Propostes per a redreçar el rumb del medi natural (IV): Preparats front als incendis?

19/05/2014

Incendis

Poques coses hi han tan complicades a la gestió del medi natural com la prevenció i extinció d’incendis, temàtica que a més es presta a la polèmica, a la simplificació i l’establiment de causalitats poc contrastades. A este article d’eldiariocv vaig tractar, fa quasi dos anys, de fer un anàlisi calmat, i dubte que aconseguira arribar tan sols a gratar lleugerament l’escorça d’un problema tan real com difícil de solucionar. Per contra, un article que sí que és imprescindible per a obtenir una panoràmica general és aquest d’Aitor Ameztegui: “Mitos y verdades sobre los incendios forestales

A casa nostra hem viscut unes setmanes de primavera a les quals els incendis han sigut una constant: Calles, Marines, Cullera, Llombai, Manises… El bosc, crema, ha cremat i cremarà, i no és una qüestió intrínsecament negativa per a l’ecosistema mediterrani. Els incendis xicotets són normals i esperables. El problema és la recurrència i el risc associat, i també el fet que estem visquent una partida de bingo embogida: en algun moment ens tocarà el premi gros, un incendi difícilment controlable de l’estil dels de 2012 o 1994. I com hi fem front?

Però abans vos demanaria una cosa: que miràreu aquesta imatge amb deteniment.

sequera

No hi ha cap dubte que estem en una situació de risc extrem donat el dèficit de precipitació –que no té massa pinta de canviar a curt termini- i l’estat de la massa forestal, fàcilment comprovable amb una eixida al camp. La següent gràfica, extreta de Pausas & Paula (2012): “Fuel shapes the fire-climate relationship: evidence from Mediterranean ecosystems”, i vista arrel del post d’Ameztegui, ens parla de la relació directa -ara sí- entre incendis i índex d’aridesa.

fire-aridity

Ja hem vist que tot indica que hi ha un perill real i palpable de patir un estiu extremadament inflamable. I què hem fet? Ha tingut el Consell capacitat de reacció davant una situació de risc extrem? Analitzem-ho.

El balanç és desigual: estem millor que l’any passat, al qual es van deixar de contractar les brigades de reforç, i a més estem ja a la campanya d’incendis estivals, el que facilita les actuacions. Tanmateix, l’increment d’efectius de 2014 no pot compensar de cap manera les retallades sistemàtiques d’anys anteriors, més encara quan venim d’anys de deixadesa i abandonament dels professionals del bosc. El resultat? Que ara a la desconnexió territorial d’RTVE parlen de “incremento de efectivos para hacer frente al fuego”, com si aquest fóra l’any al qual més preparats estiguérem. I la realitat és que ho estem menys que a 2009, tenim unes dades climàtiques pitjors i un territori sec i inflamable al qual fa dècades que no s’inverteix el que cal. Que ho venguen com una victòria i facen ostentació de la seua capacitat de previsió és senzillament intolerable, perquè ni l’han tinguda abans ni la tenen ara.

I si em permeteu, un parell de reflexions finals: de què val avançar la campanya d’incendis si els alcades no fan ni cas del fax que els han enviat els bombers a l’ajuntament? De què val si a més a més no se sanciona adequadament (o fins i tot no es castiga en absolut!)? I… per què no poden gastar-se al nostre medi ambient -en allò més urgent: que no es creme- una minsa quantitat del que costa mantenir oberta una RTVV fosa a negre, executada per culpa d’una rabieta infantil del Molt Honorable?

És això últim demagògia i discurs fàcil? Potser, ho admet; però mentres, allà fora, el bosc crema. I no pareix que ningú al Consell sàpiga com deixar de jugar a la ruleta russa.

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 comentaris a “Propostes per a redreçar el rumb del medi natural (IV): Preparats front als incendis?”

 1. Anónimo Says:

  Todo esto me parece muy bien,pero siempre se ha dicho:Los incendios del verano se apagan en invierno. La solución no es poner más efectivos para apagar incendios.Ni más medios aéreos cada año que cuestan una verdadera fortuna. La solución es la contratación de trabajadores que limpien el monte.¡Ojo! que así no se evitan tampoco los incendios.Pero se minimizan sus efectos. Trabajé hace tiempo durante 11 campañas de verano en extinción de incendios forestales y durante muchos años más en selvicultura preventiva (repoblación,podas,desbroces y apertura de cortafuegos).Lo que se hizo hace unos años con la eliminación de brigadas de “corta” (las de 3-4 meses) fue una puñalada por la espalda.Luego viene jactándose Serafín Castellanos de que “este año hemos contratado 3 helicópteros y cuatro avionetas más” ¿Esa es la solución? Claro,que ahora se pide ayuda a las brigadas de diputación (de segunda intervención) y a la UME y arreglados,¿No? Desde el año 2010 se ha reducido al mínimo el gasto en selvicultura.La Generalitat no pone un duro y después de muchos años nos tiraron a la calle.¿Quién limpia el monte ahora? Está todo que da pena,señores. Y ellos,tan tranquilos,como siempre..y a llenarse los bolsillos.

  Respon

  • Laranmina Says:

   “¿Quién limpia el monte ahora? Está todo que da pena,señores.”
   Pues los mismos de siempre, los de Diputación, como hemos hecho toda la vida. Y aquí seguimos, limpiando por el día, yendo a incendios por la noche y haciendo nuestra faena y la de Tragsa. Me río yo de lo de “segunda intervención” y del “ahora se pide”.

   Respon

 2. Laranmina Says:

  Por cierto, Andreu, Presidencia no son los los únicos con competencias de Medio Ambiente, las Diputaciones también las tienen. Y gran parte de los problemas que tenemos vienen de lo mal que se llevan Castellanos y Rus y las zancadillas que se ponen usándonos como peones de ajedrez sacrificables

  Respon

Trackbacks/Pingbacks

 1. L’incendi que ve | Històries del Rave Rabosa - 09/06/2014

  […] La recent creació de la Fundación España Constitucional és també una mostra del mecanisme contrarevolucionari. Una fundació amb Zaplana pel mig no pot tindré res de bo. Zaplana, sí, l’amic de Vicente Sanz. Però resulta molt interessant que la presentació s’haja fet ací a València perquè, com apuntava Enric Juliana, “en el interior de la sociedad valenciana puede que se decida la suerte política de España en los próximos años”. El règim això ho té ben clar i un dels fronts d’esta lluita estarà ací. Si tenim en compte la caiguda en vots del PP, l’enfonsament continu del PSPV, l’espenta de les noves -i no tan noves- opcions de més a l’esquerra i els creixents índexs de pobresa que la nostra comunitat està assolint el panorama pinta com el dels nostres boscos i muntanyes: es preveu incendi de grans dimensions i no tenim els mitjans per a sufocarlo… […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: