De l’Observatori del Canvi Climàtic a la ponentà en maig: lliçons per a les eleccions

14/05/2015

Canvi Climàtic

És oportunista parlar de canvi climàtic un dia de ponentà? És possible. És científicament i estadística relevant un dia anòmal enmig de la primavera? De cap de les maneres. El problema, però, és que no és un dia aïllat: hem viscut un inici de maig 5,5 graus més calorós d’allò normal. Arribar a més de 40 graus quan falta més d’un mes per a que comence l’estiu se’n passa del que podríem encabir dins dels paràmetres habituals. I, per damunt de tot, el canvi climàtic va de fenòmens extrems, no d’increments graduals. Va de que ploga la mateixa quantitat d’aigua, però que ho faça de forma més concentrada, amb més tempestes i per tant menys aprofitable i més destructiva per a camps i infraestructures. Va d’un augment d’un a tres graus de temperatura mitjana (siguent optimistes), però de múltiples dies com el de hui, i no necessàriament en juliol o agost. Açò és un avís.

Observatori Canvi Climàtic

Del canvi climàtic podríem parlar durant molt de temps, i és la meua intenció fer-ho, però no ara. Hui del que es tracta és de dir-vos que a València tenim un Observatori del Canvi Climàtic, que no és altra cosa que un centre divulgatiu on s’hi conten els perquès i les conseqüències d’aquest fenomen que ens afecta a tots. Li calen recursos i més fons, però és una eina útil i necessària per a explicar-nos l’ABC de l’escalfament global i, més important encara, què podem fer per a remeiar-lo. El nivell és bàsic –està pensat per a estudiants de primària a batxillerat- però Sandra i Carlos s’encarreguen d’adaptar-se al visitant i anar més enllà dels panells explicatius.

20150508_173528

A “The Day After Tomorrow” (El día de mañana), el protagonista diu que “el meu fill de dèsset anys sap més ciència que el vicepresident”. I és possible –vaja, me jugue una paella- que els xiquets i joves que isquen de l’Observatori del Canvi Climàtic ho facen amb més coneixements i més conscienciats que aquells qui ens governen, i també que aquells qui aspiren a fer-ho. Perquè el canvi climàtic no existeix a la campanya electoral, i serà el que determine tot el nostre futur. I tot vol dir tot: les exportacions (amb noves rutes marítimes, augment del preu de l’energia, disponibilitat hídrica i dificultats agrícoles), el turisme (ones de calor, accés a l’aigua, obertura de nous mercats), l’indústria (pèrdua de capacitat competitiva, encariment de matèries primeres), la qualitat de vida (contaminació de l’aire, augment d’alèrgies i malaties pulmonars, noves malalties de vectors que s’estableixen a casa nostra) o la biodiversitat i el bosc (desertificació, increment d’incendis, arribada d’espècies invasores).

20150508_175122Ni una menció en campanya ni als debats, ni una proposta seriosa, ni una coma al programa electoral que vaja més enllà de tòpics i llocs comuns. Potser farien bé els candidats, que d’això anava aquest post, en passar-se per l’Observatori del Canvi Climàtic i preguntar-se si de veres estan centrant-se en allò important. Si tindran la visió de futur i l’ambició per a fer del País Valencià un territori pioner de la lluita contra l’escalfament i el canvi global. Si percebran que tot el que parlen s’engloba dins d’un context molt més gran i profund, i que sense ampliar el camp de visió poc podran fer.

Ah! Se m’oblidava: l’observatori està al Cabanyal. Que ja que han emprat el barri com a arma llancívola en el fangar municipal, podrien també passar-se i entendre que cal apostar per xicotetes accions i una xarxa de dotacions municipals que s’imbrique als barris. Que ja no és hora de grandes fastos i cimeres que contaminen més que solucionen, reunions amb pedigrí que tan sols fem servir com a maquillatge. Jo no vull que València lidere les convencions mastodòntiques sobre canvi climàtic; vull que lidere l’acció contra el canvi climàtic. El primer pas, però, és entendre que tenim un problema. Ho sabem, o amaguem el cap a l’arena?

Observatori del Canvi Climàtic

Doctor Lluch, 60, València

Telèfon: 96.133.50.71

e-correu: canviclimatic@valencia.es

Més informació: Web municipal / PDF

Anuncis
, , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: