Com impulsar la nova Conselleria de Medi Ambient? (I)

17/06/2015

Medi Ambient, Política

Parlem clar: el medi ambient, possiblement, no serà una de les grans prioritats del nou govern que encapçalarà Ximo Puig. I això és fins a cert punt comprensible, perquè el Partit Popular ha deixat un país arruïnat, amb problemes urgentíssims i dolorosos com una taxa inadmissible de pobresa infantil, un atur desbocat o la desatenció crònica als depenents. A més, la gestió del medi ambient sol ser vista com un obstacle al progrés que ens costa diners. Què podem fer per a impulsar la recuperada conselleria de Medi Ambient? Demostrar que no només no és cap llast, sinó que apostar pel treball verd i la lluita contra el canvi climàtic han de ser part essencial de l’eixida de la crisi.

En primer lloc: hi ha coses gratis. Coses que no costen res més que la voluntat de fer-les, com rebre a les víctimes del metro de l’AVMJ3. En eixe sentit, des de la Conselleria que dirigia Isabel Bonig s’ha obviat a certs sectors de la població i grups d’interès amb els qui s’ha de parlar. El diàleg no costa diners, i preguntar a la resta d’actors implicats per les seues opinions i possibles solucions és enriquidor. Escoltem-los a tots, però no només això: impulsem d’una vegada per totes la participació. Que les coses es facen de baix cap a dalt, que l’administració done forma a projectes sorgits de les demandes populars.

Comunicar també és barat: la Conselleria incompleix la legislació sobre transparència ambiental i informació al ciutadà, tot i comptar amb els recursos propis com per a fer-ho. Aprenem d’Europa i expliquem tot allò que es fa pel medi ambient, i com repercuteix a la nostra vida diària: involucrem als ciutadans. I fem-ho mentre obrim els calaixos: hi ha plans d’actuació o territorials tancats des de fa anys (com el de l’Horta o distints plans relatius als Parcs Naturals). Posar-los en marxa i treure’ls a exposició pública és senzill, ràpid i factible.

I els diners? Podem i devem recaptar més en impostos ambiental. Més enllà d’idees que encara –malauradament- es troben al plànol teòric dins del marc de l’economia ecològica (com els passaports de materialitat o les targetes de carboni), hi ha instruments que ens proporciona l’economia ambiental per a augmentar la recaptació amb gravàmens finalistes. Implementar ecotaxes turístiques (que han demostrat no tindre efectes negatius al sector), revisar la fiscalitat ambiental, taxar el malbaratament d’energia, aigua i recursos o recuperar concessions rentables de tractament de recursos en són només algunes de les possibles vies.

Però més enllà de quedar-nos una part dels diners que han crescut ací, també hem d’anar-nos-en fora a collir diners, per molt que no cresquen en cap espècie d’arbre. Al País Valencià hem perdut subvencions milionàries per deixadesa o incompetència institucional. Necessitem una persona valenta que sàpiga i puga (per qüestions idiomàtiques, de capacitat i de credibilitat) anar a Europa i explicar per què ens mereixem l’oportunitat de bastir una via valenciana cap a la sostenibilitat. Ací només s’ha col·laborat amb entitats privades en comptades ocasions, i quasi sempre amb una dinàmica d’actuacions puntuals, sense seguiment i amb una millora únicament cosmètica a l’ecosistema o a la creació de treball. Cal canviar l’enfocament i apostar per objectius a llarg termini, coherents amb l’ambiciosa política europea, tot i incorporant-hi una visió valenciana i mediterrània. Hem d’anar a per totes dins de tots els programes i organismes europeus i internacionals: atreure talent, inversions, recerca i crear un ambient idoni per a que germinen idees pioneres i arrelades al territori.

Els incendis són un dels problemes que més visibilitzem quan parlem de

Els incendis són un dels problemes que més visibilitzem quan parlem de “medi ambient”. Però hi ha més: molt més.

,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: