Les mentires d’Isabel Bonig

D’Isabel Bonig –i en general de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient- he criticat sovint la propaganda buida, la inactivitat, el menyspreu sistemàtic per una gestió ambiental integral. Tanmateix, hi ha vegades que cal dir, sense cap mena de pal·liatius, que la consellera menteix.

El CIDAM no està operatiu ni, presumiblement, ho estarà.

Com ja contàrem fa algunes setmanes amb detall, el Consell ha tancat el Centre d’Informació i Documentació Ambiental, una eina bàsica per a qualsevol govern que vullga gestionar el medi ambient. Arrel d’eixe post Esquerra Unida presentà una pregunta parlamentària a la consellera Bonig. Tenia ganes de saber què contestaven, donat que a mi, quan els he preguntat el mateix usant els canals que té a disposició qualsevol ciutadà, no m’han fet ni cas. Les gràcies a Aurora Mora per haver-me enviat la resposta.

 CIdam bonig

I ho sent molt, Isabel Bonig, però els funcionaris que m’atengueren a mi em va dir que ja no existia com a tal. Que ells, amablement, tractarien de facilitar-me la informació o material que pugueren, però que tampoc estava prevista la seua ubicació a la “nova” biblioteca. I, en qualsevol cas, el CIDAM porta ja tancat molts mesos: per què no esperar-se a traslladar-lo quan les obres estiguen acabades? El CIDAM, i ho pot comprovar qui vullga, està tancat. Punt.

El Canvi Climàtic, una prioritat?

A una nota de premsa que ja no està disponible a la web de la conselleria –sí, eixa on la meitat de les pàgines i seccions estan buides, incompletes o per traduir- Bonig deia de mil formes distintes que el canvi climàtic no és que fóra un assumpte important per al seu departament, sinó que era la prioritat número u del Consell. Si això fóra així –i ara no tenim temps per a analitzar totes les actuacions sobre canvi climàtic del govern- trobaríem certs indicis.

El canvi climàtic a la web de la CITMA.

El canvi climàtic a la web de la CITMA.

Com veieu, a la web el canvi climàtic és una subsecció d’un apartat més a un menú amb setze links. I sí, dins hi ha (alguns) materials sobre canvi climàtic, dels quals són especialment interessants aquells relatius a l’Estratègia Valenciana Front al Canvi Climàtic 2013-2020. No trobem cap referència a la web, i això que ja hi ha un informe preliminar i podem fins i tot llegir els resums d’algunes reunions. I ara em pregunte: és una prioritat d’un govern un assumpte que amaga a un racó cibernètic? És una prioritat un tema al qual tan sols s’hi fan reunions per a “cobrir la papereta”? És una prioritat quan es releguen polítiques que haurien de ser transversals a un compartiment estanc del ciberespai?

La nota de premsa de Bonig venia arrel d’una jornada sobre canvi climàtic que tingué lloc el 4 de novembre (ací podeu trobar l’ordre de les xerrades i algun material) i a la qual vaig assistir. Fou un dia interessant a nivell científic (s’hi ajuntava gent de molta vàlua) i lamentable a nivell comunicatiu, en tots els aspectes: visual, discursiu, de gestió del temps, d’interacció amb el públic. Mort per powerpoint, vaja. Allà hi havia uns 10-15 estudiants, dels quals la majoria anaven pels crèdits de lliure elecció i tenien més bé poc interès al que allà s’hi contava. La resta (20-30 persones, com a molt), i exceptuant algun outsider, era una mescla palmeros, conferenciants i personal de conselleria. Treure pit per una jornada tan absolutament irrellevant és el símptoma més clar de com enfoca l’actual consellera el problema més greu que té el territori valencià: amb ignorància, menyspreu i propaganda. A qui anava adreçada la jornada? A ningú. A la nota de premsa, als periòdics, a poder penjar-se una medalla a la solapa de la jaqueta. El que ha de buscar el govern amb qualsevol acció sobre canvi climàtic no és fer un meeting per a gent que ja hi treballa (per a això ja hi ha altres fòrums i, per suposat, els congressos científics), sinó transformar els hàbits de la ciutadania, rebre el seu feedback, explicitar el seu compromís amb la transparència, comunicar de la forma més potent possible, innovar a l’hora de generar impacte.

Una bona comunicació comença per un bon disseny. Fa mal de vore.

Una bona comunicació comença per un bon disseny. Fa mal de vore.

La nota aquell dia la posà Vicente Tejedo, director general de Qualitat Ambiental, que es molestà després de la xerrada de Martí Domínguez (potser la millor del dia), a la qual este analitzava el paper de la premsa sobre el canvi climàtic. Les conclusions i el biaix mediàtic (ja vos el podeu imaginar) no li agradaren a Tejedo, que va dir que “Oye, igual los de derechas son más ecologistas, ya estamos con que la izquierda” i un seguit d’aquelles coses que es diuen quan excusatio non petita i quan, en definitiva, el teu nivell argumental no dóna per a molt més que per a la sobretaula de dinar de Nadal.

El canvi climàtic una prioritat? Segur que sí, com també ho són els depenents, veritat?

, , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: