Victòria: la Sierra de Escalona serà parc natural

06/10/2015

Espais Protegits

Este és un post breu, i de celebració: la Sierra de Escalona serà declarada per fi parc natural! Així ho ha anunciat la consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, com a resposta a una pregunta parlamentària d’Antonio Estañ, de Podemos.

I la pregunta és: per què m’importa tant este parc natural en concret? Perquè exemplifica com possiblement cap altre la desídia de l’anterior Consell (i de tota la llarga etapa de govern del PP) pels espais protegits. En 2012 vaig adonar-me que alguna cosa no quadrava en aquesta imatge de la conselleria sobre els parcs naturals.

Sierra Escalona

Captura de la web de Conselleria: el parc fantasma de la “Sierra Escalona y Dehesa de Campoamor” estigué allà des de 2008 fins 2013, tot i no haver estat declarat mai. Màrketing i incompetència.

Què? Un parc que no em sonava, “Sierra de Escalona y Dehesa de Campoamor”. Un parc que portada enfangat des de 2006 i que en 2014 van soterrar definitivament amb una frase insultant, made in Alfredo González, que ens prenia per idiotes: “Sierra Escalona disfrutará este año de la mayor protección legal”. L’ex-Director General del Medi Natural es carregà amb eixes absurdes declaracions (per a què declarar cap parc natural, si no cal?) vint anys de legislació i gestió d’espais protegits valencians. Tanmateix, hi havia més: al post “Deu preguntes incòmodes sobre el Parc Natural que el PP ens ha furtat als valencians” plantejava altres qüestions que necessitaven resposta.

Desmonte sierra escalona

Desmunt a Sierra Escalona (Foto: Información)

Però finalment ha arribat la política. En 2012 Francesc Signes (aleshores el diputat socialista que s’encarregava d’Infraestructures i Medi Ambient) va preguntar a Isabel Bonig per la serra la seua tramitació com a parc natural (BOCV 106/VIII de data 30.10.2012). La consellera respongué un any després (BOCV 201/VIII de data 15.11.2013) amb vaguetats sobre la Directiva Hàbitats, que hem incorporat tard i mal al nostre ordenament jurídic (Juan Ponce, de Compromís, presentà en 2014 una Proposició No de Llei sobre la finalització urgent de la consolidació de la Xarxa Natura 2000; BOCV 219/VIII de fecha 12.02.2014).

Em preguntava aleshores per què la nova consellera, Elena Cebrián, no anunciava des del minut zero –fins i tot a la mateixa presa de possessió- que una de les seues primeres accions seria reactivar la declaració de la Sierra de Escalona com a parc natural, sabedora com havia de ser ella i la resta de la conselleria de la paràlisi a la seua tramitació. Potser és culpa meua, per la impaciència acumulada, exigir-ho tot tan ràpidament. Però més val tard que mai. I el cas és que hem sabut de les intencions del Consell gràcies, i com hem dit adés, a una altra pregunta parlamentària, la formulada el passat juliol pel diputat de Podem Antonio Estañ (BOCV 8/IX de data 29.07.2015). Pareix que ara va de bo: Cebrián no es González Pons.

I per fi, quasi deu anys després, estem d’enhorabona. Encara falta allò més difícil: revisar el PORN (Pla d’Ordenament dels Recursos Naturals), redactar un PRUG (Pla Rector d’Ús i Gestió), posar d’acord a tot el món. Però si hi ha un impuls clar i decidit del Consell, d’ací no massa la imatge de dalt serà fidel a la realitat: tindrem vint-i-tres parcs naturals.

, , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: