Per què el pla de Fabra no és un pla mediambiental

És tanta la inanitat política del nostre Molt Honorable (sic) que una de les grans notícies de l’estiu és que “Fabra promete crear mil empleos con un nuevo plan medioambiental”. Sí? Segur?

Comencem per les matemàtiques. El “pla mediambiental” tindrà una dotació de quatre milions d’euros, un cost deu vegades menor que la compra de Valmor, vint-i-cinc vegades menys que l’Agora i cent vint-i-cinc menys que el Palau de les Arts que es cau a trossos, per posar tan sols alguns exemples feridors. Fent una senzilla divisió obtenim que cada lloc de treball costarà 4.000 euros. I què es pot fer amb això? Poca cosa, com ha admès, entre línies, el propi president: dos mesos de contracte i gràcies.

És això un pla mediambiental? De cap de les maneres. La contractació a destemps (estem en ple estiu!) de personal no especialitzat per a fer tasques de manteniment forestal –que demanen molt de coneixement tècnic- és una forma ineficaç i electoralista d’apedaçar les nefastes dades d’atur als municipis d’interior. Crear mil llocs de treball no és contractar durant dos mesos. Punt. “Crear llocs de treball” és crear eixa plaça específica, per a que algú l’ocupe, no pagar almoina durant huit setmanes per a acontentar alcaldes.

Fabra, presentant el pla a Vilamarxant (Foto: EFE via elmundo.es)

Fabra, presentant el pla a Vilamarxant (Foto: EFE via elmundo.es)

Però més enllà, i independentment dels efectes positius que puga tindre sobre les nostres masses forestals–i espere que els tinga- el que li cal al medi ambient valencià no és un pla dotat amb les deixalles de les corrupteles, sinó una política ambiental transversal i integral. Des de fa ja massa l’activitat principal de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient (CITMA) és la propaganda. D’alguna forma han d’ocultar l’ERE de VAERSA, el del CEAM, el tancament del CIDAM o el flagrant incompliment del decret 97/2010 i l’ordre 1/2011, que estableixen l’obligació de fer un informe anual sobre l’estat del medi ambient valencià i confeccionar un sistema d’indicadors ambientals. En comptes d’això, tenim el “Parc Natural del Mes”, que fa palès l’oblit d’estos espais els onze mesos restants. A la web de la CITMA hi trobareu sempre declaracions benintencionades, però buides de contingut.

Si Alberto Fabra i Isabel Bonig volen de veres generar treball al medi rural, que comencen per donar-li un valor al territori, i que no el vegen tan sols com un immens solar, que el bosc no siga tan sols fusta per a cremar. Cal que reactiven les eines de coneixement del medi ambient, i tambié que no deixen els Parcs Naturals com si fóren xinxetes al mapa, que queden bonics a les Corts però que es tradueix, en la realitat tangible, en centres de visitants tancats i menys vigilància forestal. Que aposten per la innovació, per la recerca, per fer de l’interior valencià alguna cosa més que un immens abocador, paeller i restaurant de menú el cap de setmana.

Contractar a mil persones durant dos mesos per a que facen faena a la muntanya és la solució fàcil. Per a això no ens cal president ni consellera, perquè això no és gestionar. És xutar la pilota cap endavant, i a més a més pegar-li mal. Fer un verdader pla mediambiental que genere llocs de treball duradors i de qualitat és un repte per al qual els nostres governants no pareixen estar preparats.

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: