Els qui treballem en medi ambient som uns tocapilotes

Els qui treballem en medi ambient som uns tocapilotes, no patiu que ja ho sabem. Que si la llauna de la tonyina va ací, que si el paperet de l’embotit allà, que si la peladura de mandarina a l’altre costat. Sabem que és complicat distingir una botella de vi d’un pinyol d’oliva –me pareix que hi ha un parell de màsters d’una universitat americana al respecte-, i per això posem tants colorets als contenidors, no siga cas que vos confongueu. Dels daltònics no ens fem responsables, i del que passa després de que ho recollisca el camió del fem tampoc, per a què ens anem a enganyar, si la qüestió és fer-vos sentir culpables de no reciclar! A més a més, i mitjançant uns complicadíssims processos de control mental, aconseguim que els vostres xiquets i xiquetes tornen a casa d’escola i vos renyen perquè no ho feu com diu la profe: què vos havíeu pensat que vos havíeu lliurat dels exàmens! Serà que no, amics. Millor aneu posant-se a estudiar.

El cas és que tot ens pareix mal, i últimament anem pensant com podríem solucionar-ho, com podríem posar-vos bona cara, però clar, entropessem amb unes coses que són com una senyal d’alerta feta de masclets al nostre cervell. Però qui vos mana a vosaltres comprar porcs vietnamites per a tindre’ls de mascota? Què passa, que el pernil ha pujat de preu a Mercadona, o és que vos agrada el sushi de cansalà? Ah, no, que és perquè George Clooney en tenia un. Que un poc terrossos sí que sou, sí, perquè posats a demanar coses que té el George Clooney i no vosaltres, se m’ocorren unes quantes abans que un porc vietnamita. Total, que els animalets no paren de fer allò que més els agrada –i no és menjar-, i ara tenim les muntanyes plenes de porcs asiàtics, però pitjor encara: també d’una barreja amb el porc senglar d’ací. Si no pots véncer-los, convenç-los, es veu que han pensat. I estan acabant amb els porcs senglars amb una arma de destrucció massiva: l’amor i la refregamenta.

I si no, estan els de les tortugues. Però on s’ha vist que una tortuga siga un animal de companyia? Ni a l’Scatergories! Són lletges, lentes, fan pudor i, a més, creixen. Creixen MOLT, i creieu-me que no puc dir-vos amb suficient èmfasi això de “molt”. Es fan tan grans com un meló de tot l’any, amb la diferència de que el meló no caga com un bou ni arrapa les parets de nit, fent l’ambientació perfecta per a una pel·lícula de terror. Ja voreu, ja: yaestánaquíiii. Encara que més por els fan a les tortugues valencianes, pobretes elles, que veuen com eixos adorables animalets de peixera i palmereta que compreu quan pesen menys que un sobret de sucre es transformen, quan els solteu a la natura, en una mena de Chuck Norris amb closca i una dosi extra de cafeïna. Arraconades, les espècies autòctones acaben vivint allà on ningú vol, envoltades de perills i problemes, i ens obligueu als bitxòlegs a posar-nos les botes i plenar-nos de fang per a rescatar-les, quan podríem dedicar eixe temps a conèixer i prendre mostres de la biodiversitat d’entrepans dels bars valencians a l’hora de l’esmorzar. Quina poca consideració teniu!

Total, que jo venia ací a fer autocrítica, però no m’ix, tu. Serà que els del medi ambient portem en la sang això de reprendre al personal. Però ara de veritat, o vos jure que vos sentarà mal la propera paella o arròs en fesols i naps, i que plourà a bots i barrals el dia de Sant Josep: feu el favor de repelar bé els iogurts, rossegar com cal les pomes, buidar fins a l’última gota de la cervesa, posar-vos ulleres abans de tirar el fem i tindre un gos rater valencià i no –per l’amor de Déu!- una serp. El Capità Planeta, la vostra consciència i el rebut del fem (m’he guardat l’as en la màniga per al final) vos ho agrairà.

CahWWdnXEAAx6f6.jpg-large

(Este text forma part del llibret Tro d’Avís 2016, de Falla la Malva, on vaig col·laborar gràcies a l’oferiment d’Eugeni Alemany; el podeu llegir ací. Des d’ací, agrair-li tant a Eugeni com a la Falla l’oportunitat de pensar el medi ambient en clau d’humor -no és fàcil!- i donar-los també l’enhorabona pel premi rebut com a millor llibret de falla d’enguany)

, , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: