Silenci: s’oculta informació

12/11/2014

Medi Ambient, Política

De vegades els posts més importants d’un blog no són els que tenen més visites. Si em pregunteu amb quin em quede després de dos anys i mig escrivint en aquesta bitàcora, ho tinc ben clar: “Un Consell opac que incompleix la legalitat i ens amaga informació”. Potser per la meua vocació frustrada de periodista, potser per parlar d’una cosa de la qual mai ningú havia parlat abans. El post nasqué perquè em vaig entropessar amb que el Consell incomplia la seua pròpia legislació per a donar cobertura legal a allò signat al conveni d’Aarhus. El conveni, sobre l’accés a la informació, la participació pública i l’accés a la justícia en matèria de medi ambient, fou ratificat per Espanya el 29 de desembre de 2004 (entrà en vigor en 2001). Es tractava de l’ordre 97/2010 i el decret 1/2011.

I més enllà de les lleis, em vaig quedar de pedra quan vaig descobrir que els valencians hauríem de tindre un informe anual sobre l’estat del nostre medi ambient… des de 2011! A banda d’un informe exhaustiu cada quatre anys (tocaria ara, a 2014) i un sistema d’indicadors ambientals. Tot això està perfectament detallat al DOCV però inexistent a la realitat. Cap informe, cap indicador, zero referències a l’hemeroteca i un desert informatiu a la pàgina web de Conselleria, fins i tot amb seccions de vergonya aliena. Res. Com era possible que haguera passat desapercebut? Potser perquè el CIDAM (el Centre d’Informació i Documentació Ambiental) ha deixat d’existir (ho contava a la següent entrada del blog), i els valencians tampoc tenim on adreçar-nos en cas de voler sol·licitar informació sobre la nostra natura… o sí.

Perquè tot i l’opacitat del Consell, tenim garantit el dret a la informació ambiental. Qualsevol ciutadà pot descarregar-se el formulari ací, omplir-lo i anar a la Conselleria amb competències ambientals (ara, la d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient) per a presentar el seu requeriment d’informació ambiental. I això és exactament el que vaig fer jo el propassat 23 de juliol, seguint els consells i exemples que dóna la pròpia web de la CITMA. Punxeu l’enllaç i notareu la ironia. O millor: vos pose una captura dels “Exemples d’Informació Ambiental” que li proporciona la conselleria al ciutadà.

La web de conselleria soluciona, sens dubte, totes les nostres qüestions sobre com demanar informació ambiental.

La web de conselleria soluciona, sens dubte, totes les nostres qüestions sobre com demanar informació ambiental.

Va, vos dic on està el truc: en què la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient té tota la web a mig traduir (al valencià, per suposat!). Hi ha desenes de pàgines en blanc, links trencats, notrs de premsa sense traduir i informació incompleta si busques informació en valencià. Una autèntica vergonya. I ara vos pose la captura en castellà, amb la qual sí que em vaig orientar per redactar la sol·licitud d’informació ambiental.

La Generalitat Valenciana t'ho posa més fàcil si et dirigeixes a ella en castellà

La Generalitat Valenciana t’ho posa més fàcil si et dirigeixes a ella en castellà

Jo ja sabia que l’informe no existia, i que el sistema d’indicadors no estava desenvolupat. Què volia, llavors? Una confirmació per escrit de la conselleria admetent que incomplien la llei, i que per a ells el Conveni d’Aarhus, l’ordre 97/2010 i el decret 1/2011 són paper mullat.

El requadre negre correspon a les meues dades personals

El requadre negre correspon a les meues dades personals

Al cap d’uns dies vaig rebre la següent notificació.

La notificació de la CITMA.

La notificació de la CITMA.

És a dir, la Conselleria acusa que ha rebut la meua sol·licitud i m’informa dels plaços: un mes per a consultes ordinàries, dos per a aquelles qüestions especialment complexes. Això sí: sempre notificant, abans que s’acabe el primer mes, que es tardaran dos en resoldre-la.

I ara és quan m’agradaria contar-vos el final de la història, però no hi ha final. No vaig rebre resposta al primer mes, però tampoc notificació de que s’ampliava el plaç a dos. Tampoc vaig rebre resposta quan acabà el segon mes, i fins avui, dotze de novembre, tres mesos i mig després de registrar la sol·licitud d’informació ambiental, no he rebut cap més carta de la CITMA. Silenci administratiu per a ocultar que el Consell no fa el seu treball, no es creu el conveni d’Aarhus i ha abandonat per complet la imprescindible faena de documentar i analitzar el nostre medi ambient. Silenci per a no dir que porten quatre anys incomplint la llei. Silenci per a no explicar-li a un ciutadà que de què dimonis parla, si ens hem carregat el CIDAM i la nostra web està a mig fer; informes i indicadors, diu este! Ni tan sols són valents i admeten que els fa el mateix cent que deu mil hectàrees cremades, vint que trenta espècies en perill d’extinció, la concentració de partícules perilloses per a la salut a l’aire que respirem o la qualitat de l’aigua a la qual ens banyem. Tot s’hi val quan la desídia és la teua acció de govern.

I què pense fer ara? L’única cosa que puc fer, amics: tornar a presentar-me a ca’n Isabel Bonig i preguntar si s’han quedat sense tinta i paper a la impresora o és que potser em volen amagar alguna cosa.

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: