“Because they were new”: una història sobre The Beatles, espirals, un maig fresquet i el canvi climàtic

12/05/2016

Canvi Climàtic

Segur que heu vist a les xarxes este GIF. Si no, no patiu que no tardareu.

5_9_16_Andrea_TempSpiralEdHawkins

A la web sobre canvi climàtic No Es Tarde tracte d’explicar el perquè de l’èxit tan espectacular del GIF d’Ed Hawkins, més encara si cada mes tenim resums de temperatures. Al final, arribe a quatre conclusions:

  • Es mou: no és estàtica. Això ja capta l’atenció.
  • Però no només cal que es moga: ha de ser bonica. L’espiral de Hawkins és mesmeritzant, hipnòtica.
  • I és diferent: presenta les dades d’una forma que no estem acostumats a vore.
  • És fruit de la col·laboració: ho executa Hawkins, però la idea li la proposa una altra persona. Cal creativitat i talent.

I ara, acompanyeu-me un moment als meus tretze anys. Estàvem a classe d’anglès i el mestre, Hèctor –the Teacher– ens posà una cançó dels Beatles, de la primera etapa. La treballàrem i aleshores ens preguntà: sabeu per què tingueren tant d’èxit? Jo, que ja portava un temps escoltant-los, vaig dir que eren molt bons, però Hèctor va negar amb el cap, rebutjant que eixe fóra el motiu de l’esclat dels de Liverpool. “Because they were new”, perquè eren nous. Perquè tocaven música que no s’havia escoltat abans. Perquè eren diferents.

I és cert que quan coneixes un poc més l’ecosistema musical dels 60 te n’adones que els Beatles no són tan excepcionals –ja sabeu que jo me quede amb els Kinks– però sí que és cert que, com diu Bob Stanley al monumental i més que recomanable “Yeah Yeah Yeah: The Story of Modern Pop”, sempre anaven un pas per davant. Potser, en un moment d’efervescència sònica com els de principis del 60, i en un entorn tan competitiu com el del Merseybeat, eixos dos mesos per davant de la resta els van atorgar un avantatge competitiu que possibilità la seua dominació del panorama discogràfic fins la seua dissolució.

Amb això què vull dir? Que si fem el que sempre hem fet per a comunicar el canvi climàtic ens quedarem amb un pam de nassos, com els companys dels Beatles que acabaren de teloners seus (i gràcies). I no significa que no ho fem bé: al Regne Unit de principis dels 60 hi havia millors intèrprets (només cal que mireu el vídeo), compositors, vocalistes o showmans que els Beatles, però no tenien aquella espurna que els feia especials. Que els ho diguen a tots els grups amb els qui compartiren nits a la Cavern!

Ahir la delegació valenciana de l’Agencia Estatal de Meteorología ens contava que el principi de maig ha estat més fresc que allò normal, i en especial que l’any passat, molt calorós (en parlàrem ací). Però compte! La temperatura d’estos 10 dies “només” ha sigut un grau inferior a la mitjana. Un grau no pareix massa, però crec que tots els valencians compartim la percepció d’un maig inusualment fresc: jo mateix he recuperat roba d’abric de l’armari, i m’he tornat a posar una manta lleugera al llit.

CiK_QpWWUAILlMH.jpg-large.jpeg

CiK-0kfXIAEjlog.jpg

Bo, doncs un grau és l’augment de temperatura que ja hem experimentat respecte de la mitjana de temperatures preindustrials. A l’Acord de París es parla de la voluntat de no superar 1,15-2ºC (dels quals n’hem consumit un) però la major part dels científics creuen que serà complicat limitar l’escalfament a menys de 4ºC. La idea, doncs, és clara: quan parlem de l’escalfament global, no parlem de dos graus que mira, total, menys fred a l’hivern i a l’estiu ja ens tirarem a la piscina. Parlem del que hem vist este maig: si hem sigut capaços de detectar (i de quina manera!) un grau per sota de la mitjana, i observar els seus efectes, hem de desterrar aquella idea que diu que “total, per un parell de graus…”. Perquè no són un parell de graus: imagineu un estiu a 2050.

El repte, de nou, és com comunicar això. Qui sap si esta frescor primaveral ens ajudarà.

, , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

One Comment a ““Because they were new”: una història sobre The Beatles, espirals, un maig fresquet i el canvi climàtic”

  1. Juan Says:

    Date por contento, yo llevo cinco años contando lo mismo y nadie, absolutamente nadie se da por aludido. Es más, ¡¡¡ el loco soy yo !!!

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: