La ciència dels polítics

[Des de començament d’any tinc l’honor d’escriure a la revista Saó, una capçalera amb dècades d’història i un enorme prestigi dins i fora del País Valencià. Aquest article isqué publicat al número de març de 2014. Com sempre, el reproduïsc sense modificar, tot i que el tema permeta allargar-se molt més a un post del que em deixen al paper!]

Que els polítics no s’aclareixen massa amb la ciència és una realitat fàcilment constatable: el llistat de clavades de pota és extens i fa fins i tot vergonya aliena de repassar. No em referisc a errades puntuals, com la del ministre Soria quan afirmà que el meridià de Greenwich passava per Canàries. Ni tan sols a les limitadíssimes capacitats de Rajoy per a realitzar operacions matemàtiques bàsiques. I és que quan digué en Japó que Espanya “és un mercat de 50 milions d’altes rendes” s’inventà 3,3 milions de persones (en som 46,7), suposant a més a més que el 100% dels habitants teníem una renda alta, quan les dades indiquen que tan sols conformen eixe grup al voltant del 5% dels espanyols. És a dir: 50 milions o 2,33 milions?

Més enllà dels números també cal incidir en la percepció que els polítics tenen de la realitat, tan a sovint esbiaixada per les pròpies vivències. Toni Cantó n’és un exemple paradigmàtic, bé siga extrapolant dades d’unes poques denúncies falses per violència masclista, bé siga parlant de la complexa realitat sociopolítica de Veneçuela en base a un parell d’amics i un viatge personal. Com diu una dita ben popular als àmbits científics: “El plural d’anècdota no és dades”. I les dades, l’empirisme, són el pilar fonamental de la ciència.

 plural anecdota data

Cal reconèixer, però, que a l’hora de tractar el tema hi ha certes qüestions que acaparen tots els focus: el canvi climàtic, les pseudociències i els transgènics en conformen sense cap mena de dubtes el greatest hits. Mentre que a la dreta se la identifica amb un furibund negacionisme pel que fa a la realitat de l’escalfament global, l’esquerra s’atrinxera en el rebuig als transgènics (amb l’últim episodi protagonitzat per IU Andalusia) i els intents d’incloure les pseudomedicines al sistema nacional de salut (proposat al Congrés per ERC). Tanmateix, la trista realitat és que la base científica per a defensar les respectives postures és nul·la: el canvi climàtic està en marxa i el consens científic és aclaparador (més del 98,5% dels científics hi coincideixen), la seguretat dels transgènics es confirma amb cada nou estudi, i ni l’homeopatia, ni l’acupuntura ni les demés pseudociències ha demostrat cap efectivitat superior a la del placebo. Menció apart mereix el virulent analfabetisme que el Partit Popular exhibeix impúdicament al País Valencià cada vegada que els seus diputats es posen la bata de filòlegs. Però eixe, ja ho saben vostès, és un altre tema.

La política poques vegades permet una visió global i a llarg termini, com demanda la ciència: hi prevalen els incentius a curt termini. Al remat, però, hauran de convergir: la ciència és una eina bàsica per a entendre el món. I sense saber com funciona el nostre entorn, difícilment podrem gestionar-lo de forma eficaç.

sao març

, , , , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: