És el finançament, estúpid!

12/04/2016

Blog, Medi Ambient, Política

Això d’estúpid, ho avance ja, m’ho dic a mi mateix. I és que sóc el primer que he criticat moltíssimes qüestions de gestió ambiental que, ves per on, depenen més del finançament que de la voluntat política. Estem d’acord en què, per una part, hi ha coses que no costen (massa) diners, com posar a gent formada, comunicar millor o explicar des d’un principi les línies estratègiques, i per una altra, hi ha coses que objectivament s’han fet malament. Però el gruix de moltes de les reclamacions que he fet en este blog (gestió d’espais protegits, actuar contra les invasores, disseny de cartells, accions contra el canvi climàtic, més i millor educació ambiental) tenen una base tan indefugible i dura com la mancança de recursos econòmics. Perquè els valencians, amics, SOM POBRES.

Espereu, que vos ho torne a repetir: SOM POBRES. Tenim una renda per càpita molt inferior a la mitjana estatal (el 88%), i cada vegada ens empobrim més. I no només això: contribuïm a les finances de l’estat COM SI FÓREM RICS. I som els únics a tot l’Estat als que ens obliguen a fer això. Ni les majúscules, que no acostume a emprar ací, no remarquen el suficient com d’urgent, feridora i humiliant és la situació.

balances fiscals

Balances fiscals (dades de 2011, però igualment gràfiques). De les quatre contribuents netes tan sols el País Valencià té un PIB per càpita inferior a la mitjana. (Font: El Periódico)

Dit això, part de la paràlisi del sector ambiental s’explica en que ara, com abans, som l’últim mono, fet que no han sabut revertir els actuals gestors (no sé si per manca d’insistència als seus companys de govern o pel tancament en banda d’estos a cedir recursos a “això dels bitxets i les plantetes”). El cas, però, és que ens hi va el futur, d’una manera prosaica, freda i realista: del que invertim ara en medi ambient depèn la nostra salut física i mental, els nostres cultius, la balança comercial, el manteniment de les infraestructures, les morts prematures a les urbs, l’autosuficiència energètica i alimentària, els paisatges heretats, les inundacions dels apartaments i xalets, la cultura compartida, la gastronomia, el turisme, la possibilitat d’una reindustralització pionera, els vins i licors, la taxa d’atur, l’aigua de l’aixeta, els banys d’estiu a la Mediterrània. Les possibilitats futures, en definitiva, d’un País Valencià al qual ens agradés viure.

Si vos importa alguna d’estes coses i si vos importa tindre un territori habitable, vos importa el finançament. I si vos importa el finançament, no teniu altra eixida que sumar-vos a la reivindicació, parlar-ne a tot arreu i reclamar allò que és just: que no ens furten els diners.

PS: Vos deixe una proposta de lectura molt interessant i actual (2015) que segur que trobareu a la Fira del Llibre que comença el 22 d’abril. 

thumb_474__4

,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment a “És el finançament, estúpid!”

  1. Guillem Noucentisme Says:

    Totalment d’acord, Vicent. I que cadascú busque la seua resposta a aquesta vergonyosa situació. Però veig que com a membres ciutadans d’aquest estat espanyol anem molt pitjor que nosaltres els valencians sols. Així es podria negociar les coses dels diners de tu a tu amb l’estat espanyol.

    El dia 12 d’abril de 2016, 15:18, “CIÈNCIA I POLÍTICA” ha escrit:

    > Andreu Escrivà posted: “Això d’estúpid, ho avance ja, m’ho dic a mi > mateix. I és que sóc el primer que he criticat moltíssimes qüestions de > gestió ambiental que, ves per on, depenen més del finançament que de la > voluntat política. Estem d’acord en què, per una part, hi ha coses ” >

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: