És el granís tan infreqüent en estiu? Una història sobre la meseta mediàtica i l’eco-alarmisme

Ahir caigué una bona quantitat de granís a Madrid: fou un esdeveniment certament espectacular, i Twitter es va inundar d’imatges que mostraven carrers blancs i pedra d’una grandària considerable.

granís

Al poc, però, hi hagué gent que començà a relacionar-ho amb el canvi climàtic. Vos en pose tan sols dos tuits dels molts que es van poder llegir.

granis canvi climatic

granis canvi2

El clam cibernètic sobre la relació del canvi climàtic amb la pedregada fou tan intens que fins i tot l’agència EFE es veié obligada a treure una notícia desvinculant el fenomen meteorològic de l’escalfament global.

grani rara

Però a mi m’interessa més encara una altra part del titular: que “las granizadas son raras en julio”. Abundant en eixa línea, a El País hui podem llegir la següent notícia.

el pais granis

“Infrecuente en verano”. I és ací on jo pense: però si la major part de les pedregades les he viscut a final de primavera o en ple estiu! A l’Atlas Climàtic de la Comunitat Valenciana (Pérez Cueva, 1995) diu el següent (la negreta és meua):

“El granís és un fenomen que està associat a l’activitat tempestuosa. Dins dels diversos tipus de tempestes que hi ha a la Comunitat Valenciana, aquest fenomen apareix amb major freqüència i intensitat en aquelles que tenen un origen terrestre, causades per la inestabilitat provocada pel forçament en les capes altes o per l’escalfament en les capes baixes (per ambdós alhora).

Aquest tipus de precipitació es produeix amb més assiduïtat i intensitat a partir de la segona meitat de primavera i a l’estiu. En aquests períodes, especialment en la segona meitat d’agost, la dimensió que poden arribar a tenir és prou gran”.

En el mateix sentit, el servei meteorològic de Catalunya diu que:

“Xàfec, calamarsa o pedra i tempesta són fenòmens que van associats sempre als cumulonimbus. Poden caure tot l’any, tot i que a les nostres terres la probabilitat durant el període d’estiu és major, seguit de la primavera i la tardor.”

És a dir: a Catalunya i País Valencià el granís es un fenomen meteorològic típicament estival, tot i que també es produeix a altres èpoques. Però els periòdics amb seu a Madrid ens parlen de que és “infreqüent a l’estiu”, i no ho posen a la secció local, precisament. Infreqüent… per a qui? Per a nosaltres, que no vivim a la meseta mediàtica, ja vos dic que no. Per a nosaltres l’estiu és l’època de la pedra, i del granís, i bé que ho saben els qui viuen pendents del cel i les collites.

Sobre el lligam granís-canvi climàtic queda clar que és inexistent, i que tot i que a la meseta sí que siguen menys freqüents a juliol, les pedregades són un fenomen habitual i que entren dins de la normalitat climàtica mediterrània. El canvi climàtic és un fet, però no els donem munició gratuïta als negacionistes, per favor.

, , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: