Què és això de l’Antropocè?

04/02/2016

Medi Ambient

Probablemente heu escoltat la paraula unes quantes vegades en els últims mesos, però si no ha estat el cas: prepareu-vos, perquè vos acabarà sonant.

L’Antropocè, breument, és la proposta (encara per definir del tot) que han fet un grup de científics per a denominar l’era geològica marcada pels humans. És a dir: som els Homo sapiens una força geològica recognoscible arreu del planeta i estem deixant una emprempta que puga identificar-se d’ací milers o milions d’anys? Per a que vos feu una idea i poseu en context el que suposaria, esta és la taula actual de les eres geològiques: actualment vivim a l’Holocè, que començà a l’acabar l’última glaciació.

ChronostratChart2014-02

Ens mereixem una era per a nosaltres, veient la immensitat de la història terrestre? És ser això massa antropocèntrics o admetre una realitat present a la natura? En què ens basem per a diferenciar l’Holocè de l’Antropocè? Podria trobar eixes mateixes diferències una civilització futura o alienígena? Que hi té a veure el canvi climàtic, les bombes nuclears o el plàstic que acaba al mar? De tot açò, i de molt més, en parlarem (perquè la cosa va de xarrar entre tots) al Bar de Ciències del dimecres 10 de febrer, on també aprofitarem per a presentar el número de la revista Saó dedicat a les polítiques ambientals valencianes. Tot això, emmarcat al dia de Darwin, una efemèride cabdal al món actual.

A3-dia-darwin-2016-OK

Des d’ací vull agrair a Juli Peretó la proposta, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània per acollir l’esdeveniment, a la Societat Catalana de Biologia per organitzar-lo i a la resta de col·laboradors de l’acte. Ah! Que no se vos oblide que pel matí també podeu acudir a escoltar la que segur que serà una interessantíssima conferència de Toni Gabaldón al Campus de Burjassot, sobre l’origen de la cèl·lula eucariòtica. Ja ho sabeu: esteu tots convidats al Dia de Darwin!

[PS: feu zoom a la imatge de la cronologia del planeta. Veieu una mena de clau groc al costat d’algunes divisions? Si voleu saber què son, ho contaré dimecres vinent!]

, , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Què és això de l’Antropocè? | jagabaldondominguez - 06/02/2016

    […] Origen: Què és això de l’Antropocè? […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: