els pantalons tacats de pintura, vaja al bar a esmorzar.

El bosc, mosaic sempre canviant. (La Calderona)

El bosc, mosaic sempre canviant. (La Calderona)

I més enllà d’això, quin sentit té fer un PATFOR ambiciós –que no és el cas- i mantindre congelada la bossa d’Agents Forestals des de fa anys? No hauria de ser prioritari evitar que una sola persona vigilés 10.000 hectàrees abans que plenar-se la boca amb estratègies que no pots aplicar per manca de diners i voluntat política?

La nova directora general hauria de reunir-se amb tots aquells qui s’han oposat al PATFOR –que no en són pocs-, amb els qui s’han posicionat a favor, i tractar d’arribar a un consens sobre les prioritats. Hauria de vetlar perquè es cobriren les baixes –de qualsevol tipus- a la bossa d’Agents Forestals. Hauria de potenciar els valors del bosc i promocionar-los, gastar-se en educació ambiental part dels 188.000€ que s’han malbaratat en fer propaganda de la incineració.

El PATFOR parteix d’una visió productivista, que entronca amb l’enginyeria forestal del S.XIX més que amb la biologia de la conservació o l’ecologia de la vegetació. Està farcit de trampes i esquerdes legals: facilita la conversió de terrenys forestals en cultius, obri la porta a usos no forestals, estableix controls febles sobre les activitats, la participació pública no s’implementa com cal i prioritza la silvicultura agressiva front a les repoblacions, entre altres. Però de la mateixa forma que el PP exprimí i utilitzà tots els forats legals de la LRAU del PSPV per a inflar la bombolla urbanística, una direcció intel·ligent del medi natural utilitzaria el PATFOR, com a ferramenta potentíssima que és, per a millorar l’estat del bosc valencià. Tancaria les portes a les actuacions clarament nocives per al forest, desplegaria tota la potència legal del pla i lluitaria per atorgar-li un pressupost acord amb la importància cabdal per al medi ambient valencià.

, , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: