Com ocultar informació ambiental, segona part (o un rèquiem pel CIDAM)

01/08/2014

Medi Ambient, Política

Fa unes setmanes vaig parlar ací de com la conselleria d’Isabel Bonig no compleix amb les lleis promulgades pel propi departament, i com tampoc ha publicat ni els informes sobre l’estat del medi ambient al territori valencià ni el sistema d’indicadors ambientals previstos a la legislació des de 2011. Avui anirem un pas més enllà en aquesta estratègia d’ocultació d’informació ambiental: destaparem el cadàver del CIDAM.

I què és el CIDAM? El Centre d’Informació i Documentació Ambiental, creat a l’octubre de 2000 i, segons defineix la web de la CITMA, “l’òrgan dipositari de les competències que en matèria d’informació mediambiental ostenta la Generalitat Valenciana.” És a dir: allà on trobarem tota la informació relativa al medi ambient al País Valencià, des de plans en exposició pública fins publicacions institucionals i reculls de dades ambientals. Primer estigué situada a Francesc Cubells (a la CITMA), i després a Marià Cuber, al costat de l’edifici al qual ha estat Vaersa fins fa ben poc. I tot i això –serà per com de prop estan les dos seus o el paregut fonètic- al fullet de commemoració de 10 anys del CIDAM no s’aclararen massa.

Mariano Cubell... Un passadís secret entre Francisco Cubells i Mariano Cuber?

Mariano Cubell… Un passadís secret entre Francisco Cubells i Mariano Cuber?

En qualsevol cas, on està el CIDAM ara? Si anem a Marià Cuber, la seu que apareix a més pàgines (com la de l’Ajuntament de València) ens trobarem açò.

El CIDAM a l'actualitat.

El CIDAM a l’actualitat. 

Sense cap indicació d’on podem consultar el fons documental, l’única opció lògica és anar a la nova seu de la CITMA, a la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre (l’antiga presó). I fins allí que vaig anar, disposat a preguntar què se n’havia fet del CIDAM. He d’admetre, això sí, que no em vaig sorprendre massa quan ningú sabia massa bé de què els parlava: “El CIDAM? Espera un moment…”. Al final, després d’explicar que la cosa anava de llibres i informes, em van redirigir al departament de publicacions. I allà, quan preguntí pel CIDAM, diria que se’ls desencaixà la cara als per altra banda amabilíssims funcionaris que em van atendre. Sense saber molt bé com dir-m’ho, em van confessar que el CIDAM, a efectes pràctics, ja no existia. Que els volums, informes, llibres, revistes, fotografies i materials diversos estaven en caixes, en prestatgeries aleatòries. Que tampoc estava previst incorporar-los a la nova biblioteca que està construint-se al complex, ni habilitar cap espai diferencial per al nou CIDAM.

“I què passa si necessite consultar els fons del CIDAM?”, vaig preguntar. La resposta fou més o menys com m’esperava: “Mires per internet què és exactament el que vols, ens envies un correu i quan et contestem pots passar-te”. “Sense préstec, veritat?”, vaig dir, i no tenia massa esperances de que em deixaren endur-me res a casa (com pareix que sí que passava abans). “No, no: vens, et deixem un puesto i ho consultes”. Vaja, que açò que hi ha a la pròpia web del CIDAM no val de res.

Horari... de què?

Horari… de què?

En definitiva: la Conselleria no ha cremat els fons documental del CIDAM, però ha dificultat enormement la seua consulta. És cer que la consulta online de certs materials -especialment de legislació i qüestions institucionals- encara pot realitzarse, però la immensa majoria han de consultar-se en paper.  La conselleria ha eliminat la seu antiga sense habilitar-ne una de nova, no hi ha espai de lectura ni servei de préstec, i no està previst que la situació canvie a curt termini. Aleshores, a sant de què aquesta imatge a la capçalera del subapartat del CIDAM dins de la web de la CITMA?

Llibres... quins llibres?

Llibres… quins llibres?

Per als qui treballem en medi ambient, on les dades són disperses i les estadístiques fiables escasses, disposar d’informació contrastada i ben organitzada és bàsic. Si algú haguera de redactar els informes que la Conselleria no ha publicat, hauria d’acudir sí o sí al CIDAM. Si algú necessitara –i cal fer-ho ja- realitzar un diagnòstic ambiental del País Valencià, hauria de fer ús de la informació de la qual disposa el CIDAM. Si algú haguera d’avaluar l’evolució dels nostres ecosistemes i dissenyar un sistema d’indicadors ambientals, li seria molt complicat fer-ho sense passar-se unes quantes estones al CIDAM. I tot i això, tot i el seu paper central per a garantir la disponibilitat d’informació ambiental per a institucions, investigadors i ciutadans, el CIDAM està mort i pràcticament soterrat. Tans sols queda un zombie cibernètic al qual cada dia se li desprèn una unça de carn, es tapona alguna artèria informàtica o se li trenca un òs digital: les despulles 2.0 d’un centre que nasqué per a ser pioner al seu àmbit i nuclear el coneixement ambiental a casa nostra. Un centre que ha deixat morir una conselleria que ha oblidat per complet que per a gestionar primer cal conéixer l’entorn, i una consellera, Isabel Bonig, obsessionada amb treure fusta del bosc i plantar ciment a les marjals abans tan sols de saber què hi habita a les nostres muntanyes i com funcionen el nostres aiguamolls.

La cirereta del pastís

Com que no podia desaprofitar la meua visita a la Torre 1 de la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre, i com que Isabel Bonig no m’ha fet massa cas per les xarxes socials, vaig deixar-li un regalet per a que em conteste, gràcies a una de les coses que encara funcionen a la web del CIDAM. El què? Ja vos ho conte quan tinga la resposta; estigueu atents!

Podeu fer les vostres apostes sobre quina pregunta li faig al departament d'Isabel Bonig. Si encerteu ja pensarem un premi :)

Podeu fer les vostres apostes sobre quina pregunta li faig al departament d’Isabel Bonig. Si encerteu ja pensarem un premi 🙂

, , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: