Medi ambient i ciència al debat de la SER

Hui ha passat una cosa insòlita: un debat entre candidats a la presidència de la Generalitat Valenciana. Després d’anys d’una RTVV a la qual tota la informació política vestia de blau i els debats plurals eren tan infreqüents com vore a Rita Barberà parlant valencià, una cadena de ràdio ha juntat a sis polítics durant una hora. No s’ha acabat el món, però tampoc ens emocionem: el debat ha sigut avorrit, previsible, i amb un format poc estimulant. Amb el temps mesurat, sense interrupcions i sense diàleg, dista molt del que jo entenc per un debat, un intercanvi d’idees, de preguntes i respostes, i no seixanta minuts farcits majoritàriament de microcàpsules de tòpics, demagògia i proclames electorals.

En qualsevol cas, anem per feina: se n’ha parlat, de ciència i medi ambient? La resposta és no. Un NO majúscul i en negreta. Entre els sis candidats i durant una hora només hi ha hagut una al·lusió a l’agricultura ecològica (que no és exactament medi ambient, però vinga, aceptamos pulpo) i l’eficiència energètica, per part de Carolina Punset, i dos frases breus de Mònica Oltra sobre la transformació ecològica de l’economia. Després, algunes referències difuses a la I+D+i (digueu-li recerca científica, que no vos passarà res), amb cert èmfasi per part de Punset, i poca cosa més.

Decebedor es queda curt. Per una part, ja sabem que el medi ambient importa ben poc, tal i com mostren les enquestes d’opinió. Però això no hauria de ser un obstacle per a que els qui aspiren a ser els nostres representants polítics els propers quatre anys entenguen, d’una vegada per totes, que la crisi més greu a la qual s’hauran d’enfrontar no és l’econòmica: és l’ambiental. Que el territori valencià és excepcionalment vulnerable al canvi climàtic, a la desertificació, als incendis forestals, a la introducció d’espècies invasores i vectors de malalties, a la pèrdua de productivitat primària i l’empobriment en la nostra biodiversitat. Haurien d’entendre que no es pot parlar de model econòmic sense inscriure’l –no com a anècdota, sinó com a pilar fonamental del discurs- dins del marc de la biosfera, que no necessitem tornar a 2006 sinó construir un 2015 alternatiu.

Per altra banda, també és conegut que la ciència té una percepció social molt elevada, tot i que després això no es reflexa en les decisions socials, polítiques o personals. El que és encara pitjor que l’oblit de la ciencia és la seua prostitució sistemàtica a base de disfressar-la amb sigles buides, com l’I+D+i. Utilitzar només la ciència perquè “queda bé” al discurs, vernissar-la d’emprendurisme i vendre-la com una llepolia per a que tot parega més modern i més tècnic em causa repulsa i estupor. És que no hem après res després d’anys de bombolla urbanística i crisi sistèmica?

En resum: absència total i absoluta del medi ambient i la ciència al debat. És evident que no dóna vots, i que front a assumptes gravíssims i urgents com el finançament o la corrupció, molt més fàcils de rendibilitzar políticament per part de l’oposició, la ciència i el nostre entorn ho tenen magre. Però recordeu: sense ciència no hi ha futur, i sense territori no hi ha país. Com deia Mafalda (incís: Mafalda sempre té raó), la tragèdia és que allò urgent no deixa que ens ocupem d’allò important.

mafalda urgente importante

La cirereta del pastís: Oltra i els transgènics

Mònica Oltra ha tingut un tò molt moderat i presidenciable durant el debat, i ha baixat distintes vegades al carrer, a parlar de persones. Dins d’una d’eixes incursions ha fet esment a la qualitat de vida de celíacs i diabètics (remarcant les agulles horroroses amb les quals s’injecten insulina els darrers). I jo aplaudisc que es pense en aquelles persones que no només pateixen la crisi, sinó que també tenen dificultats afegides. Però un moment, que anem a mirar el programa de Compromís. Dins de l’apartat d’ “Elaboració d’una estratègia valenciana per un desenvolupament rural sostenible”, un dels “eixos fonamentals” és:

IV. Declaració del País Valencià com a territori lliure de transgènics.

Sense entrar en altres qüestions relatives al rebuig dels transgènics, dos dades. Primerament, la insulina segura i de qualitat que s’injecten els diabètics és trànsgènica. En segon lloc, les perspectives de poder disposar de farina (i per tant, pa, galetes i demés) barata per als celíacs passen pel blat transgènicque en Espanya hem desenvolupat (al CSIC) i que, com no es pot cultivar per decisió política (no científica), s’han emportat empreses estrangeres, que ens vendran car una farina que podríem haver fabricat ací (ep! això també és I+D+i i reindustrialització!).

Així que vos pregunte: estem segurs d’eixe títol IV?

Compromís, tanmateix, no està sol en els exercicis d’equilibrisme per mantindre aquesta triple contradicció (voler millorar la qualitat de vida de celíacs o diabètics, incorporar a les línies programàtiques l’I+D com una proposta fonamental i alhora tindre la intenció de prohibir els transgènics). Encara que no està disponible, Esquerra Unida mantindrà previsiblement una proposta similar, com ja ho ha fet en el passat, i com fa de forma notòria a territoris com Andalusia. Al programa de Podemos no he trobat cap referència, i al de Ciudadanos, tot i l’accent que s’hi posa a l’agricultura ecològica, no s’hi parla de transgènics.

sin CIENCIA

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: