Per un pacte ambiental del nou govern valencià

25/05/2015

Medi Ambient, Política

L’esquerra ha guanyat les eleccions al País Valencià, i s’obre ara el temps de l’especulació sobre el nou govern. S’albira també una forma distinta d’arribar a acords: sobre pactes programàtics i no sobre el repartiment de cadires institucionals. Dit això, hi ha molta faena per davant, però una especialment rellevant: arribar a un pacte perdurable, consistent i transversal sobre el medi ambient valencià.

Fa uns dies, a París, Al Gore exemplificà les conseqüències del canvi climàtic amb els 44,4 ºC que patiren a Carcaixent el 14 de maig d’enguany. I és que si som exemple internacional dels efectes de l’escalfament global és perquè el nostre territori n’és especialment vulnerable. Els nostres sòls són productius, però fràgils, i la desertització és un perill real per als boscos i l’agricultura, com ho els episodis de sequera persistent i els fenòmens meteorològics extrems. Tenim un patrimoni de biodiversitat valuosíssim i singular: el País Valencià té més espècies de plantes que països com Alemanya o Regne Unit. Al mateix temps, però, es troba fortament amenaçat i dèbilment protegit per unes polítiques buides de contingut i impossibles d’aplicar a base de retallades i d’acomiadar treballadors del medi natural. Som un país mediterrani, i això implica que també tenim el deure de conservar el mar i la costa perquè, no ho oblidem, mai no ha deixat de ser el Mare Nostrum.

Al Gore, parlant a París sobre Carcaixent. Ja estem al mapa! (foto via @juliaribera)

Al Gore, parlant a París sobre Carcaixent. Ja estem al mapa! (foto via @juliaribera)

Hi ha moltes qüestions que ha d’abordar un govern i que transcendeixen el mandat d’una legislatura, però potser no hi ha cap que necessite amb tanta urgència un pacte com la gestió ambiental. El govern que isca de les urnes ha de saber que no podrà vendre com un gran èxit els resultats de les seues polítiques al medi natural ni en un any ni en dos: amb sort, i si fa bé les coses, podrà fer un balanç positiu i esperançador tot just abans de deixar el poder. I compte, que els ciutadans sí que percebrem els canvis al gaudi dels espais naturals, al treball verd o a la qualitat de vida a la ciutat. Però de res valdrà un parèntesi de quatre anys si després enderroquem tots els avanços aconseguits. I és per això que ens cal un pacte: per a assegurar que els projectes a llarg termini perduren.

El País Valencià té l’oportunitat de bastir una via pròpia cap a la sostenibilitat. D’inserir la reindustrialització, la recerca, la innovació i el canvi de model productiu dins del marc de l’economia ecològica, descarbonitzada i circular, que no és altra cosa que economia per a les persones i per al futur. Tenim l’oportunitat de ser pioners en la gestió harmònica d’espais protegits, en caminar de forma decidida cap a l’autosuficiència energètica i la gestió autònoma, transparent i eficient dels residus. De combatre i adaptar-nos a un canvi climàtic que ja ens afecta i no és cap futurible boirós i incert.

El Alto de las Barracas, el punt més alt del País Valencià (i una excursió molt recomanable)

El Alto de las Barracas, el punt més alt del País Valencià (i una excursió molt recomanable)

S’ha de ser valent, no diré que no. S’ha d’arriscar i s’ha de sembrar sense saber si serem els qui collirem els fruits, o ho farà un altre. S’ha de ser generós, compartir els triomfs i, per damunt de tot, s’ha de pensar en el país i els valencians que l’habitaran d’ací cinc, vint, cinquanta i cent anys. És un repte enorme, però no em direu que no paga la pena imaginar un futur net, verd i sostenible al qual ens sentim orgullosos de viure al País Valencià.

, ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: