Farts de la València mesetària (una resposta a l’article de Borja Ventura)

07/08/2014

Periodisme, València

Sí, i ho deixe clar des de ja: dic mesetària tot i que Borja Ventura siga valencià i s’encarregue de recordar-ho. La meseta mediàtica és una forma d’analitzar la realitat valenciana, amb independència d’on s’ha nascut.

Amb un to cordial em respon sobre les meues crítiques a Twitter.

Amb un to cordial em respon sobre les meues crítiques a Twitter.

Perquè el que compta no és la procedència, ni tan sols la residència, i molt em tem que Ventura, almenys al cas que ens ocupa avui, es mira la València des de fora, des d’una meseta moltes vegades hostil i aliena, patològicament desinteressada . J. V. Boira repassa de forma immillorable al seu llibre “Valencia: la tormenta perfecta” (ací ressenya a la Paella Russa, i ací entrevista de Violeta Tena a l’autor en El Temps) com se’ns ha vist als valencians des de la capital del reino. Una visió que entronca amb la que a dia d’avui es propaga com la pesta per televisions d’àmbit estatal (i molt especialment a La Sexta): València es la tierra del fango, el trinque y la corrupción. València està morta, diu Ventura, i no seré jo qui defense un model de ciutat, el de Rita Barberà, que ha portat a la inanitat cultural i social a una urbs que no sempre ha estat gris i dòcil.

Però les coses es poden dir de moltes formes, i per bé que al final del seu “Cómo revivir una ciudad muerta: el caso de Valencia” Ventura mencione exemples d’experiències valuoses i prometedores (Wikipaella, València Vibrant i Paisaje Transversal), el raonament previ no només és fal·laç, sinó que està ple d’errades.

 1. “Valencia (…) conectada por alta velocidad y autovía gratuita con la capital”: Se li oblida a Ventura mencionar que els valencians paguem per anar al nord i al sud, car hi ha una cosa anomenada AP-7. No sembla recordar que l’autovia de Madrid, que comptà amb un retràs considerable, es troba en un estat ja lamentable i perillós per a la circulació. També se li oblida que l’Euromed a Barcelona –connexió natural i molt més interessant a nivell comercial- tarda més del doble que anar a Madrid.

  Reparacions al viaducte de Contreras. L'A3 té menys de 20 anys (s'acabà en 1998). Font: Las Provincias.

  Reparacions al viaducte de Contreras. L’A3 té menys de 20 anys (s’acabà en 1998). Font: Las Provincias.

 2. “Valencia (…) con varias reservas naturales”: Supose que es refereix al Parc Natural de l’Albufera i el Parc Natural (o Fluvial) del Túria. “Reserves” només en conec la del samaruc, al terme municipal d’Algemesí, i la reserva integral d’avifauna del Racó de l’Olla.
 3. “La deuda de la región es tan alta que hará falta que pasen generaciones hasta que se sanee”: ja sabem que no és plat de bon gust a la capital, però cal recordar que els valencians som la única comunitat autònoma (disculpeu-me si no empre “regió”, com l’original) amb un PIB per càpita inferior a la mitja (88%) i que, en canvi, som contribuents nets. És a dir: l’Estat és un Robin Hood maligne que ens furta diners al nosaltres, els pobres, per a donar-li’ls a altres territoris més rics. Sense la corrupció i la megalomania de Zaplana i Camps és inexplicable l’actual fallida de la Generalitat, però no és, ni molt menys, l’única causa.

  Balances fiscals (dades de 2011, però igualment gràfiques). De les quatre contribuents netes tan sols el País Valencià té un PIB per càpita inferior a la mitjana. (Font: El Periódico)

  Balances fiscals (dades de 2011, però igualment gràfiques). De les quatre contribuents netes tan sols el País Valencià té un PIB per càpita inferior a la mitjana. (Font: El Periódico)

 4. “Hasta un tercio de su Parlamento autonómico llegó a estar envuelto en casos de corrupción”. Si el que intenta és parlar dels diputats imputats, el màxim foren 11 d’un grup de 55 diputats, el popular (a punt estigueren de ser 12, però Rafael Blasco acabà al grup mixt). Això fa un 20% del seu grup parlamentari i un 11% del total. Ara en queden tres. I sí, tot plegat és un escàndol, una ignomínia per a la nostra democràcia, però just per això no cal inflar els números i multiplicar-los per tres.
 5. “Hay aeropuertos fantasma”: d’acord, Manises és un aeroport de tercera regional, però tant com fantasma… O potser es referia a Castelló, i per tal de desprestigiar (encara més) València ho posa a la saca: “vinga, un escàndol més, encara que no tinga res a vore amb l’article ni amb la ciutat”. L’aeroport de Castelló –que no és ni l’únic sense avions ni el més ruïnós de l’Estat- ha estat consagrat per certa premsa i La Sexta com a emblema absolut de tots els mals de la bombolla urbanística, la corrupció i “els polítics”. I és clar, no pot faltar una orgia piromusical a la qual se li pega foc a València.
 6. “Hay la primera radiotelevisión pública del país cerrada porque se hinchó tanto como aparato propagandístico que llegó a ser mayor que Telecinco y Antena 3 juntas en número de empleados” (sic). Ací Borja Ventura s’empassa un bulo d’aquells que corren com la pòlvora per Twitter i Facebook, com el bicarbonat contra el càncer o José Múgica esperant a un hospital. I en comptes d’explicar jo el per què de la clavada de pota antològica de qui també ha escrit un article llarguíssim sobre RTVV en Jot Down, deixe que parle algú que en sap molt més: Vicent Mifsud (llegiu els tuits de baix cap a dalt).

  Tuits de Vicent Mifsud (des d'ací les gràcies) sobre Canal 9.

  Tuits de Vicent Mifsud (des d’ací les gràcies) sobre Canal 9.

 7. “[Sobre RTVV] su legado para la historia se reduce a haber realojado a quienes ya no quería la televisión nacional y a haber creado el modelo ‘Tómbola’, que tantos hijos ha tenido en los ‘Tomates’, ‘Sálvames’ y variados”. Està clar, claríssim que la culpa del telefem estatal la té Canal 9. Segur que sí: què tranquil és dormir pensant que l’embrió i causa del fangar mediàtic espanyol fou Canal 9, i creure que fou RTVV la llavor de tot el mal televisiu actual. M’imagine als treballadors de Canal 9 posant-li una pistola al cap als programadors de Mediaset i Atresmedia: “O feu realities denigrants, un informatiu de traca i insubstancial, debats polítics de preescolar i humor lavado con Perlán, o disparem”. I ja parlant seriosament, si en voleu saber més sobre per què pense que la demonització absoluta de RTVV és un error (el mateix Ventura parla de “8815 días de decadencia”, és a dir, des de l’inici de les emissions), vaig escriure un post fa uns mesos: Per què aniré hui a la manifestació en defensa d’RTVV, o l’error de la metonímia radioelèctrica

Després Ventura parla d’iniciatives necessàries i il·lusionants, i coincidim en part en les solucions per a una urbs que està no només adormida, sinó sedada, com València. Però si la presa d’accions ha de vindre derivada d’un diagnòstic errat, fal·laç i ridiculitzant a mi que no em busquen. Els valencians som el boc expiatori d’Espanya des que començà la crisi, i en part ens ho hem guanyat a pols, gràcies a uns governants que cauen constantment a l’autoparòdia, a projectes milionaris i inviables i casos de corrupció que van des de la inversemblança (desenes de milions desviats d’una depuradora!) fins la repugnància més absoluta (el Cas Cooperació). València, que no havia estat mai problemàtica per a Espanya, però a la qual tampoc se li ha reconegut tot el que ha aportat al conjunt de l’estat històricament, és vista ara com símbol de totes les perversions polítiques, econòmiques i socials. Som també un tranquil·litzador de consciències, per a què negar-ho: “Al menos no estamos como en Valencia”, diuen alguns. Sempre asserena saber que hi ha algú que està pitjor.

I sí, estem mal, i fotuts, i enfonsats per culpa d’uns governants ineptes que han teixit una cleptocràcia densa i asfixiant, però també perquè l’establishment madrileny i espanyol (valga la redundància) ni sap ni vol llegir la realitat del territori valencià. Refer València -d’això anava l’article- és reanimar el cadàver urbà d’una ciutat que podria ser-ho tot si vullgués. Compteu amb mi, que m’arromangaré el primer, però deixeu de banda tòpics, fal·làcies, virals, llocs comuns, manipulacions i eixes ulleres fosquíssimes amb les quals alguns s’ho miren tot des de la capital.

, , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

3 comentaris a “Farts de la València mesetària (una resposta a l’article de Borja Ventura)”

 1. Nau_nau Says:

  Fal·laç i ple d´errades?
  Tots els punts que has seleccionat de la seva crítica son temes que són molts censurables de l’actual situació valenciana. Tal vegada el to de les crítiques no t’agraden, però me sembla que estàs magnificant les errades per a establir el teu argument. Ixe, si l’he entés bé, és la miopia centralista en vers la nostra terra. De la qual puc estar més o menys d’acord, però això no lleva que li estigues recriminant fets i descripcions que no lleven res al seu anàlisi.
  1.- No parla de l’eix mediterrani, parla de la relació amb la capital de l’estat. I no diu cap mentida.
  3.- Que les balances fiscals ens perjudiquen no lleva que actualment tenim un deute que fa por i que les espectatives dels futurs governs no ens la lleven de damunt (al menys a mi i a la gent que m’envolta)
  5.- L’aeroport fantasma està en Castelló, per supossat, i el fet que l’incloga en l’anàlisi és un punt més per a considerar-lo “mesetari”. Ara bé, te recorde que quan planificaren l’aeroport de Castelló, un dels arguments era que Manisses no podia ampliar-se més i que estar a una hora de distància de la ciutat era algo “normal” en certs casos (com a Milà). Per cert, tant Cuatro com La Sexta han fet programes vergonyosos sobre València.
  6.- Ok, Canal9 no era Telecinco i Antena3 juntes. Ara bé, que RTVV estigués en els nombre de Mediaset y A3media és un error.
  7.- Este és el punt que m’ha fet escriure este comentari. Canal nou fou banc de prova en el primer govern zaplanista d’una manera d’entendre els mitjans de comunicació. Esta consistia, de forma molt resumida, en dos punts: que foren gabinets de premsa i que no hi haguera ni menció de programes de qualitat (ni a les dos de la matinada). La primera vegada que passà a l’estat fou ací. D’ahí que totes les “patums” que els socialistes havien ficat se quedaren en segon pla o, quan esta aparegué, en Punt 2. Sí, Tombola fou el programa que cristal·litzà la premsa rosa en la televisió. En eixe moment hi havien molts programes que feien vergonya veure en l’àmbit nacional (Nieves Herrero, Pepe Navarro, etc, etc), però cap tingué tants “fills mediàtics” que Ximo Rovira i el seu.
  “Madrit” ni sap ni vol llegir la realitat del territori valencià per què no té perquè. No som importants políticament a la capital perquè no volem, no perquè hi haja cap conspiració. Elegim com a poble a polítics que diuen “sí, bwana” a lo que ve de Madrid. I encara anem i els fem la paella per a donar-los les gràcies. Hem tingut els governs que hem tingut perquè, com a poble (igual tu i jo no, però sí els nostres veïns), hem volgut. I fins que no ho acceptem anem malament.

  Etiquetar una crítica com forastera no li lleva poder al seu anàlisi. Pot explicar una sèrie de detalls (com que Borja parla de València ciutat i incloga l’aeroport de Castelló en l’anàlisi), però el missatge de la seva crítica es manté ferm: València està en decadència. Política, moral, social i cultural. I, açò ja ho afegeix jo, ho està gairebé des de mitjans dels noranta. Per trist que siga per a nosaltres, València ciutat passà de la “ruta del bacalao” a ser terra erma. Clar que hi hagué, i hi ha, un teixit social i cultural, clar que sí. Iniciatives molt interessants ací i allà, però cap d’elles ha cristal·litzat en forma de “societat civil”. Si ho haguera fet, tindríem altres polítics i un altra sistema econòmic que el clientelar.
  I dins del problema de per què no es dona esta societat civil, crec que els valencians hem de fer un gran reflexió interna.

  Respon

  • andreuescriva Says:

   Gràcies pel teu comentari, que m’ha fet repensar un parell de punts. Anem per parts.

   No li lleve mèrit o raó a l’article per ser “de fora”, però sí que l’inscric a l’òptica “mesetària”, per donar-li una denominació intel·ligible. Sens dubte he magnificat alguna errada (com per exemple el tema de les reserves naturals, però què en farem, biaix d’ambientòleg!), però no per a torpedejar la tesi última, amb la qual remarque que coincidisc. De fet, si he escrit este post arran de l’article de Ventura és per la sorpresa de que un periodista com ell i de l’àmbit que prové -i siguent valencià!- caiga en trampes tan habituals als anàlisis madrilenys. Ni és el pitjor, ni el més falaç, ni el més antivalencià ni res d’això ni de lluny, per suposat. Dit això:

   1) Però ho diu en pla “tercera ciutat ben connectada”. I València no està ben connectada, ni amb els nodis regionals (Alcoi, Dénia, p. ex.) ni amb la seua eixida a Europa (Barcelona) ni amb el contrapès d’Alacant. Com que està ben connectada amb Madrid (i tampoc és del tot cert, donats els preus de l’AVE i l’estat de l’A3), ja s’assumeix que està ben connectada amb tots.

   3) Sí, però resulta increïble com s’obvia este punt a qualsevol anàlisi de la realitat valenciana. Senyors, que som els pitjors finançats de tot l’estat! Això ha d’explicar alguna cosa, no creus?

   5) Te concedisc part de raó en la planificació arran de la saturació de Manises. Però com que Ventura parla d’iniciatives estrictament locals (com València Vibrant) no me val que empre una infraestructura de Castelló.

   6) Jo sóc el primer que ha parlat de la desproporció d’RTVV. Però alimentar un bulo (i més si has escrit un article llarguíssim a una revista prestigiosa per a explicar-ne el tancament!) no té perdó, al meu parer. Manca interès per informar-se o hi ha mala fe.

   7) Potser tens raó en el banc de proves, però abans de Tómbola ja teníem a Gil i Gil. Canal 9 ho cristalitzà? Pot ser, no diré que no. Però si la resta de cadenes no hagueren volgut copiar-ho, no ho haurien fet. Ningú els posà una pistola al cap per a que canviaren la parrilla. De totes formes, i com explique al post que enllace sobre RTVV, sí que hi havia material de la qualitat, tot i que a hores intempestives. Crec que és un error oblidar-se’n d’això, tot i la immundícia informativa i televisiva que regnava a la parrilla.

   Coincidisc en que València està en decadència des dels 90′, però no crec que estiga morta. Hi ha molta gent que porta molts anys revifant la flama al cor de la ciutat, i allà hi perviu, malament, però aguanta. No ha cristalitzat… encara (dis-me optimista). València stà sedada, vestida de gris, maltractada, però no morta. No valen subterfugis per a l’anàlisi i cal autocrítica -jo el primer, i en molts aspectes-, però tampoc ajuden lectures alienes a la realitat valenciana, crec.

   Un salut i gràcies de nou pel teu comentari!

   Respon

 2. JoanGalve (@JoanGalve) Says:

  He hagut de comptar fins a 10 abans d’escriure un comentari, perquè les primeres paraules que em passaren pel cap hagueren merescut censura… Anem per parts.
  En el principi dels temps, quan un tal Eduardo Zaplana va començar a medrar en política, va utilitzar la Generalitat Valenciana com a plataforma de llançament per a arribar més amunt. Ell apuntava a La Moncloa, però conscient de l’existència d’un tal Jose Mari, va saber cobejar-se a la seua ombra.
  A canvi de què va poder arribar tan amunt? Bé, la FAES volia fer una sèrie d’assajos, per a polir les seues idees.
  Així, el País Valencià ha estat el banc de proves FAES per a diverses estratègies.
  Ha segut pionera en la privatització de la Sanitat Pública, amb el “Model Alzira” com a joia de la corona. Ara Madrid està seguint les passes.
  Ha segut pionera en l’ utilització dels mitjans de comunicació públics per a la distorsió de la realitat per a la manipulació de l’opinió pública. Ajudada, això si, per la nul•la atenció que han parat els mitjans centrals. Estos mitjans de comunicació s’han fet servir també per pagar serveis prestats, donar subvencions encobertes i amagar el dèficit de la generalitat. Una vegada el mitjà de comunicació ha deixat de fer la seua funció, el desmantellaran i el malvendran a empreses afins. Tele Madrid ha copiat este sistema.
  Ha segut pionera en la modificació de les lleis per a indirectament portar a terme els seus objectius partidistes. Va modificar la llei d’usos per a poder sancionar ACPV per donar el senyal de TV3, va modificar la llei de l’audiovisual per a poder “externalitzar serveis” de Canal 9. Andreu al bloc ha donat algun exemple de llei de “protecció al medi ambient” que realment és una porta oberta a l’especulació immobiliària. Després el PP a Madrid està seguint esta estratègia. Ha modificat la Llei Sinde per a eliminar els intermediaris judicials, ha creat la llei de Seguretat Ciutadana imposant dirèctament sancions sense intervenció dels jutges.
  Per últim, si estem mal finançats, això obliga a endeutar-te. D’acord que hi ha hagut malbarataments, però també hi ha hagut ocultació del dèficit real, com s’ha vist últimament.
  L’objectiu final? Full de ruta FAES per a desmuntar l’estat de les autonomies. I això han fet amb València.
  Ara estan en l’última fase: ens han espremut al màxim, i ara es dediquen flagel•lar-nos, per a què assumim qualsevol càstig que ens vulguen posar. Continuen amb la manipulació de l’opinió pública. Volen que els valencians interioritzem el fet que som inútils, que no sabem fer les coses per nosaltres mateixos. I amb l’escarni públic del País Valencià, extendre el missatge FAES: “El estado de las autonomías es inviable, devolvednoslo”.

  Fulls de Ruta FAES. L’altra paraula en que vaig pensar era massa forta.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: