Una reflexió incòmoda sobre les Falles

11/03/2016

Residus, València

No m’agraden les falles, però de la mateixa forma que no m’agrada el bàsquet o la crema pastissera: sense passió, sense ressentiment. Deixe dit açò per avançat perquè potser algú té la temptació d’atribuir estes paraules a una animadversió que no existeix. Sempre he sigut dels que ha pensat que abandonar les festes populars més importants de València ha estat un dels grans errors de l’esquerra i el nacionalisme a casa nostra (recentment Vicent Baydal n’ha escrit un article ben interessant a Valenciaplaza). Que a mi no m’entusiasmen no implica que no reconega la seua importància.

La convivència entre veïns i fallers ha estat sempre complicada, també amb els comerços i, per suposat, amb els qui es desplacen a diari per la ciutat, hi habiten o no. És cert que s’han realitzat avanços, i que enguany l’esforç ha estat major, en part per l’impuls a la candidatura de les falles com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, proposant fins i tot un pla estratègic. Però hi ha un assumpte del qual les falles s’han oblidat sistemàticament, també ara: del seu impacte sobre el medi ambient.

L’impacte ambiental de les falles és descomunal. Per una part, la població de la ciutat gairebé es duplica als dies de màxima afluència, i per altra, la cremà és una gran orgia de fum tòxic. Sobta, per tant, l’absència d’estudis i l’avaluació d’alternatives, si exceptuem alguns articles solts i, això sí, el molt estimable dossier de la Revista d’Estudis Fallers sobre “La sostenibilitat de les falles” . Però anem per parts.

La gent, els carrers, el vidre i els bunyols

Molta gent implica, sempre, molts residus i un gran consum d’energia. Hi ha gent als casals, als carrers, als bars, als comerços, consumint, comprant, també anant al servei (d’altres, però, ni això). És cert que l’ajuntament posa en marxa campanyes especials de recollida i separació de residus, però malauradament de vegades l’esforç de les comissions és en va, com els passà en 2006 a la falla de Lepanto-Guillem de Castro. L’any passat es va crear un premi per a aquelles falles que utilitzaren materials reciclats a les carpes i ninots, i també es va promocionar, junt amb Ecoembes, una campanya anomenada “La Gran Reciclada”.

evento-la-gran-reciclada-2015-2

A més a més, al 2015 l’Ajuntament feu públiques una sèrie de recomanacions (ací el PDF i ací la notícia al Levante-EMV), entre les quals destacaven l’aposta pel transport públic, el recordatori de la necessitat de reduir els residus, la il·luminació eficient o l’alimentació de proximitat, en la línia del que es pot trobar (2013) al portal del supermercat Ecorganic (“10 sugerencias para unas fallas más verdes”) o del que escrivia Víctor Belloch a l’ABC en 2010: “Seis sugerencias para unas fallas verdes”. És innegable, per tant, que hi ha hagut un cert estímul de la vessant verda de la festa (i paradòxicament, de moment més visible en les últimes falles del PP que en les primeres de Compromís), però també resulta evident que ha estat insuficient, espasmòdic i poc creïble. Que encara falta molt per fer, en estalvi energètic dins i fora dels casals, en tractament dels olis dels llocs de menjar ambulants, en el control de la contaminació acústica, en la preservació de les zones verdes i l’ecosistema urbà, en el consum d’aigua o en l’educació cívica, entre altres. Però queda, sobretot, el problema més important a nivell de salut ambiental: el fum.

fallera-con-material-reciclado-ofrenda-valencia-11-683x1024

El vestit reciclat de Rosa Montesa, un símbol molt benvingut en un món que tendeix a l’ostentació i a l’excès. (Fotos: Reciclado Creativo)

Els monuments, el plàstic, el fum i la cendra

Les falles ja no són de fusta i cartró, excepte honroses excepcions, com la de Castelfabib-Marqués de Sant Joan (només cal que mireu com crema i la fisonomia de les flames al vídeo), que a més s’ha emportat el premi nacional d’arquitectura efímera pel monument infantil de 2015.

Les falles són d’un material que, quan es crema, causa compostos altament tòxics, i ho expliquen molt bé els amics de Piratas de la Ciencia ací: “¿Qué es ese humo negro?

“Las columnas de humo negro se forman porque en la “cremà” no se alcanza la temperatura adecuada para la combustión completa del poliestireno, que necesita de unos 1000 ºC y que generaría simplemente dióxido de carbono y agua, ambos incoloros. Al no alcanzarse esta temperatura parte del carbono no reacciona completamente, quedando como hollín (…) y algo menos evidente y quizá más problemático: una compleja mezcla de hidrocarbonos policíclicos aromáticos -se han detectado más de 90 compuestos distintos en la combustión del poliestireno-.”

És a dir: cremar el suro blanc del que estan fetes les falles provoca l’emissió de gasos i compostos extremadament tòxics. I sí, és “només” una vegada a l’any, però en alguns casos hi ha persones més vulnerables que poden rebre dosis elevades i perilloses, i tampoc coneixem exactament quina és la persistència d’estes partícules a l’atmòsfera urbana, ni com ens afecten les cendres.

falles cancer

El Mundo, 14/06/2011

Justament l’any passat Las Provincias es feia ressò de com havia quedat la platja del Parc Natural de l’Albufera arran de l’arribada de les cendres. Com afecta això a la fauna protegida? I a la pesca? I als banyistes? I als cultius? No ho sabem, i és per això que ens calen estudis seriosos i molta més transparència.

81761539

Cendra a la platja del Saler, en 2015 (Foto: Las Provincias)

El suro blanc no és part imprescindible de la festa. Admet que aporta espectacularitat al moment culminant, la cremà, on tots volen vore les flames més altes i el foc més viu. Però ens allunya de les falles tradicionals i també d’una festa respectuosa amb la nostra salut i el nostre entorn. Provem noves alternatives, com la pell de taronja, tornem a la fusta, aprofitem tot l’enginy i creativitat de la festa i dels qui hi participen, que és molt, però anem pensant en abandonar el suro blanc. També des de l’Ajuntament haurien de fer-se a la idea: una ciutat envaïda per un fum tòxic i irrespirable no s’ajusta en absolut a la idea d’una València verda, neta i moderna que pareix que volen, amb encert, implantar.

Sé que és una reflexió incòmoda, però també estic convençut que és un debat que hem ajornat massa temps. Potser no arribem a temps per a replantejar-nos les coses enguany, però no podem seguir posposant-lo. Ens hi va la ciutat, l’aire, la salut.

, , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

3 comentaris a “Una reflexió incòmoda sobre les Falles”

 1. Paco Raga Says:

  Molt bona entrada. Especialment en el capítol de combustions i emissions. Sens dubte cal un estudi d’impacte i remanència dels efectes de la festa, amb independència del gust o disgust que ens provoquen segons quines coses…

  Respon

 2. Daniel Blanquer Says:

  M’agradat molt el teu article. Él que planteges és una reflexió necessària des de fa molt de temps. I no traurem res de mirar cap a un altre costat. Moltes gràcies per la teua reflexió.

  Respon

 3. Juan Says:

  Por fin alguien cabal que abarca el asunto publicamente. Es hora de replantearse muchas cosas respecto a “la fiesta” más popular de la capital del Turia. ¿de verdad todo vale para pasarlo bien unos días? Gracias Andreu por estas líneas…

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: