El llarg adéu de l’etern conseller

05/05/2014

Política

[Des de començament d’any tinc l’honor d’escriure a la revista Saó, una capçalera amb dècades d’història i un enorme prestigi dins i fora del País Valencià. Aniré ací penjant els articles que allà hi publique, amb un retràs de tres mesos . Comencem doncs per la primera col·laboració, de febrer, que tracta d’un dels meus personatges preferits a la política valenciana: Rafael Blasco Castany.]

El llarg adéu de l’etern conseller

L’escena correspon a l’eixida de Rafael Blasco de la seu del TSJ, després de declarar pel Cas Cooperació. Un ciutadà li fa beure una glopada de ràbia, expectora violentament un insult que tenia arrapat a la gola: “Lladre, t’hem de vore penjat a la Plaça de l’Ajuntament! No eres home ni eres res!”. L’ex-conseller el mira, molest, acusant-lo amb la mirada, però se’n va, sol i capcot, sense contestar-li. Podem suposar, sense temor a equivocar-nos, que pensant “Com he arribat jo fins ací”? La pregunta no és capciosa: com ha arribat fins aquest punt Blasco, sempitern conseller i llefardosa anguila que nedava ampul·losament i despreocupada al mar sempre tempestuós de la política valenciana? Com ha caigut en tal desgràcia qui fou capaç d’embruixar a Lerma, Zaplana, Camps i Fabra?

La davallada ha estat suau, però imparable: primer el deixaren sense responsabilitat institucional, després l’obligaren a l’exili parlamentari, i ara passa els seus dies pendent de les decisions judicials, presoner de facto d’una gàbia de ciment urbà, sense poder contemplar la petjada que el seu llegat ha deixat a la contrada que als mapes se’n diu País Valencià. I és que Rafael Blasco ha tingut sempre un vincle especial amb el territori: ell declarà l’Albufera com el primer Parc Natural, i ell tornà, triomfant i amb la jaqueta del revés –ara blava, adés roja-, a una conselleria on va vestir les marjals de solars. Declarava aleshores, protegit per la cuirassa invisible de la bombolla urbanística, espais protegits com qui marca els regals que voldrà a un catàleg de venda per correu, sense pensar en si li convé o ho podrà pagar. Ell era el xeic d’un sistema infal·lible, d’una caterva de súbdits ensinistrats per a fer la seua voluntat.

sao1

I tot i això, tot i l’èxit professional que l’acompanyava des de la dècada dels vuitanta, l’escortava també la sospita de la terbolesa, la llegenda d’unes mans d’expert prestidigitador que ara s’amaguen darrere mòbils antics i cabines de telèfon. Ell, que va seduir des del FRAP fins al PP, passant pel PSPV i alguns incauts valencianistes, es troba ara sol i desemparat, sense recer oficial ni orgànic. És el seu molt particular i trist enfonsament.

I és que el motiu pel qual ha de xafar l’alzireny el TSJ no són ja uns terrenys requalificats o propaganda institucional fregant la il·legalitat: són els diners de la fam, que se’ls ha cruspit un conill anomenat Roger Rabbit com si foren safanòries enmig d’un PAI. El dinero de los negratas ha desaparegut en apartaments de luxe i racons obscurs, en un clavegueram immund la clau del qual la tenia Blasco, a qui un testimoni judicial ja ha senyalat com l’atroç rosegador. I d’això no hi ha segones lectures, ni coartades o subterfugis que hi valguen. Les seues excuses de mal pagador són tan sols les últimes raneres, els moviments espasmòdics d’una anguila a la taula d’un peixater.

, , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. El largo adiós del consejero eterno (CAT) - 06/05/2014

    […] El largo adiós del consejero eterno (CAT) […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: