#StopAlFoc: quan les bones intencions no són suficients

Com quasi segur que sabeu, la Generalitat ha engegat una campanya de sensibilització sobre els incendis, que porta per nom “#StopAlFoc”. Aplaudisc el pas d’implicar directament als mitjans de comunicació (mitjançant subvenció) i obrir més canals on comunicar els riscos de l’estiu per a les nostres muntanyes. Celebre també l’espenta que ha donat directament presidència, i l’èmfasi que ha posat estes setmanes Ximo Puig en la qüestió del foc i el forest. És un bon símptoma que es veja com un assumpte de país i no sectorial.

CoyEcwrW8AAZhWE.jpg-large

Presentació de la campanya al Palau de la Generalitat (Foto: Víctor Romero, @victorconfi)

Tanmateix, i malgrat les bones intencions i la implicació molt personal del president, hi ha una sèrie de problemes amb la campanya que cal reconèixer, perquè en cas contrari no hi haurà forma de millorar-la l’any vinent.

  1. “És impossible estimar allò que no es coneix”. Un dels mantres de l’educació ambiental, però no per això menys cert. Una campanya per a estar alerta amb el foc és necessària, però… per què és un problema que es creme la muntanya? Quines espècies hi viuen? Quins aprofitaments hi ha? Quina és la història d’aquella serralada? Si no coneixem allò que està en perill és complicat que ens ho estimem, i si no ho ens ho estimem, difícilment farem tot el possible per a preservar-lo. La campanya #StopAlFoc (ampliada i millorada) és necessària, però no suficient. Cal també una campanya en positiu, de l’estil de #ViuElBosc. D’estes coses i altres en parlava el Director General d’Emergències, JM Ángel, a un article a El Mundo fa uns dies.
  2. Arriba tard, esperonada pels tràgics esdeveniments. Revela poca capacitat de previsió, i una certa improvisació. Si fem una campanya sobre bones pràctiques forestals, cal començar al maig, per a que vaja calant. De res ens val que la gent s’entere a meitat agost de l’existència d’#StopAlFoc. En açò –i no vos penseu que no em dol dir-ho- coincidisc en part amb el Partit Popular (i per a coincidir puntualment no cal entrar en “i tu més” respecte de la política forestal). I tot combinat (i coordinat) amb una campanya anual, en positiu i proactiva, perquè ja sabeu que el foc s’apaga en hivern, i a la tardor i primavera els arbres i matolls també estan allà. La muntanya no desapareix quan s’acaba l’estiu.
  3. Però sobretot, arriba mal. Des de fa uns dies el compte de Twitter de @Preven_IIFF_CV (imprescindible) venia avisant de que es podia produir un problema amb #StopAlFoc: que la previsió canvie de la nit (quan es maqueten els periòdics) a l’endemà. Això mateix ha passat hui, amb una disminució del risc. prevenPerò més preocupant és quan passa el contrari (augmenta el risc). El perquè de la gravetat de l’assumpte el trobareu a les respostes: d’una alerta 2 a 3 la cosa canvia molt. preven3I el cas és que els mateixos treballadors (perquè darrere del compte hi ha treballadors, als quals convindria escoltar més a sovint) han donat una possible solució.preven4
  4. És cert que “Consulte la previsió” no et garanteix que la gent realment ho mire, però es pot acompanyar d’un missatge modificat i animar a entrar a la web, o desenvolupar una aplicació mòbil, o acompanyar d’un codi QR que et redirigisca directament. El paper té alguns problemes, però també té avantatges i una visibilitat enorme. Hem d’aprendre encara com aprofitar-ho, també per a difondre els valors del bosc i no només els perills.
  5. A banda –i esta és una percepció personal- la qüestió forestal ha estat relegada a la Conselleria en favor d’altres, com la problemàtica dels residus. L’any passat hi havia excusa (el govern entrà a l’estiu), però enguany s’ha disposat d’un any per a actuar, tot i l’herència enverinada i el llast de la gestió del PP. Tinc la impressió de que si s’hagueren fet els deures –ja m’enteneu-, el discurs hauria estat un altre. En comptes d’una reacció com la que hem viscut (culpar –amb raó, tristesa i impotència- a les condicions meteorològiques, orogràfiques o la negligència), la cosa hauria anat més per: “Ep! Mireu, hem fet això, açò i allò, i bo, tot i la faena feta este any, hem tingut la desgràcia de l’incendi”. Vull dir que ens haurien intentat vendre que vaja, que tot i el que s’havia fet en un any de govern, havia passat això. Però no: no ha eixit ningú a reivindicar la política forestal de la conselleria (o jo no l’he escoltat), ni a desgranar les actuacions, ni res. Supose que la consellera, que coneix bé la matèria, ho farà en breu. Si jo haguera fet els deures, hauria explicat que havíem patit l’incendi tot i haver-los fet. I no me n’oblide de la coordinació amb diputacions i el necessari impuls municipal. També és cert que últimament hi ha senyals esperançadores (com l’èxit de la convocatòria de la mesa forestal) que esperem que vagen a més.

 

I al final acabem parlant del mateix: dels diners. Amb diners, torrons, diuen. I sí, és cert, però quan no hi ha toca prioritzar, que és complicat, dur i genera enfrontaments al si del govern. Però és necessari, perquè a les nostres muntanyes els cal inversió. Pública, privada, europea, estatal, autonòmica. Un verkami, si cal. I explorar altres vies, com la que proposava Ricardo Almenar. En cas contrari, potser l’any que ve millorem i ampliem la campanya #StopAlFoc, però les bones intencions i els crits d’alerta no són suficients. El territori n’és testimoni.

Co63UPQXYAA6bH4.jpg-large

, , , , , , , , , , ,

About Andreu Escrivà

Camine, aprenc, escric.

Mostra totes les entrades de Andreu Escrivà

Subscriure's

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: